2024-01-05 18:20:18
Φωτογραφία για Χορήγηση αντιικών φαρμάκων για covid-19 από ιδιωτικά φαρμακεία προτείνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ



 Αναδημοσίευση από insider.gr



Από… 40 κύματα περνούν οι ασθενείς με Covid-19, προκειμένου να προμηθευτούν τα αντιικά φάρμακα, που αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διασωλήνωση και την θανατηφόρα έκβαση.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαθεσιμότητα υπάρχει και οι ανάγκες καλύπτονται μέχρι στιγμής, παρότι ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση. Εντούτοις, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται να τα προμηθευτούν καθώς «πάσχει» το δίκτυο διανομής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ασθενείς από την Κορινθία ή από τη Χαλκίδα βρήκαν τα αντιικά φάρμακα στην Αθήνα, από Αγρίνιο και άλλες περιοχές στα Ιωάννινα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιικα φάρμακα, τα οποία ενδείκνυνται για στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να χορηγηθούν εντός 3 εικοσιτετραώρων από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.


Η διαδικασία σήμερα

Η διαδικασία προμήθειάς τους σήμερα είναι χρονοβόρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, οι γιατροί συνταγογραφούν τα αντιικα φάρμακα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ. Αμέσως μετά την έγκριση αρχίζει ο «Γολγοθάς» των ασθενών προκειμένου να τα προμηθευτούν.

«Ζήτημα υπερκατανάλωσης δεν υπάρχει, αφού ούτως ή άλλως οι εγκεκριμένες συνταγές θα εκτελεστούν από τον ΕΟΠΥΥ. Επιμένουν στο λάθος να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται δια ζώσης να εκτελούν συνταγές. Μέχρι πέρυσι, όμως, δέχονταν. Εκτελούν τις συνταγές μόνο με κούριερ», τονίζει.

«Μαρτύριο» η εξεύρεσή τους κατά τις εορτές

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, κατά τις εορτές ήταν κλειστά όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δεν γίνονταν αποστολές με κούριερ. Γενικά, μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις, κάνει αποστολές των αντιικών φαρμάκων, αυτό του Αμαρουσίου.

Έτσι, για άλλη μια φορά, όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεσή τους οδηγούν στα νοσοκομεία.

«Τα νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων φαρμακοποιών, έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ώρες που χορηγούν τα αντιικα φάρμακα, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί, δεν το γνωρίζει ο κόσμος, ούτε καν οι φύλακες της πύλης των νοσοκομείων, για να καθοδηγούν τους ασθενείς σε διπλανά νοσοκομεία. Νοσοκομεία δεν δίνουν καθόλου, νοσοκομεία δίνουν μια ή δυο φορές την εβδομάδα κάποιες ώρες την κάθε ημέρα. Χωρίς συντονισμό, χωρίς ενημέρωση του κόσμου. Οι ασθενείς πάνε ψάχνοντας», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Και προσθέτει: «Έχουμε ασθενείς από Κορινθία, από Χαλκίδα που βρήκαν τα αντιικά φάρμακα στην Αθήνα, από Αγρίνιο και άλλες περιοχές στα Ιωάννινα. Παντού σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται ψάχνοντας. Κάτοικοι της Αττικής αναγκάζονται να ψάχνουν τα αντιικά φάρμακα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τα βρίσκουν στην άλλη άκρη της Αττικής, από εκεί που είναι το σπίτι τους. Πολλοί έχουν σοβαρά συμπτώματα και αναγκάζονται να ψάχνουν επιβαρύνοντας την υγεία τους, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διασπείρουν τον ιό. Πού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το δίκτυο διανομής των αντιικών φαρμάκων, για να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν;». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρεται στο παράδειγμα του φαρμακείου του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Αττικής, που έχει ωράριο διανομής 9 π.μ εως 2 π.μ. και 11 π.μ. εως 8 μ.μ.. Όπως επισημαίνει, τις ημέρες των εφημεριών χορήγησε τον Οκτώβριο περί τα 160 κουτιά αντιικών φαρμάκων, τον Νοέμβριο περί τα 130 κουτιά και τον Δεκέμβριο 560 κουτιά. «Κρίμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και τα νοσοκομεία.

Να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία. Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και να λαμβάνουν δωρεάν τα αντιικά φάρμακο. Ότι συμβαίνει και με τα αντιικά φάρμακα της γρίπης», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκoς
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ