2024-02-06 23:12:22
Φωτογραφία για Παγκόσμιος συναγερμός: Κίνδυνος νευροπάθειας από βρεφικό γάλα μεγάλης εταιρείας. Πωλείται και στην Ελλάδα
Η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από βρεφικό γάλα που παράγεται σε Γερμανία και Βρετανία και εξάγεται σε 35 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι ανακλήσεις στις χώρες που ειδοποιήθηκαν δεν έχουν ξεκινήσει (ακόμη) για να δημοσιοποιηθεί το όνομα της εταιρείας, αλλά προφανώς πρόκειται για πολυεθνική με μεγάλη δυνατότητα παραγωγής και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

Το βρεφικό γάλα περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6, τα οποία μπορεί να βλάψουν τα νεύρα των βρεφών ενώ και σε ενήλικες προκαλεί πόνο και μούδιασμα στα πόδια και δυσκολία βάδισης. Οι ασθενείς τυπικά εμφανίζουν συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας, δερματώσεις, φωτοευαισθησία, ζάλη και ναυτία. Υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 μπορεί να συνταγογραφούνται για τη θεραπεία διαταραχών όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι παρέχει κάποιο όφελος.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA τον Μάιο του 2023 μείωσε το ανώτατο επιτρεπτό όριο πρόσληψης βιταμίνης Β6 στα 12,5 mg την ημέρα για ενήλικες και για παιδιά: 2,2–2,5 mg/ημέρα (4–11 μήνες), 3,2–4,5 mg/ημέρα (1-6 έτη), 6,1–10,7 mg/ημέρα (7–17 έτη). Τα νέα όρια είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση τόσο με το προηγούμενο όριο, όσο και με τα UL των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. H EFSA ανέφερε στην γνωμοδότηση της «Η σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Β6 και της ανάπτυξης της περιφερικής νευροπάθειας είναι καλά εδραιωμένη και είναι η κρίσιμη επίδραση στην οποία βασίζεται η UL.».

Το βρεφικό γάλα πωλείται σε Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία Ισπανία Πολωνία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Αλγερία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Ινδονησία, Ιράν, Ισραήλ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λετονία, Μεξικό, Ομάν, Πακιστάν, Κατάρ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα,Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ