2024-02-14 14:03:39
Φωτογραφία για ΠΦΣ: Ενημέρωση για τις νέες αυξημένες συμμετοχές από 12/2/2024



Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε απάντηση ερωτημάτων που δεχόμαστε αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών των ασφαλισμένων, σας ενημερώνουμε ότι λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, πλέον όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10% , 25%) η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου.

Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό.

Παράδειγμα: Στην θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης). Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία!!! Πχ.

 

 


• ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)

• TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)

• LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών

Προτείνουμε στην περίπτωση παραπόνων από ασφαλισμένους κατά την εκτέλεση των συνταγών να χρησιμοποιείται ο παρακάτω πίνακας ενημέρωσης:

Κατεβάστε και εκτυπώστε τον πίνακα πατώντας ΕΔΩ

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ    ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ