2024-02-16 22:08:53
Φωτογραφία για Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος ήταν ο μεγάλος επικριτής του Πούτιν που βρέθηκε νεκρός σε φυλακή
Νεκρός είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, μεγάλος επικριτής του προέδρου Πούτιν και του Κρεμλίνου. Ο Ναβάλνι πέθανε στη φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε μακρόχρονη ποινή, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη αρχίσει την προεκλογική του καμπάνια για την πέμπτη του θητεία.

Είχε γεννηθεί στις 4 Ιουνίου 1976 στο Μπουτίν της Ρωσίας. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του σοβιετικού στρατού και η μητέρα του οικονομολόγος. Σπούδασε στη Μόσχα και αποφοίτησε με πτυχίο Νομικής το 1998. Παρέμεινε στη Μόσχα για να εξασκήσει τη δικηγορία και να συνεχίσει τις σπουδές του και το 2001 πήρε πτυχίο Οικονομικών. Το 2000 μπήκε στο κόμμα «Γιαμπλόκο», που τασσόταν υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της οικονομίας των αγορών.

Το 2007 ανέλαβε υψηλόβαθμη θέση στο κόμμα, μα εκδιώχθηκε το 2007, με εκπροσώπους του κόμματος να λένε πως είχε προκαλέσει ζημιά με εθνικιστικές δραστηριότητές του- ο ίδιος υποστήριξε πως τον έδιωξαν λόγω συγκρούσεων προσωπικότητας με τον αρχηγό του κόμματος, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι.


Τον 2008 άρχισε μια εκστρατεία ακτιβισμού από μετόχους με στόχο ελεγχόμενες από το κράτος οντότητες που ήταν στο χρηματιστήριο, πολλά από τα στελέχη των οποίων ήταν πολιτικοί σύμμαχοι του Πούτιν. Ο Ναβάλνι κατέγραψε τις προσπάθειές του σε ένα δημοφιλές blog, με τον τότε πρόεδρο Μεντβέντεφ να αναγκάζεται να παραδεχτεί την έκταση της διαφθοράς. Το 2010 άρχισε την ιστοσελίδα RosPil, όπου δημοσιοποιούνταν κρατικά συμβόλαια που φαίνονταν να έχουν υπογραφεί μέσω διαφθοράς. Κάποια στιγμή άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «κόμμα απατεώνων και κλεφτών» για το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν.

Ευρείες ενδείξεις νοθείας στις ρωσικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2011 οδήγησαν σε μεγάλες διαδηλώσεις, με τον Ναβάλνι να φυλακίζεται για 15 ημέρες. Το 2012, όταν ο Πούτιν επέστρεψε στην εξουσία, ο Ναβάλνι βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών. Στις 17 Ιουλίου του 2013 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Μόσχας, και την επόμενη ακριβώς ημέρα βρέθηκε ένοχος για υπεξαίρεση σε δίκη που θεωρείται ότι έγινε με πολιτικά κίνητρα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας και την επόμενη ημέρα αφέθηκε ελεύθερος. Εν τέλει ο Σεργκέι Σομπιάνιν, σύμμαχος του Πούτιν, κέρδισε τις εκλογές, με 51,3% των ψήφων.

Τον Δεκέμβριο του 2014 καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια με αναστολή για απάτη, και ο αδελφός του Όλεγκ το ίδιο. Το 2018 δεν ήταν σε θέση να είναι υποψήφιος απέναντι στον Πούτιν λόγω της ποινής φυλάκισης με αναστολή, και ο ίδιος ζήτησε μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες ο Πούτιν κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία, όπως ήταν αναμενόμενο.

Το 2020 έκανε καμπάνια στη Σιβηρία εν όψει περιφερειακών εκλογών τον Σεπτέμβριο, και τον Αύγουστο αρρώστησε σοβαρά σε πτήση από το Τομσκ προς τη Μόσχα και αργότερα δοκιμές επιβεβαίωσαν πως είχε εκτεθεί σε νόβιτσοκ, νευροτοξικό παράγοντα που είχε αναπτυχθεί επό ΕΣΣΔ. Μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου τέθηκε σε κώμα για να αναρρώσει. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε εμπλοκή. Στις 17 Ιανουαρίου 2021 επέστρεψε στη Ρωσία και συνελήφθη.

Εντός εβδομάδων καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση σε αποικία καταδίκων. Στις 31 Μαρτίου άρχισε απεργία πείνας, με υποστηρικτές του να βγαίνουν στους δρόμους. Τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρέθηκε ένοχος σε νέες κατηγορίες για απάτη και περιφρόνηση στο δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια σε αποικία καταδίκων αυστηρού καθεστώτος. Ο ίδιος καλούσε σε διαδηλώσεις ενάντια στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.Πηγή Huffington Post.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ