2024-03-04 17:42:45
Φωτογραφία για Γεραπετρίτης για Τέμπη: Ο ίδιος ζήτησα διερεύνηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».

 Ο ίδιος ζήτησα διερεύνηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων

Ερωτηθείς σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών και το ζήτημα της διερεύνησης των ευθυνών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μια πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση», η οποία «γίνεται, και έχει συντελεστεί εν μέρει, σε πολλαπλά επίπεδα, σε τέσσερα επίπεδα».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δικαστική διερεύνηση, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Έχουμε διοικητική διερεύνηση, η οποία έγινε από την Επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί και η οποία νομίζω όλοι συμφωνούμε, ότι δεν αμφισβητείται η αμεροληψία», επισήμανε και συνέχισε:

«Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια σημεία, αλλά νομίζω ήταν μια αμερόληπτη κρίση, έστω και με τα προβλήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου έχει. Σε τρίτο επίπεδο έχουμε κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται με την εξεταστική Επιτροπή και θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει και ένα τέταρτο επίπεδο, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, πού είναι η ευρωπαϊκή παρέμβαση, η οποία γίνεται για το ζήτημα αυτό».


«Άκουσα και μπορώ να καταλάβω τον πόνο των ανθρώπων, αλλά καλό είναι να μην δημιουργούμε εντυπώσεις ότι υπήρξε μια επιχείρηση για να μην υπάρξει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε και προσέθεσε πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με την αρμόδια επίτροπο και ζήτησς να υπάρξει διερεύνηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. «Μια τέτοια διερεύνηση, για λόγους και διαδικασίες, αλλά κυρίως για λόγους πληρότητας της έρευνας, διαρκεί από 12 έως 18 μήνες».

«Έχει ήδη εκκινήσει και από ό,τι αντιλαμβάνομαι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Είναι μια πολυδιάστατη έρευνα η οποία γίνεται, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μέμφεται ο οποιοσδήποτε για συγκάλυψη, όταν σε όλα αυτά τα επίπεδα έχει υπάρξει πλήρης, μα πλήρης έρευνα και υλοποιείται», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στις παρατάσεις που δόθηκαν στη σύμβαση 717, επισήμανε πως όλες οι παρατάσεις, οι οποίες δόθηκαν, δόθηκαν με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως αυθαίρετη παράταση», σημείωσε και προσέθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι πράγματι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Οι σημαντικές αυτές καθυστερήσεις συνδέονται με πολλά αίτια. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ειδικά σε μεγάλα έργα υποδομών σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη, ατυχώς υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις μεταπολεμικά».

«Όταν μιλούμε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση ενός έργου, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο και την αιτιώδη συνάφεια», σημείωσε.

sidirodromikanea.blogspot.com

«Ακούω ότι αν είχε ολοκληρωθεί το έργο, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα. Με κάθε σεβασμό. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς και ότι στο τέλος της ημέρας, όσο αναβαθμισμένο σύστημα και να έχεις, πάντοτε θα υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος θα κινεί τους δείκτες. Αυτό δεν μπορούμε να το αποβάλλουμε. Ο ανθρώπινος παράγων υπάρχει πάντοτε».

Πρόσθεσε ακόμη πως με πρωτοβουλίες που έγιναν από την κυβέρνηση σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, έχει υπάρξει σημαντική αναβάθμιση του δικτύου, αλλά δυστυχώς, μετά την καταστροφή Daniel υπήρξε μία υποβάθμιση σε ένα μέρος του κεντρικού άξονα.

«Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε να αποκτήσουμε έναν σιδηρόδρομο, ο οποίος θα είναι ασφαλής απολύτως», επεσήμανε.
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ