2024-01-15 22:54:48
Φωτογραφία για Bonus γενοσήμων: Μια πονεμένη ιστορία που αναζητά ακόμα λύση
Μεγάλο «αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το περιβόητο bonus γενοσήμων το οποίο αποτελεί νόμο του κράτους από το 2015. Θεσπίστηκε για να αποτελεί κίνητρο στους φαρμακοποιούς να προωθούν τα - φθηνότερα - γενόσημα. Έτσι προκαλούν εξοικονόμηση δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ. 

Όσο πιο πολλά γενόσημα δίνει το φαρμακείο τόσο μεγαλύτερο είναι το bonus και τόσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση για τον ΕΟΠΥΥ. 

Σύμφωνα με το νόμο, το bonus υπολογίζεται ανά τρίμηνο και δε μπορεί να υπερβαίνει στον συμψηφισμό το μηνιαίο rebate. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμψηφιστεί έως και το 100% του μηνιαίου rebate (πρακτικά 0€ rebate). Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το bonus είναι άμεσα συνυφασμένο με το αναλογούν rebate του κάθε φαρμακείου. Όσο μεγαλύτερο είναι το bonus, τόσο μικρότερο είναι το rebate. 

Και αν ο ΕΟΠΥΥ αργεί να αποδώσει το bonus, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το 0,8% "πρόστιμο" για χορήγηση πρωτοτύπων το παρακρατεί κάθε μήνα στην ώρα του από το λογαριασμό του φαρμακείου. Tο δε bonus αποδίδεται μετά από έναν πολύπλοκο μηχανισμό. 


Αυτός ο μηχανισμός προϋποθέτει την είσπραξη του clawback από τη φαρμακοβιομηχανία και την μετέπειτα απόδοση του ποσού αυτού στα φαρμακεία. Επειδή όμως και οι εταιρείες αργούν να πληρώσουν, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ αργεί να αποδώσει το ποσό, οι φαρμακοποιοί παραμένουν απλήρωτοι και πρακτικά το κίνητρο χορήγησης γενοσήμων δεν υφίσταται.

Στην πύλη ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, μπορεί ο κάθε φαρμακοποιός να βρει το .... ποσό έκπτωσης rebate που του αναλογεί μέσα από το πεδίο «ανάλυση εκπτώσεων rebate». Η ενημέρωση όμως εκεί είναι ελλιπής, καθώς η τελευταία ανανέωση φαίνεται πως είναι η 28η Ιουλίου 2022. 

Κάτι που σημαίνει ότι μετά την έναρξη του τακτικού ελέγχου τον Αύγουστο του 2022, ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να δει τι ποσά του οφείλονται. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί εμείς να μην βλέπουμε τα ποσά, ο ΕΟΠΥΥ όμως τα γνωρίζει, αλλά λόγω μηχανογραφικής παράλειψης αυτά δεν είναι ορατά. Μια παράλειψη που αναμένεται να διορθωθεί όπως μας διαβεβαίωσαν.

Σε σημερινή επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά, ο ίδιος ήταν ενήμερος για το θέμα. Ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις από τον υπεύθυνο της ΚΜΕΣ κ. Αγάλια, ο οποίος επιβεβαίωσε τους πολύ αργούς ρυθμούς απόδοσης του bonus, κάτι που καθιστά το κίνητρο χορήγησης γενοσήμων από τους φαρμακοποιούς ουσιαστικά ανενεργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η τελευταία απόδοση του bonus έγινε τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο του 2023. Από εκεί και έπειτα γίνονταν πάρα πολύ μικροί συμψηφισμοί (της τάξεως έως... 3-5€) μέχρι και τον μήνα Αύγουστο 2023. Μετά από εκεί, δεν γίνεται απολύτως κανένας συμψηφισμός. Το bonus έχει χαθεί στις... καλένδες!

Στις παρακάτω εικόνες βλέπετε τα ποσά που οφείλονται σε κάποια φαρμακεία που προλάβαμε να συγκεντρώσουμε δειγματοληπτικά. Σε ορισμένα από αυτά, τα ποσά ξεφεύγουν και ξεπερνούν τα 5 και 6.000€! Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, τα φαρμακεία αυτά επιφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση στον ΕΟΠΥΥ, αφού σε διαφορετική περίπτωση, αν ο φαρμακοποιός δεν επέλεγε να χορηγήσει τόσα γενόσημα στους ασφαλισμένους, το επιπλέον κόστος για τον ΕΟΠΥΥ θα ήταν πολλαπλάσιο!  

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, σε πολλα φαρμακεια οφείλονται πανω απο το 50% του αναλογουντος ποσου και μάλιστα με τελευταία ενημέρωση... 1,5 χρόνο πριν! Επιπρόσθετα σε μεγάλα ποσοστά χορήγησης γενοσήμων, το ισοζύγιο bonus - rebate είναι θετικό. Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν προκειται να αποδοθει ποτε όλο το μπονους ούτε καν σε βάθος χρόνου. Το μόνο που μπορεί να γίνεται είναι να αυξάνεται διαρκώς το λεγόμενο «πιστωτικό υπόλοιπο». 

Ένα πιστωτικό υπόλοιπο όμως που και αυτό από μόνο του έχει κενό νόμου. Εφόσον γίνει κάποια αλλαγή στο φαρμακείο, όπως πχ. αλλαγή ΑΦΜ, αλλαγή σύστασης εταιρείας, αλλαγή στη σύμβαση με ΕΟΠΥΥ, το υπόλοιπο αυτό... αγνοείται! Το ίδιο συμβαίνει κι εφόσον ο φαρμακοποιός συνταξιοδοτηθεί πχ. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να πιστωθεί κάπως το ποσό αυτό....!

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Βαλτάς μας διαβεβαίωσε ότι θα θέσει το σημαντικό αυτό θέμα σε συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ θα ζητηθεί και αλλαγή του νόμου, κάτι που αποτελεί πάγια βούληση του ΠΦΣ. 

Το bonus πρέπει να αποσυνδεθεί από το clawback που εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ από την βιομηχανία και να αποδίδεται σε σταθερή μηνιαία βάση! Ενώ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για φαρμακεία που αλλάζουν φορολογική/μετοχική σύνθεση κλπ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάνεται κανένα ευρώ για κανένα λόγο! Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ ζητά προώθηση και αύξηση χορήγησης των γενοσήμων, πρέπει τα κίνητρα να είναι πραγματικά!
Farmakopoioi
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ