2024-02-16 07:23:41
Φωτογραφία για Ρεκόρ μείωσης στις εκκρεμείς συντάξεις
Μειώθηκαν στις 26.556 οι συντάξεις που ήταν σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ τον περασμένο Νοέμβριο σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Κώστας Κατίκος

eleftherostypos.gr

Είναι η καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί στη λίστα αναμονής των συντάξεων από το 2019 και μετά που οι εκκρεμότητες παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Η λίστα των ληξιπρόθεσμων συντάξεων δεν περιλαμβάνει τις διεθνείς συντάξεις για τις οποίες απαιτούνται να σταλούν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι χρόνοι ασφάλισης του εξωτερικού, ενώ δεν περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες ανελαστικές αιτήσεις, με ελλιπή στοιχεία. Στο 11μηνο του 2023 είχαν υποβληθεί 175.226 νέες αιτήσεις και είχαν εκδοθεί 177.071 εγκριτικές αποφάσεις.

Ως εκκρεμείς θεωρούνται οι κύριες συντάξεις που ο χρόνος έκδοσης οριστικής απόφασης έχει υπερβεί τις 90 ημέρες. Οι συντάξεις αυτές θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί και πληρωθεί εντός τριμήνου και η υπέρβαση του χρόνου απονομής τους , τις καθιστά ληξιπρόθεσμες.


Τον ίδιο μήνα υπήρχαν 18.144 μη ληξιπρόθεσμες συντάξεις που δεν είχαν περάσει το τρίμηνο αναμονής.

Οι νέες αιτήσεις υποβάλλονταν με ρυθμό 15.929 αιτήσεων τον μήνα και κατά μέσο κάθε μήνα εκδίδονταν 16.089 νέες αποφάσεις.

Στα στοιχεία της έκθεσης παρατηρείται ότι οι εκκρεμείς συντάξεις δεν έχουν αναδρομικά καθώς οι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν οφειλές που συμψηφίζονται με τα αναδρομικά σύνταξης που τους οφείλει ο ΕΦΚΑ. Τα χρωστούμενα των συνταξιούχων προέρχονται είτε από εξαγορές πλασματικού χρόνου το κόστος του οποίου ζήτησαν να παρακρατηθεί από τα αναδρομικά σύνταξης, είτε από χρέη που επίσης συμψηφίζονται από τις αναδρομικές συντάξεις.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ