2024-02-11 19:00:28
Φωτογραφία για Το χειμωνικό - καρπούζι του Αγίου Βλασίου στη Κέρκυρα
Η ευσεβής και Αγία Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα σύζυγος του Αυτοκράτορα Θεόφιλου, η αναστυλώσασα τις Ιερές Εικόνες, που το Ιερό Λείψανό της φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας και εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ημέρα η εκκλησία μας, τιμά την μνήμη του Αγίου Βλασίου Ιερομάρτυρος, επισκόπου Σεβάστειας Τότε, εορτάζει και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας, της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, Αγίου Βλασίου επισκόπου Σεβάστειας και Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας. 

Την ημέρα αυτή στην Κέρκυρα ευλογούν και μοιράζουν το λεγόμενο χειμωνικό. Το χειμωνικό, όπως λένε στα Επτάνησα το καρπούζι, δεν μοιράζεται για την Αγία Θεοδώρα αλλά για τον Άγιο Βλάσιο Αρχιεπίσκοπο Σεβάστειας, που μαρτύρησε στα χρόνια του διωγμού του Λικινίου και εορτάζεται η μνήμη του, την ίδια ημέρα.

Ο Άγιος Βλάσιος, ιατρός το επάγγελμα θεράπευε δωρεάν ασθένειες του λαιμού, την δε παραμονή του μαρτυρίου του είχε πέσει θανατηφόρα επιδημία ασθένειας του λαιμού. Ζήτησε να του φέρουν φρούτα, τα οποία αφού ευλόγησε παρήγγειλε να δίνουν στα παιδιά, τα οποία και θεραπεύθηκαν. 

Έτσι στη Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης του, 11 Φεβρουαρίου, χειμωνικό, καρπούζι δηλαδή, και να μοιράζεται από ένα κομμάτι στους πιστούς, όπως ακριβώς μοιράζεται το αντίδωρο και ο άρτος.

Πηγή: FB Τιμόθεος Ηλιάκης
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ