2024-01-24 22:14:34
Φωτογραφία για «Ξεχασμένη» από το υπόλοιπο δίκτυο του ΟΣΕ η Φλώρινα – Οι υποσχέσεις και η απόγνωση
«Αποκομμένη» παραμένει σιδηροδρομικά η πόλη της Φλώρινας από το -φαινομενικά λειτουργικό- δίκτυο του Οργανισμού Συγκοινωνιών Ελλάδος (ΟΣΕ), με τους κατοίκους, φοιτητές αλλά και τους τοπικούς φορείς, να διατρανώνουν τη δυσφορία τους για τις παλινωδίες του ελληνικού σιδηροδρόμου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

thesstoday.gr

Στις 16 Δεκεμβρίου άνοιξε μετά από πολλούς μήνες, συγκεκριμένα από το δυστύχημα των Τεμπών, η γραμμή «Θεσσαλονίκη – Φλώρινα». Για την ακρίβεια, άνοιξε μόνο το τμήμα της γραμμής που φτάνει μέχρι την Έδεσσα. Δεν απέχουν, ωστόσο, αρκετό καιρό από τον περασμένο Μάιο, οπότε υπήρξαν κυβερνητικές υποσχέσεις που έκαναν λόγο στην επανακυκλοφορία του δρομολογίου. Κι ενώ το ημερολόγιο δείχνει Ιανουάριος του 2024, η γραμμή αυτή εξακολουθεί να παραμένει «αόρατη» από το υπόλοιπο δίκτυο του ΟΣΕ και με την ημερομηνία για την πλήρη λειτουργία της, άγνωστη.

Από τότε, άλλωστε, οι μηχανοδηγοί με επιστολή τους προς την ηγεσία της Hellenic Train γνωστοποιούσαν σωρεία ζητημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- και προβλήματα στη γραμμή Πλατύ – Φλώρινα. Σε αυτοψία του ThessToday.gr διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αμφίβολοι έλεγχοι όσον αφορά την καταλληλότητα, ιδίως των γεφυρών, κατά μήκος του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού δικτύου. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές γραμμές -μετρά κοντά στα 100 χρόνια- με υποδομές που παραπέμπουν σε εικόνες, αφημένες στο πέρασμα του χρόνου και με κυριότερο ωστόσο ζήτημα, εκείνο της έλλειψης σταθμάρχη.

Σήμερα στην γραμμή Φλώρινα – Θεσσαλονίκη ο μοναδικός ενδιάμεσος σταθμός που διαθέτει σταθμάρχη βρίσκεται στο Πλατύ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μηχανοδηγών, σε πολλά σημεία της γραμμής εμφανίζονται επίσης, σημάδια μακρόχρονης εγκατάλειψης και κατ’ επέκταση επικινδυνότητας, με προβλήματα στατικότητας σε γέφυρες και σήραγγες, καθώς και ελλιπή φωτισμό, ενώ κατά καιρούς παρουσιάστηκαν φαινόμενα κατολίσθησης.

Πάμε και… άμα βγει

Πρόκειται ομολογουμένως για μια «κόκκινη» γραμμή με ιδιαιτερότητες, αλλά και δυσκολίες. Σήμερα, η Hellenic Train δρομολογεί τρία ζεύγη συρμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Έδεσσα, ενώ από το σημείο αυτό μέχρι τη Φλώρινα δρομολογεί καθημερινά δύο ζεύγη λεωφορείων. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η αιτία που ο συρμός δεν φτάνει έως τη Φλώρινα αντανακλάται σε ένα πρόβλημα στατικότητας, σε γέφυρα, στο Ξινό Νερό. Πρόκειται για έναν άξονα από το Αμμοχώρι με ουκ ολίγες… δημοπρατήσεις, παρεμβάσεις και υποσχέσεις.

Κι όλα αυτά, ενώ το συγκεκριμένο δρομολόγιο (Θεσσαλονίκη – Φλώρινα) αποτελεί μέρος των Υπηρεσιών Δημόσιας Υποχρέωσης (ΥΔΥ), δηλαδή των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών, για τις οποίες η Hellenic Train επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο με 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο καθημερινός Γολγοθάς

Το δρομολόγιο που ακολουθείται, πλέον, είναι Θεσσαλονίκη – Πλατύ – Βέροια – Έδεσσα. Από την Έδεσσα και έπειτα οι επιβάτες καλούνται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, ώστε να φθάσουν στη Φλώρινα. Ένα ταξίδι που κάποτε αποτελούσε μια εύκολη και ιδανική λύση για χιλιάδες επιβάτες, πλέον έχει μετατραπεί σε καθημερινό Γολγοθά, με επιπτώσεις ακόμη και στον τουριστικό κλάδο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τη Φλώρινα, το πρωινό δρομολόγιο αναχωρεί στις 05:30 και φτάνει Θεσσαλονίκη στις 08:40, απ’ όπου η μόνη επιλογή είναι η αναχώρηση λίγες ώρες μετά, στις 12:15, ή αλλιώς διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη και αναχώρηση την επόμενη μέρα στις 05:10. Παράλληλα, το δεύτερο λεωφορείο αναχωρεί από Φλώρινα στις 14:25 και φτάνει Θεσσαλονίκη στις 17:35, χωρίς κι αυτό να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων.

Από το 2021 στο… 2024

Από το 2021 υπήρξε η δέσμευση ότι τον Μάρτιο του 2022 θα είχε ολοκληρωθεί η μελέτη στον άξονα Αμμοχώρι – Ξυνό Νερό με όλες τις καθυστερήσεις και θα ήταν έτοιμη προς δημοπράτηση, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να είχε ενταχθεί στο 5ο ΕΣΠΑ για το έργο της γέφυρας. Κάτι, το οποίο, δε συνέβη ποτέ, με τις πληροφορίες του ThessToday να αναφέρουν, ωστόσο, ότι εντός ημερών, αναμένεται η διευθέτηση των ζητημάτων και κατ’ επέκταση, η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της γραμμής.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μήπως ήρθε η ώρα;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μήπως ήρθε η ώρα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ