2024-01-31 18:24:26
Φωτογραφία για PGEU: 10 ώρες την εβδομάδα σπαταλούν οι φαρμακοποιοί στην Ε.Ε. για να βρουν φάρμακα σε έλλειψη
Ο χρόνος για την αναζήτηση ελλειπτικών φαρμάκων έχει τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και το κυριότερο, τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν. Χρειάζονται άμεσα μέτρα, όπως τονίζει ο Πρόεδρος των ευρωπαίων φαρμακοποιών κ. Aris Prins.

Τον κώδωνα του κινδύνου έρχεται ουσιαστικά να κρούσει η Ένωση φαρμακοποιών της Ευρώπης (European Community Pharmacists – PGEU) προς τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής φαρμάκου των χωρών μελών της ΕΕ για την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων το οποίο σύμφωνα με τη φετινή ετήσια έκθεση του συγκεκριμένου οργάνου των φαρμακοποιών δυστυχώς διαρκώς χειροτερεύει.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν και τα 26 μέλη της PGEU έδειξε ότι από τα αντιβιοτικά μέχρι τα καρδιαγγειακά και τα αναπνευστικά, τα περισσότερα είδη φαρμάκων συνεχίζουν να είναι σε έλλειψη και ότι το 2023 η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο στην Ολλανδία καταγράφηκαν 2.292 ελλείψεις πέρυσι, επηρεάζοντας περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είδαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των ελλείψεων.


Ο Πρόεδρος της PGEU κ. Aris Prins έδωσε με λίγα λόγια μία εικόνα για τα προβλήματα και τους κινδύνους που η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί για τους ασθενείς, τους φαρμακοποιούς αλλά και τα συστήματα υγείας γενικότερα.

Οι ασθενείς μένουν χωρίς τη συνταγογραφούμενη θεραπεία τους και έτσι ταλαιπωρούνται, απογοητεύονται και διαβρώνεται η εμπιστοσύνη τους στον φαρμακοποιό τους και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι φαρμακοποιοί ταλαιπωρούνται, χάνουν χρόνο που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες όπως να δώσουν συμβουλές στους ασθενείς σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων τους. Τα φαρμακεία και το προσωπικό τους συνολικά αγχώνονται κι αγωνίζονται ακόμη περισσότερο για να παρέχουν στους ασθενείς λύσεις για τις ελλείψεις, δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το παιχνίδι ωστόσο δεν είναι χαμένο. Το αντίθετο. Η PGEU, αν και διαπιστώνει έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών σχετικά με τις επιλογές που μπορούν να διερευνήσουν οι φαρμακοποιοί για να βρουν εναλλακτικές λύσεις – για παράδειγμα υποκατάσταση ή σύνθεση – σε περίπτωση που το συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο, υποστηρίζει–ουσιαστικά απευθυνόμενη προς τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ- πως είναι σημαντικό οι φαρμακοποιοί να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και να τους δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς. Μάλιστα ο πρόεδρος της PGEU αναφέρεται στη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ τονίζοντας πως «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής αλυσίδας εφοδιασμού και τη βελτίωση της πρόληψης, της παρακολούθησης και της διαχείρισης των ελλείψεων». «Ωστόσο», συνεχίζει ο κ. Prins, «χρειαζόμαστε πιο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου προβλήματος και την αναστροφή της αρνητικής τάσης που καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Προτρέπουμε για έγκαιρη ενημέρωση των ελλείψεων, για έγκαιρη ενημέρωση των φαρμακοποιών και δικαιότερη ανακατανομή των φαρμάκων στις χώρες».

Πηγή : dailypharmanews 
pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ