2024-02-15 08:12:27
Φωτογραφία για AMD: ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ υπολογιστές με ΑΙ, ΕΝΩ η κούρσα με Nvidia και Intel... αγριεύει



 Ο γίγαντας τσιπ των ΗΠΑ Advanced Micro Devices (AMD) ποντάρει σε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές όπως η Nvidia και η Intel καθώς ο αγώνας στον τομέα της AI εντατικοποιείται.

«Η αγορά για υπολογιστές AI θα συνεχίσει να επεκτείνεται», δήλωσε ο Βίκτορ Πενγκ, πρόεδρος της AMD, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναμένει περισσότερη υιοθέτηση υπολογιστών AI από πλευράς των χρηστών το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο λόγος γίνεται για τους προσωπικούς υπολογιστές που ενσωματώνουν επεξεργαστές ειδικά σχεδιασμένους για να εκτελούν λειτουργίες AI, όπως μετάφραση γλώσσας σε πραγματικό χρόνο.



Η εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Canalys σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο, ανέφερε ότι η έκρηξη στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις υπολογιστών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν συσκευές με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, προβλέποντας ότι το 60% των υπολογιστών που θα πουληθούν το 2027 θα είναι ικανοί για διεργασίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η «έκρηξη» ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη πυροδοτήθηκε από την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, καθώς το chatbot έγινε viral λόγω της ικανότητάς του να παράγει ανθρώπινες αποκρίσεις στις προτροπές των χρηστών.

Στην ΗΡ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Enrique Lores δήλωσε κατά την ανακοίνωση των κερδών του τέταρτου τριμήνου τον Νοέμβριο, ότι η εταιρεία ήταν «πραγματικά ενθουσιασμένη με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης συνολικά στους προσωπικούς υπολογιστές», αλλά θα «χρειαζόταν λίγος χρόνος» μέχρι τα ΑΙ PC να διεισδύσουν σε μεγάλη έκταση στην αγορά.



Αρχικά, οι συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη θα στοχεύουν σε ορισμένα τμήματα της αγοράς εταιρικών υπολογιστών, αλλά περισσότερες εφαρμογές χρήσης συνοδευόμενες από μειώσεις κόστους κτήσης, θα μπορούσαν να εξαπλώσουν την διείσδυσή τους τους στην ευρύτερη αγορά με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία International Data Corporation (IDC).

Η IDC αναμένει ότι η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης σε υπολογιστές θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για αναβαθμίσεις, φτάνοντας στα ράφια και στους καταναλωτές φέτος.

«Βλέπουμε ότι οι υπολογιστές ΑΙ γίνονται μεγαλύτερος παράγοντας και έχουμε ένα καλό προβάδισμα στους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης με τις πρόσφατες ανακοινώσεις... Νομίζω ότι είμαστε εξαιρετικά καλά τοποθετημένοι, τόσο στην τεχνητή νοημοσύνη όσο και σε άλλα «παραδοσιακά» προϊόντα μας», δήλωσε ο Πενγκ.



Η AMD ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο τους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 8000G για PC, όπου οι χρήστες μπορούν «να περιμένουν τεράστια υπολογιστική ισχύ και κορυφαίες αποδώσεις για έντονο φόρτο εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του gaming και της δημιουργίας περιεχομένου».

Σκληρός ανταγωνισμός

Η AMD ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Nvidia και η Intel σε μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), οι οποίες είναι σημαντικές για την τεχνητή νοημοσύνη και τους υπολογιστές υψηλής απόδοσης.

Η Nvidia κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά των GPU που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα πιο σημαντικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI τρέχουν σε GPU της Nvidia, όπως το H100 στο cloud.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Nvidia ανακοίνωσε νέες GPU για την εκτέλεση γενετικών εφαρμογών AI σε υπολογιστές. Θα παρέχει επίσης GPU σε φορητούς υπολογιστές από εταιρείες όπως η Acer, η Dell και η Lenovo.



Η Intel τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε τα τσιπ Core Ultra για την ταχύτερη εκτέλεση προγραμμάτων AI. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι επεξεργαστές της θα τροφοδοτούν περισσότερους από 230 από τους πρώτους υπολογιστές AI στον κόσμο, από εταιρείες όπως η Acer, η ASUS, η Dell, η HP και η Lenovo.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να είναι πολύ μεγάλο θέμα φέτος και θα παραμείνει έτσι. Θέλω να πω, όσο μεγάλες κι αν είναι οι ευκαιρίες ήδη, βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα της AI», είπε ο Πενγκ.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ