2024-01-25 10:27:34
Φωτογραφία για Στα έργα αποκατάστασης και η σιδηροδρομική γραμμή Βόλος- Λάρισα
Στο ποσό περίπου 330 εκατ. ευρώ (ποσά χωρίς ΦΠΑ) ανεβαίνει ο προϋπολογισμός για σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε κάνει γνωστό ότι αναδιαμορφώνεται το ποσό για να καλυφθούν οι ανάγκες για πιο ανθεκτικό σιδηρόδρομο στην περιοχή που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια 3 φορές από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Πλέον σύμφωνα με πληροφορίες στα έργα αποκατάστασης εντάσσονται και οι αναβαθμίσεις των σιδηροδρομικών γραμμών σε Λάρισα-Βόλος και Καλαμπάκα-Παλαιοφάρσαλος στα πλαίσια του όρου της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο ώστε στο μέλλον να είναι θωρακισμένη όχι μόνο η βασική σιδηροδρομική αρτηρία Αθήνας-Θεσσαλονίκης (δηλαδή το τμήμα Δομοκός-Λάρισα) αλλά και οι περιφερειακές γραμμές στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές από τις ypodomes, θα προκηρυχθούν από τον ΟΣΕ 4 διαφορετικές εργολαβίες στην περιοχή της Θεσσαλίας, όλες με τη διαδικασία του κατεπείγοντως για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία της αποκατάστασης.


Μεταξύ αυτών των τεσσάρων εργολαβιών, εντάσσεται και η αναβάθμιση της γραμμής Λάρισα-Βόλος (έως Λατομείο) και το κόστος εκτιμάται σε περίπου 105 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Εδώ θα γίνει πλήρης αναβάθμιση της υποδομής η οποία θα ανυψωθεί, θα τοποθετηθούν νέες σιδηροτροχιές. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί και η γέφυρα του Κραυσίδωνα η οποία επίσης θα ανυψωθεί, θα μεγαλώσει η διατομή της ούτως ώστε να μην επηρεάζεται από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα και οι εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ

Παράλληλα με αυτά έργα, τρέχουν κανονικά και οι δύο υφιστάμενες εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση σε Λάρισα-Βόλο και Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα. Η πρώτη εργολαβία Λάρισα-Βόλος ύψους 67 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) υπεγράφη στις 4 Μαΐου 2022 με χρόνο ολοκλήρωσης τα μέσα του 2025. Ανάδοχος είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και την νέα μονή γραμμή Βόλος-Λατομείο. Τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ