2024-01-03 23:55:09
Φωτογραφία για Φροντίδες για φυτά εσωτερικού χώρου στην διάρκεια του χειμώνα
Οι συνθήκες θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας διαφέρουν στην διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές ακόμη και στο περιβάλλον που φιλοξενούνται φυτά εσωτερικού χώρου, έτσι για να παραμείνουν εύρρωστα και υγιή θα πρέπει η φροντίδα τους να προσαρμόζεται στις ειδικές απαιτήσεις ανάλογα με τον χώρο. 



1 Ο γενικός κανόνας μείωσης του ποτίσματος στην διάρκεια του χειμώνα συνήθως στην μία φορά την εβδομάδα, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας και αυξημένης υγρασίας, βοηθά γενικά τα φυτά εσωτερικού χώρου να ανταπεξέλθουν πιο πετυχημένα στο διάστημα αδράνειας και "ξεκούρασης" που βρίσκονται τα περισσότερα είδη κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όμως αν στον χώρο επικρατούν μόνιμα θερμοκρασίες άνω των 20-22 όπως και αν χρησιμοποιείτε στον χώρο που βρίσκονται τα φυτά αφυγραντήρα πιθανώς η διαφορά στο νερό που έχουν ανάγκη, σε σχέση με άλλες εποχές, να μην είναι τόσο σημαντική και σε κάθε περίπτωση όλα τα είδη με εξαίρεση τα κακτοειδή θα πρέπει να δέχονται έστω και μικρή ποσότητα νερού όταν το χώμα τους στεγνώνει. 





2 Το βρέξιμο του φυλλώματος ταυτόχρονα με το πότισμα ή μια φορά ανά 7-10 ημέρες είναι μια συνήθεια που ευνοεί ιδιαίτερα τα είδη εσωτερικού χώρου, καθώς εκτός της υγρασίας που προσφέρει καθαρίζει τα φύλλα έτσι ώστε να απορροφούν ευκολότερα φως. 

Το κατάβρεγμα των φύλλων είναι επίσης ο πιο απλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την καταπόνηση που δέχονται τα είδη εσωτερικού χώρου στην διάρκεια του χειμώνα από εστίες θέρμανσης (τζάκι, καλοριφέρ κλπ)

3 Η μειωμένη ηλιοφάνεια στην διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με άλλες εποχές είναι ένας σημαντικός παράγοντας που χωρίς καν να το καταλάβουμε μπορεί να οδηγήσει σε μαρασμό φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται έντονο φως, ακόμη και μέσω έμμεσης ηλιακής ακτινοβολίας όπως και είδη που μόνο για την διάρκεια του χειμώνα μεταφέρονται σε εσωτερικό χώρο για να προστατευθούν από την παγωνιά. 

Αν λοιπόν κρίνετε πως χρειάζεται μετακινείστε τα φυτά πιο κοντά σε παράθυρα και γενικά σε σημεία που θα δέχονται το απαιτούμενο φως, χωρίς να αμελείτε και τον τακτικό αερισμό του χώρου αφού ο φρέσκος αέρας είναι εξίσου σημαντικός με το φως και το νερό για την σωστή ανάπτυξη των φυτών εσωτερικού χώρου.  

4 Η σκόνη που συσσωρεύεται στο φύλλωμα εμποδίζει και μειώνει το φως που δέχονται τα φυτά, με συνέπεια την επιβράδυνση της φωτοσύνθεσης και την σταδιακή εξασθένηση του φυτού.

Γι΄αυτό και είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των φύλλων, κάθε 2-3 εβδομάδες, με ένα μαλακό πανάκι βρεγμένο με νερό ή με ένα διάλυμμα από νερό και ξύδι. Το ξύδι εκτός του καθαρισμού δρα και ως αντιβακτηριδιακό προστατεύοντας τα φύλλα από μύκητες και ασθένειες. Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τον καθαρισμό φυτών εσωτερικού χώρου με ξύδι. 

5 Εκτός των ειδών χειμερινής ανθοφορίας πχ Αλεξανδρικά, Κάκτος των χριστουγέννων, τα περισσότερα είδη εσωτερικού χώρου από τα μέσα του φθινοπώρου και έως την άνοιξη βρίσκονται σε περίοδο αδράνειας. Γι' αυτό και κατά το διάστημα αυτό, εκτός της μείωσης των ποτισμάτων, ελαχιστοποιείστε ή καταργείστε και τις λιπάνσεις που "υποχρεώνουν" το φυτό σε συνεχόμενη ανάπτυξη χωρίς το απαιτούμενο διάστημα "ξεκούρασης".  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
INSTAGRAM HOMES: Dennis Kwasny
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
INSTAGRAM HOMES: Dennis Kwasny
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ