2024-01-28 14:51:05
Φωτογραφία για Βουδαπέστη προς Λυών: Γιατί επέλεξα να πάρω νυχτερινό τρένο με τον 6χρονο γιο μου αντί για πτήση
Εμπνευσμένος από τον 6χρονο γιο μου, πήρα νυχτερινό τρένο από τη Βουδαπέστη αντί να πετάξω.

Όντας από την Ουγγαρία αλλά ζω στη Γαλλία, τα ξενοδοχεία αεροδρομίων έχουν γίνει το δεύτερο σπίτι μου.

Της Rita Palfi & επιμέλεια Angela Symons

euronews.com

Καθυστερήσεις και χαμένες συνδέσεις με είδαν να κοιμάμαι σε ένα άψυχο δωμάτιο κοντά στην πασαρέλα πέντε φορές μόνο τον τελευταίο χρόνο.

«Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσα να μεταφερθώ μαγικά στον προορισμό μου κατά τη διάρκεια του ύπνου μου;», σκέφτηκα.

Ήταν ο εξάχρονος γιος μου που βρήκε έναν τρόπο να το κάνει αυτό. Βυθισμένος σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο για τρένα, συνάντησε ένα που απεικόνιζε μια οικογένεια να κοιμάται ήρεμα σε μια κουκέτα.

Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δώσω τη δυνατότητα στα νυχτερινά τρένα.

Ταξιδεύοντας από τη Βουδαπέστη στη Λυών με το τρένο


Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από τη Βουδαπέστη - από όπου είμαι - στη Λυών, όπου μένω. Έχω συνηθίσει, λοιπόν, να κάνω κομψές ή οδυνηρές μακριές συνδέσεις σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη.

Ομοίως, δεν υπάρχουν απευθείας τρένα μεταξύ των δύο πόλεων, και με τα κατακερματισμένα συστήματα κρατήσεων σιδηροδρομικών μεταφορών της Ευρώπης, η εκπόνηση της διαδρομής μου χρειάστηκε λίγο περισσότερη προσπάθεια.

Δεν μπορούσα να κλείσω ολόκληρο το ταξίδι μου με έναν πάροχο, οπότε έπρεπε να αγοράσω το εισιτήριό μου από τη Βουδαπέστη στη Ζυρίχη με έναν και τα εισιτήριά μου από τη Ζυρίχη στη Λυών με έναν άλλο.

Αλλά μόλις επιβιβαστήκαμε, το ταξίδι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Σε μια δροσερή χειμωνιάτικη νύχτα, ξεκινήσαμε με το νυχτερινό τρένο στις 20:00 από τη Βουδαπέστη στη Ζυρίχη. Το να παρακολουθείς τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και το παγοδρόμιο να ακτινοβολούν δίπλα ήταν μια μαγική εμπειρία.

Κρυμμένοι στο διαμέρισμα του ύπνου μας , είχαμε άφθονο χώρο για να απλωθούμε. Άξιζε κάθε ευρώ για να εξασφαλίσετε ένα ιδιωτικό δωμάτιο αντί να μοιράζεστε μια κουκέτα τεσσάρων ή έξι ατόμων.

Ο γιος μου αποκοιμήθηκε αμέσως αφού φύγαμε από το σταθμό και έπρεπε να τον ξυπνήσω όταν πήραμε το πρωινό μας - μια επιλογή από χυμούς, ζεστά ροφήματα, ψωμάκια και μαρμελάδα, που παραδόθηκε στην καμπίνα μας από έναν φιλικό συνοδό τρένου .

Σε σύγκριση με το αεροπλάνο, ήταν πιο θορυβώδες, αλλά ήταν εκπληκτικό και ανακουφιστικό να έχουμε το δικό μας «κινούμενο» δωμάτιο ξενοδοχείου. Ξύπνησα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις περισσότερες φορές όταν σταματούσαμε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό . Αλλά ένιωσα ανανεωμένος το πρωί καθώς απολαύσαμε το πρωινό μας με θέα σε μια όμορφη ανατολή πάνω από μια λίμνη που περνούσαμε.

Φτάσαμε στη βόρεια Ελβετία λίγο πριν τις 15:00 την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, πήραμε το TGV από τη Ζυρίχη στη Ντιζόν, και τελικά ένα TER από τη Ντιζόν στη Λυών.

Το ταξίδι διήρκεσε 18 ώρες συνολικά - αυτό αποδείχτηκε ένας αγώνας για τον γιο μου, ο οποίος μου είπε ότι πρέπει να πετάξουμε την επόμενη φορά, καθώς είναι πιο γρήγορο .

Παρακολουθήσαμε την ανατολή του ηλίου από το παράθυρο του τρένου ενώ φάγαμε το πρωινό μας. Ρίτα Πάλφι

Το ταξίδι με το τρένο ήταν πιο εύκολο και φιλικό

Όσο μακρύ και αν ήταν το ταξίδι μας με το τρένο , υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους θα επέλεγα να το ξανακάνω.

Τα προνόμια ξεκινούν πριν καν ξεκινήσετε. Δεδομένου ότι υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί αποσκευών , η συσκευασία ήταν ευκολότερη. Δεν χρειάστηκε να συνθλίψω τα υπάρχοντά μας σε μια μικρή βαλίτσα ή να μεταγγίσω τα υγρά μας σε δοχεία των 100 ml . Δεν υπήρχε αναμονή στην ουρά για ελέγχους ασφαλείας.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ταξιδιού με τρένο είναι το πόσο απλό είναι. Δεν χρειάζεται να πάτε έξω από την πόλη, δεν χρειάζεται να φτάσετε ώρες πριν την αναχώρηση. Μπορείτε να έχετε τους αγαπημένους σας κοντά, να σας αποχαιρετούν με το χέρι καθώς το τρένο σας φεύγει από την πλατφόρμα. Από αυτή την άποψη, είναι μια πολύ πιο προσωπική και οικογενειακή εμπειρία.

Ως γονέας , το βρήκα πιο εύκολο από το να πετάω για πολλούς λόγους. Το ένα είναι ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, ο γιος μου κοιμόταν. Με λιγότερους περιορισμούς αποσκευών, μπόρεσα να ετοιμάζω πολλά παιχνίδια για να τον διασκεδάζω όταν ήταν ξύπνιος.

Είχαμε πολύ περισσότερη ιδιωτικότητα, με μια πόρτα που μπορούσαμε να κλείσουμε και κανένα άγνωστο να καθόταν δίπλα μας. Και δεν είχαμε περιορισμούς στη χρήση των τουαλετών λόγω αναταράξεων , που μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα όταν πετάμε με παιδιά.

Μια θέα από το παράθυρο του τρένου μας. Ρίτα Πάλφι

Πώς συγκρίνεται το κόστος της μεταφοράς με το τρένο με τις πτήσεις;

Ένας από τους μεγαλύτερους αποτρεπτικούς παράγοντες για τα ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη τείνει να είναι η τιμή - πώς μπορεί ο σιδηρόδρομος να ανταγωνιστεί τις αεροπορικές εταιρείες του προϋπολογισμού; Αλλά στην περίπτωσή μου, ταξιδεύοντας την πολυσύχναστη περίοδο των Χριστουγέννων σε μια ασύνδετη διαδρομή, το τρένο λειτουργούσε πολύ φθηνότερα από το να πετάς.

Ήταν 369€ συνολικά για το ταξίδι μας με το τρένο (το νυχτερινό τρένο ήταν 160€ για μένα και 90€ για τον γιο μου), ενώ οι τιμές πτήσεων για την ίδια ημερομηνία ξεκινούσαν από περίπου 250€ ανά άτομο. Και έκλεισα τα εισιτήρια τρένου μόνο 1,5 μήνα πριν ταξιδέψω.

Είναι πιθανό ότι η πτήση θα ήταν φθηνότερη σε μια πιο ήσυχη εποχή του χρόνου, αλλά όταν λαμβάνετε υπόψη το επιπλέον κόστος αποσκευών και την τιμή ενός ξενοδοχείου για τη νύχτα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το νυχτερινό τρένο προσφέρει καλή αξία. Για τις μεγαλύτερες οικογένειες, η τιμή γίνεται πιο ανταγωνιστική, καθώς μπορούν να επιλέξουν ένα πιο οικονομικό περίπτερο τεσσάρων ή έξι θέσεων - συν, τα παιδιά πληρώνουν πολύ χαμηλότερο ναύλο, σε αντίθεση με τις πτήσεις.

Για να μην αναφέρουμε τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε αποφεύγοντας τις φουσκωμένες τιμές των τροφίμων και των ποτών στο αεροδρόμιο.

Συνολικά, για μεγαλύτερα ταξίδια σίγουρα θα σκεφτόμουν να πάρω ξανά το τρένο . Για μικρότερα ταξίδια, όπως αυτό που έχω προγραμματίσει τον Απρίλιο, παίρνω συνδυασμό αεροπλάνου και τρένου.

Το πέταγμα έχει χάσει τη γοητεία του

Πέρα από τις πρακτικές, έχω ξεφύγει από το πέταγμα .

Η μητέρα μου εργαζόταν για την ουγγρική αεροπορική εταιρεία Malév από το 1973 μέχρι που χρεοκόπησε το 2012. Συνήθισα να πετάω πολύ πριν γίνουν προσιτές για τους φίλους μου. Πριν αλλάξει δραστικά λόγω ζητημάτων ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πριν από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Το να πετάς όχι μόνο ήταν ο πιο γρήγορος (και μερικές φορές ο μόνος τρόπος) για να φτάσεις κάπου, αλλά ήταν και μια ιδιαίτερη περίσταση, τουλάχιστον για μένα.

Σήμερα νιώθω ότι χάνει τη γοητεία του. Βλέπετε όλο και περισσότερους επιβάτες να συμπεριφέρονται άσχημα , να αδιαφορούν για τους άλλους, και οι αεροπορικές υπηρεσίες είναι επίσης εξευτελιστικές.

Θυμάμαι όταν είχατε ένα γεύμα ακόμα και σε μια δίωρη πτήση με μαχαιροπίρουνα και ένα ποτό και καφέ ή τσάι. Τώρα, θεωρείστε τυχεροί αν φτάσετε έγκαιρα στον προορισμό σας.

Αν και για μένα είναι δύσκολο να αφήσω αυτή τη νοσταλγία των πτήσεων, θέλω να δείξω ένα καλύτερο παράδειγμα στον γιο μου, επιλέγοντας πιο πράσινες εναλλακτικές όσο πιο συχνά γίνεται.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ