2024-02-16 15:05:10
Φωτογραφία για Οδοντωτός: Η πιο εντυπωσιακή σιδηροδρομική διαδρομή των Βαλκανίων στο φαράγγι του Βουραϊκού
Βουραϊκός: Το φαράγγι με τα χίλια πρόσωπα

ΑΧΑΪΑ. Ο Οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού από το 1896 μέχρι σήμερα και δεν θεωρείται τυχαία η πιο εντυπωσιακή σιδηροδρομική διαδρομή των Βαλκανίων.

Ελένη Βλάχου

notospress.gr

Οι εναλλαγές στο φυσικό τοπίο, τα απόκρημνα βράχια, το τρένο που τσουλάει στις γραμμές ή βγάζει «δόντια» για να τα καταφέρει στις ανηφόρες, οι παλιοί σταθμοί της γραμμής και το παραμυθένιο χωριό Ζαχλωρού ως μια πολύχρωμη ντίβα του ένδοξου ελληνικού κινηματογράφου, συνθέτουν μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στο νομό Αχαΐας.

Άλλωστε ο Οδοντωτός αποτελεί μια ξεχωριστή τουριστική ατραξιόν των Καλαβρύτων με αποτέλεσμα πολλοί ταξιδιώτες να επισκέπτονται την ορεινή κωμόπολη μόνο για το θρυλικό τρενάκι.

Η σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάστηκε κυρίως από Ιταλούς εργάτες λόγω της προηγούμενης εμπειρίας τους στην κατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών των Άλπεων και εγκαινιάστηκε το 1896. Κόστισε τρία εκατομμύρια δραχμές, ποσό εξωφρενικό για τα δεδομένα της εποχής.


Το όραμα του Τρικούπη (εμπνευστής και υποκινητής της ιδέας) ήταν η συγκεκριμένη γραμμή να επεκταθεί μέχρι την Τρίπολη. Το σχέδιο όμως δεν προχώρησε λόγω του τεράστιου κόστους. Ο Χαρίλαος Τρικούπης έμεινε στην ιστορία σαν «ο πατέρας του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα» αφού εν υπηρεσία της κυβέρνησής του συνδέθηκε σχεδόν όλη η χώρα με ράγες.

Το όνομα Οδοντωτός προέρχεται από τα σημεία της διαδρομή που το τρένο γαντζώνεται σε γρανάζια που μοιάζουν με δόντια (φαίνονται στις ράγες) ώστε να καταφέρει τσουλήσει σε σημεία που η κλίση του εδάφους ξεπερνά το 10% κλίση.

Βόλτα με το θρυλικό τρενάκι της Πελοποννήσου

Για να φτάσουμε λοιπόν να εξερευνήσουμε αυτό το κομμάτι της ορεινής Αχαΐας, έχουμε δύο τρόπους, τον εύκολο και τον δύσκολο. Καλύτερα, θα έλεγα τον ξεκούραστο και τον πιο κουραστικό αλλά οπωσδήποτε πιο περιπετειώδη και ολοκληρωμένο.

Ο εύκολος τρόπος όπως πολύ σωστά υποψιάζεσαι, είναι να πάρεις το τρενάκι από τα Καλάβρυτα και σε μία ώρα να έχεις φτάσει στο Διακοπτό. Ύστερα μπορείς με το ίδιο τρένο (κάνει στάση περίπου μισή ώρα σε κάθε κωμόπολη) να επιστρέψεις πίσω στην αφετηρία σου.

Η διαδρομή είναι απλώς μοναδική! Από το παράθυρο του τρένου θα ξεκινήσεις σε ένα χαλαρό φυσικό τοπίο από την κωμόπολη των Καλαβρύτων που σταδιακά θα δίνει τη θέση του στο άγριο φαράγγι. Φτάνοντας στον τελικό προορισμό το επιβλητικό τοπίο, σταδιακά αλλάζει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέχρι να μπούμε στην κωμόπολη του Διακοπτού.

Σε μερικά σημεία, πραγματικά δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις ώστε να μη χάσεις τίποτα από την ομορφιά που ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Ρυάκια και ποτάμια, γέφυρες και τούνελ μέσα στα βράχια, οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί να στέκουν ακόμη όρθιοι κι ας έχει τελειώσει από καιρό η αποστολή τους, χρώματα παντού κι ένας κόσμος έτοιμος να σε ρουφήξει μέσα στο θαύμα του.

Το πιο εκπληκτικό βέβαια είναι πως κατά την επιστροφή, όλα μοιάζουν εντελώς διαφορετικά. Τόσο, που εσύ νομίζεις πως δεν έχεις ξανά περάσει ποτέ από εδώ. Στην πραγματικότητα, απλώς διαφέρει η δική σου οπτική γωνία και η θέση σου στο βαγόνι.

Πεζοπορώντας στις ράγες του Οδοντωτού μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού

Πάμε τώρα και στον πιο δύσκολο (περιπετειώδη θα έλεγα) τρόπο που δεν είναι άλλος από την πεζοπορία. Περιληπτικά σημείωσε πως η απόσταση Καλάβρυτα – Διακοπτό είναι 24 χιλιόμετρα και πρέπει να υπολογίσεις 7 ώρες (χαλαρό περπάτημα) μαζί με τις στάσεις ενώ η υψομετρική διαφορά ορίζεται στα 700 μέτρα.

Η πιο ξεκούραστη πορεία είναι να ξεκινήσεις από τα Καλάβρυτα και να κατέβεις το φαράγγι. Έτσι, δεν θα έχεις πολλές ανηφόρες και η πεζοπορία θα είναι πιο άνετη και απολαυστική. Στα #sos πρέπει να βάλεις τον τρόπο που θα φύγεις από το Διακοπτό. Αν έχεις σκοπό να πας με τα πόδια και να επιστρέψεις με το τρένο στα Καλάβρυτα, τότε πρέπει να έχεις σιγουρευτεί για το τελευταίο δρομολόγιο και να έχεις κλείσει εισιτήριο από πριν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Οι εφτά ώρες που πρέπει να υπολογίσεις γι αυτή τη διαδρομή περιλαμβάνουν και μία ώρα με στάσεις. Οι χρόνοι φυσικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα τη φυσική κατάσταση του καθενός, το ρυθμό του ή άλλους παράγοντες. Σε φυσιολογικές συνθήκες τα 24 χιλιόμετρα χρειάζονται τέσσερις καθαρές ώρες περπάτημα. Επειδή όμως στον οδοντωτό οι ράγες στις οποίες θα περπατάμε την περισσότερη ώρα «κόβουν» το βήμα μας, γι αυτή την απόσταση θα χρειαστούμε περίπου πεντέμισι με έξι ώρες. Υπολογίζουμε και μία με μιάμιση ώρα για τις στάσεις.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της διαδρομής είναι από το παραμυθένιο χωριό της Ζαχλωρούς και δέκα χιλιόμετρα μετά από αυτό με κατεύθυνση προς Διακοπτό. Σαν σύνολο όμως, ολόκληρη η διαδρομή (και τα 24 χλμ) είναι μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις αυτή την πεζοπορία

Το τρένο ακούγεται πάντα όταν πλησιάζει ενώ στις στροφές, στις γέφυρες και στα πέτρινα τούνελ σφυρίζει και κόβει ταχύτητα για την ασφάλεια των πεζοπόρων. Υπάρχουν παντού ανοίγματα να σταθείς όταν περνάει ο συρμός εκτός από τα στενά σημεία στα πέτρινα τούνελ. Εκεί όμως έχεις αρκετή άπλα πριν και μετά ώστε να περιμένεις και πάντα έχεις αρκετό χρόνο μέχρι να κάνεις στην άκρη.

Προσοχή στα τμήματα που απαγορεύεται να εισέλθουν οι μη έχοντες εργασία. Δεν μπαίνουμε σε αυτά τα κομμάτια για κανένα λόγο.

Να θυμάσαι πως σε όλη αυτή την απόσταση, πόσιμο νερό και μαγαζιά για να ψωνίσουμε κάτι φαγώσιμο, βρίσκουμε μόνο στη Ζαχλωρού και στον τελικό προορισμό, στο Διακοπτό. Καθημερινές όμως, ίσως να μη βρούμε ανοιχτό μαγαζί ούτε στη Ζαχλωρού γι αυτό έχουμε φροντίσει από πριν τις προμήθειές μας.

Όλα αυτά πάντα με προσοχή και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στους μηχανοδηγούς αλλά και στους άλλους περιπατητές ώστε να παραμένουν όλοι ασφαλείς.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ