2024-03-16 18:37:41
Φωτογραφία για Ελπίδες ότι θα αποκατασταθεί η επικοινωνία με το Voyager 1
Το Voyager 1 απέχει περισσότερα 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Χρειάζονται 22,5 ώρες για να φτάσει ένα ραδιοφωνικό σήμα από τη Γη στο διαστημόπλοιο και άλλες 22,5 ώρες για να φτάσει η απάντησή του στη Γη. Το Voyager 1 είναι αυτή τη στιγμή το πιο απομακρυσμένο διαστημόπλοιο από τη Γη (Το δίδυμο σκάφος Voyager 2 βρίσκεται σε απόσταση 20,3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα).

Από τον Νοέμβριο του 2023, το Voyager 1 μετέδιδε ένα συνεχές σήμα στη Γη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν περιείχε χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ομάδα της αποστολής. Οι μηχανικοί εργάζονταν για να διορθώσουν το σφάλμα στο υπολογιστικό σύστημα του γηραιού διαστημοπλοίου που εμπόδιζε την ορθή μεταφορά δεδομένων στη Γη. Το αρχαίο λογισμικό του Voyager 1 και η τεράστια απόσταση από τον πλανήτη μας έκαναν την επιδιόρθωση πολύ πιο δύσκολη. Όλα έδειχναν πως ήρθε το τέλος της αποστολής του Voyager 1.


Όμως, την 1η Μαρτίου έστειλαν μια εντολή, που ονομάζεται «poke», ώστε το υπολογιστικό σύστημα του διαστημικού σκάφους να εκτελέσει διαφορετικές ακολουθίες του λογισμικού του, για να αποκαλυφθεί το σφάλμα που προκαλεί το πρόβλημα. Στις 3 Μαρτίου, οι μηχανικοί της NASA παρατήρησαν ότι η δραστηριότητα από ένα μέρος του συστήματος δεδομένων ξεχώριζε από τα υπόλοιπα αλλοιωμένα δεδομένα. Αν και το σήμα δεν ήταν στη μορφή που έχει συνηθίσει η ομάδα του Voyager όταν το σύστημα λειτουργούσε κανονικά, μετά από μερικές ημέρες ένας μηχανικός της NASA μπόρεσε να το αποκωδικοποιήσει.

Αυτό δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα βρεθεί η πηγή του προβλήματος που θα οδηγήσει σε μια πιθανή διόρθωση. Όταν βρεθεί η λύση, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εφαρμοστεί, αλλά η NASA είναι βέβαιη ότι μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

πηγή: https://edition.cnn.com/2024/03/14/world/voyager-1-communication-issue-poke-scn/index.html

https://physicsgg.me/2
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ