2024-01-17 19:43:56
Φωτογραφία για Α. Βαλτάς: “Και οι γιατροί στο φαρμακείο εμβολιάστηκαν” – Τι απαντά στον ΠΙΣ για το 5ευρο
“Φωτιές” άναψε μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στα φαρμακεία της γειτονιάς το δικαίωμα να διενεργούν εμβολιασμούς κατά της COVID-19.

Γιάννα Σουλάκη

iatropedia.gr

Μετά την σφοδρή αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας διατυπώνει τις επιφυλάξεις του για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, διατυπώνοντας αιχμές για την επιστημονική επάρκεια των φαρμακοποιών να διενεργούν με ασφάλεια εμβολιασμούς, οι φαρμακοποιοί περνούν στην αντεπίθεση.

“Σε οποιαδήποτε ενέργεια συμμετέχουν τα φαρμακεία -τα οποία είναι ένα οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας- αντιδρούν οι γιατροί”, αναφέρει στο iatropedia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και συνεχίζει:

“Αντέδρασαν στα rapid test και αντέδρασαν και στον αντιγριπικό εμβολιασμό που επισημοποιήθηκε με τη βούλα της νομοθέτησης από τη Βουλή, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχασαν, καθώς το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι τα φαρμακεία είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και βεβαίως πρέπει να προβαίνουν και να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό”, τονίζει ο ίδιος.


Δείτε επίσης: Α. Εξαδάκτυλος για εμβολιασμό COVID-19 στα φαρμακεία: “Οι πολίτες θα πληρώνουν για χειρότερες συνθήκες”

Βαλτάς: Τι λέει για το 5ευρο με επιβάρυνση του πολίτη

Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr την Τετάρτη 17.01.24, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι τα φαρμακεία θα παρέχουν χειρότερες υπηρεσίες και μάλιστα επ’ αμοιβή, ενώ μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί ήταν δωρεάν για τους πολίτες.

“Με αυτή τη ρύθμιση θα υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που υπάρχουν τώρα στον εμβολιασμό. Διότι υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για την επιτυχία των εμβολιασμών. Καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν πληρώνοντας και μάλιστα με χειρότερες συνθήκες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενώ αυτή τη στιγμή όλοι εμβολιάζονται δωρεάν μέσα σε ιατρεία ή μέσα σε κρατικές δομές παρουσία του γιατρού”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

“Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής” απαντά ο Απόστολος Βαλτάς και εξηγεί: “ Ή θα πάει στο εμβολιαστικό κέντρο ή να πάει στο φαρμακείο. Εγώ βλέπω τα στοιχεία που έχω, με ένα χάρτη φαρμακείων ανά την Ελλάδα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν αλλά δεν εξυπηρετούν εξαιτίας της απόστασης και της ταλαιπωρίας. Εμείς δεν θα παίρνουμε άλλη αμοιβή από το κράτος, ενώ οι γιατροί έπαιρναν 50 ευρώ για εμβολιασμό στο σπίτι και 20 ευρώ για το ιατρείο τους”, σημειώνει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών.

Βαλτάς: Τι απαντά για την αντιμετώπιση περιστατικών αλλεργίας από το εμβόλιο στα Φαρμακεία

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ απαντά και στις αιτιάσεις των γιατρών για επισφαλείς εμβολιασμούς στα Φαρμακεία με δεδομένο το απειροελάχιστο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών (κυρίως αλλεργικών αντιδράσεων) που εμφανίζει το εμβόλιο της Pfizer.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανέφερε:

“Και μόνο οι προϋποθέσεις ”εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι ”οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα”, για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβάντων”.

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών κ. Βαλτάς απαντά:

“Υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο αυτό το οποίο συμπληρώνεται από όλους τους ευρωπαϊους φαρμακοποιούς σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο όπου αποκλείονται τα άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις. Παρακολουθείται η πίεσή του προηγουμένως. Και στην περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζουν τα φαρμακεία και στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μέχρι και ένεση αδρεναλίνης εάν χρειαστεί”, τονίζει.

Δείτε επίσης: Αντίθετοι οι γιατροί με τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 από τα φαρμακεία

“Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Φαρμακοποιό”

Σε ό,τι αφορά τις αιχμές των γιατρών για την αποτυχία του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, απαντά με τους εξής αριθμούς.

“Εγώ βάζω ένα προβληματισμό. Στα 2.900.000 αντιγριπικών εμβολίων, οι γιατροί έκαναν 12.970. Το νούμερο δείχνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό. Και να σας το πω διαφορετικά; Με τα νούμερα αυτά, ούτε έναν εμβολιασμό ανά 5 γιατρούς δεν έχουν γίνει. Ούτε τον εαυτό τους δεν εμβολίασαν. Άρα κι ο ίδιος ο γιατρός πήγε στο φαρμακείο και εμβολιάστηκε, αν εμβολιάστηκε. Ενώ εμείς διενεργήσαμε μέσο όρο 290 εμβολιασμούς ανά φαρμακείο”, καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς και καταλήγει:

“Να βάλουμε κάτω αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις που είναι συντεχνιακής φύσεως και να πούμε αυτή τη στιγμή πως θα βοηθήσουμε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό απαιτεί συνέργεια, αλληλοεκτίμηση και όχι δηλώσεις εμπρηστικές που πανικοβάλουν τον κόσμο”.

Απ. Βαλτάς για εμβολιασμούς στα φαρμακεία: Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, δείχνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον φαρμακοποιό

Λιγότερα από 13.000 από τα συνολικά 2,9 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της φετινής εμβολιαστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν από γιατρούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

dailypharmanews.gr

Με συντριπτικά στοιχεία τα οποία στην πράξη αποδεικνύουν τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες αλλά και την ασφάλεια που νιώθουν όταν μπαίνουν σ΄ ένα φαρμακείο για να εμβολιαστούν, απαντά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μέσω του DailyPharmaNews, -χωρίς βέβαια ο ίδιος να το λέει ευθέως- στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά τη γνωστοποίηση από πλευράς του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη της πρόθεσής να επιτραπεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση ο εμβολιασμός κατά της Covid και από τα φαρμακεία της κοινότητας.

Απαντώντας λοιπόν προφανώς στα όσα λένε οι γιατροί και ειδικά στο κομμάτι εκείνο της ανακοίνωσής τους (δες εδώ) που αναφέρεται στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τον οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια η πολιτεία έχει πλέον και επίσημα με νόμο αναγνωρίσει ότι μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμβολιάζεται στα φαρμακεία.

Όπως είπε ο κ. Βαλτάς σε σύνολο 2,9 εκατομμυρίων εμβολίων που συνταγογραφήθηκαν και διενεργήθηκαν μέχρι τώρα –με ή χωρίς ιατρική συνταγή καθώς μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τα εμβόλια χορηγούνταν αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή, γίνονταν στα φαρμακεία αλλά δεν λειτουργούσε η δυνατότητα να φανεί η διενέργεια τους μέσα από τα φαρμακεία- από τους ιατρούς διενεργήθηκαν 12.982 εμβόλια!!!

Τι σημαίνει για τον ίδιο αυτό; «Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη σ’ έναν κλάδο που κάνει το αυτονόητο και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας» το οποίο με απόφασή του δέχτηκε ότι οι φαρμακοποιοί πληρούν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική εκτέλεση των αντιγριπικών εμβολιασμών διασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως δέχτηκε το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας απορρίπτοντας την αίτηση ακυρώσεως που είχαν ασκήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής κατά της υπ’ αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/2019 Αποφάσεως, κατά το μέρος αυτής με το οποίο αναγνωρίζεται η δυνατότητα των Φαρμακοποιών να πραγματοποιούν εποχιακούς εμβολιασμούς και να χορηγούν αντιτετανικό ορό στα Φαρμακεία τους.

Στην πράξη εξήγησε ο κ. Βαλτάς αντιστοιχεί ένας εμβολιασμός ανά πέντε γιατρούς τη στιγμή που αντίστοιχα για το κάθε φαρμακείο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 295 εμβολιασμοί.

Το πρόβλημα για τον κ. Βαλτά δεν βρίσκεται στους φαρμακοποιούς και στο θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών για τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία αλλά στη νοοτροπία των γιατρών. «Έχουν την εξής νοοτροπία: Δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτό το οποίο γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει ότι στην πρόληψη συμμετέχουν τα φαρμακεία αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κι όμως εδώ βλέπουμε ότι οι γιατροί αντιδρούν σε οποιαδήποτε διαδικασία όπου στην πρόληψη συμμετέχουν τα φαρμακεία. Αντέδρασαν με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Αντέδρασαν για τα self τεστ. Αντέδρασαν για τα rapid τεστ. Αντέδρασαν στο θέμα των προσωπικών γιατρών. Αντιδρούν σε ό,τι ενέργεια κάνει η πολιτεία για να εξευρωπαΐσει το ελληνικό κράτος. Μέχρι τώρα λένε όχι σε όλα. Και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να πουν ναι σε κάτι που γίνεται σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν όμως σε τόσες χώρες έχουν ανατεθεί στα ιδιωτικά φαρμακεία και έχουν ήδη γίνει πολλά εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της Covid δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να μην σκεφτόμαστε την προοπτική και το μέλλον και να κολλάμε σε συνδικαλιστικές αγκυλώσεις».

Σε ό,τι αφορά το πως θα μπορούσε να προχωρήσει και στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της Covid και από τα φαρμακεία, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ απαντά ότι απλά θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα που ήδη εφαρμόζονται από τα κέντρα εμβολιασμού και για τα φαρμακεία, π.χ. ερωτηματολόγιο, απόρριψη ατόμων που έχουν αλλεργίες κτλ. Ό,τι γίνεται με τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε μία αλλεργική αντίδραση, ο φαρμακοποιός που είναι πλέον νομίμως κατοχυρωμένος το ίδιο θα κάνει και σε αυτήν την περίπτωση εάν ποτέ συμβεί. Οι φαρμακοποιοί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και πλήρως ενημερωμένοι και πιστοποιημένοι για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εάν οι γιατροί πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια που σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να κάνει για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα πρέπει να σταματήσουν να εκφράζουν τέτοιου είδους συνδικαλιστικές αντιλήψεις, τονίζει ο κ. Βαλτάς.

Πιστεύει δε ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν θα επηρεάσουν την πρόθεση που έχει εκφράσει ο Υπουργός Υγείας να μπουν και οι φαρμακοποιοί ενεργά στην προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται. «Εγώ πιστεύω ότι οι Υπουργοί είναι διορατικοί άνθρωποι και δεν εγκλωβίζονται σε τέτοιες νοοτροπίες που καταρρίπτονται με επιχειρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και αναρωτήθηκε: Η Ελλάδα δεν είναι μία ευρωπαϊκή χώρα; Μήπως ανήκει σε κάποια “κάστα” που κάνουν κουμάντο συμφέροντα;»

Τόνισε δε ότι «τα φαρμακεία είναι έτοιμα να συμβάλλουν σε όλα τα προγράμματα πρόληψης της ελληνικής πολιτείας γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε στο κρίσιμο αυτό κομμάτι. Έχουμε ένα δίκτυο 11.000 φαρμακείων που μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στα θέματα πρόληψης. Άλλο πράγμα ο ιατρικός κόσμος που ασχολείται με το θεραπεύειν και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί».
pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ