2024-02-09 13:05:39
Φωτογραφία για Αυξημένα κρούσματα Ιλαράς: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν



Σε επαγρύπνηση είναι οι Υγειονομικές Αρχές για την ιλαρά με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά που καταγράφονται στην Ευρώπη, παρότι οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί για τη χώρα μας και τονίζουν πως δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό πολλών κοινωνικών ομάδων που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από την ιλαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



Εμφιαλωμένα νερά στην Αττική: Τι έδειξαν οι αναλύσεις για μικροβιολογική μόλυνσηΜελέτη: Ποιοι και γιατί πρέπει να αποφεύγουν ακόμα και να αγγίζουν τα τρόφιμα fast food«Καμπανάκι» ΕΟΔΥ: 11 θάνατοι παιδιών κάτω των δέκα ετών από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο. 23 θάνατοι συνολικάΠαγώνη: Το πρώτο σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου. Πότε ξεκινούν οι επιπλοκέςΠαγκόσμιος συναγερμός: Κίνδυνος νευροπάθειας από βρεφικό γάλα μεγάλης εταιρείας. Πωλείται και στην Ελλάδα


Το πρόβλημα εντοπίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως σε Ρομά, ενώ στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Όπως τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, «με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων της ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς παρωτίτιδας (εμβόλιo MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις».

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων συστήνονται δύο δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24– 36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιαστεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια (1) δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

Οι ενήλικες

Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.Εκπαιδευτικοί.Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ?200/μL). themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ