2024-03-18 21:17:25
Φωτογραφία για Ένας καυγάς που κατέληξε σε πυροβολισμούς και το αίσθημα ανασφάλειας στο μετρό  της Νέας Υόρκης.
Οι καυγάδες στο μετρό της Νέας Υόρκης είναι συχνοί. Τόσο συχνοί, που πολλές φορές οι επιβάτες δεν ασχολούνται καν. Ένας καυγάς όμως την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε από μια απλή λογομαχία, για να φτάσει μέχρι τον πυροβολισμό, λίγο καιρό αφότου ανακοινώθηκε πως η Εθνοφρουρά θα βρίσκεται στους σταθμούς, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

tvxs.gr

Το συγκεκριμένο επεισόδιο ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, ενίσχυσε την αίσθηση της ματαιότητας, την ώρα που κάποια από τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης, όπως οι κρίσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και η παράνομη οπλοκατοχή, συμπιέζονται όλα μαζί ανάμεσα σε βαγόνια γεμάτα κόσμο.

Για πολλούς, είτε με την παρουσία της αστυνομίας είτε χωρίς αυτή, «το μετρό θα είναι μετρό».

«Πάλι τα ίδια»

Το βίντεο από τον καυγά της προηγούμενης Πέμπτης που δημοσιεύουν οι NYT αρχίζει μετά την έναρξη της διαμάχης. Όπως φαίνεται, κάτι προκάλεσε την αντίδραση ενός επιβάτη, ενός άνδρα με σκούρα ρούχα και καπέλο, ο οποίος απευθυνόταν με έντονο τρόπο σε έναν άνδρα, ο οποίος καθόταν αρχικά σιωπηλός. Κάποια στιγμή, σκύβει πάνω από τον άνδρα, φωνάζοντας.


Το τρένο συνεχίζει χωρίς διακοπή, ενώ κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, αφού τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά. Η γυναίκα που καταγράφει το βίντεο κάνει ακριβώς αυτό το σχόλιο, κάνοντας παύσεις για να στρέψει την κάμερα στο δικό της πρόσωπο: «Πάλι τα ίδια».

Τελικά, ο καθισμένος άνδρας, που φαίνεται να έχει κουραστεί να δέχεται προσβολές, σηκώνεται και ετοιμάζεται για καυγά. Ο άνδρας που φωνάζει φαίνεται να χαίρεται με την πρόκληση, και στέκεται όρθιος. Μόνο τότε επιβάτες που κάθονταν δίπλα αποφασίζουν πως πρέπει να απομακρυνθούν.

«Μικρά πράγματα δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία»

Ο Aroldo Gonzalez, 20 ετών, γνωρίζει πολύ καλά τέτοιου είδους στιγμές.

Τον Απρίλιο του 2022, ο ίδιος επέβαινε σε ένα τρένο στο Μπρούκλιν, όταν ένας άνδρας σηκώθηκε από τη θέση του και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας τον κ. Γκονζάλες και εννέα άλλους ανθρώπους, και καταδικάστηκε σε 10 φορές ισόβια. Πλέον, όταν πάει να ξεκινήσει ένας καυγάς, δίνει μεγαλύτερη προσοχή.

«Σίγουρα τους σκέφτομαι περισσότερο τώρα», δήλωσε στους NYT. «Δεν ξέρω για τι είναι ικανός κάποιος. Δεν χρειάζεται καν να είναι καυγάς. Απλά πρέπει κάποιος να είναι πιο θορυβώδης από ό,τι θα έπρεπε».

«Απλά, μικρά πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία», είπε. «Απλά πράγματα που θα μπορούσαν να διορθωθούν με ένα “συγγνώμη” ή ένα “με συγχωρείτε”».

Από τη διαμάχη στον πυροβολισμό

Στο περιστατικό που φαίνεται στο βίντεο, οι δύο άνδρες -που είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το «με συγχωρείτε» – έκαναν κύκλους γύρω από έναν στύλο, πριν ρίξουν μερικές μπουνιές και πέσουν πάνω στις θέσεις. Αλλά τότε μια νεαρή γυναίκα, ίσως σύντροφος του άνδρα που είχε χλευαστεί, πετάχτηκε έξω από το πλήθος και φάνηκε να μαχαιρώνει τον άνδρα που φώναζε.

«Με μαχαίρωσες;» τη ρώτησε με έκπληξη. Έφτασε στην πλάτη του, για να ψηλαφίσει κάτω από μια αυξανόμενη κόκκινη κηλίδα στο πουκάμισό του.

Ένας παρευρισκόμενος που φορούσε γιλέκο ασφαλείας παρενέβη, χωρίζοντας τους άνδρες, οι οποίοι φάνηκε να συμμορφώνονται.

Ο καυγάς θα μπορούσε να είχε τελειώσει εκεί. Όμως, ο αιμόφυρτος άνδρας, λίγες στιγμές μετά, κατέβασε το χέρι του και έβγαλε από την τσέπη του ένα όπλο. Λίγο αργότερα, σημειώθηκαν πυροβολισμοί «Δεν θέλω να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη»

Γενικότερα, οι αξιωματούχοι επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι το να πέσει κανείς θύμα εγκλήματος στο μετρό είναι στατιστικά απίθανο. Ο αριθμός των επιθέσεων σε μια δεδομένη ημέρα είναι ελάχιστος σε σύγκριση με τον αριθμό των επιβατών και των διαδρομών.

Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες αισθάνονται ότι το μετρό είναι ασφαλές.

Και όμως, άλλο ένα βίντεο από την Πέμπτη ήρθε στην επιφάνεια. Τραβήχτηκε σε ένα κοντινό βαγόνι της ίδιας αμαξοστοιχίας.

Δεκάδες επιβάτες – πάρα πολλοί για να τους μετρήσει κανείς – έχουν πέσει στο πάτωμα. Κάποιοι κλαίνε. Άλλοι κοιτάζουν γύρω τους και στη συνέχεια κατεβάζουν ξανά το κεφάλι τους. Κάποιος φωνάζει για βοήθεια. Δεν υπάρχει όμως άμεση ανταπόκριση.

«Δεν θέλω να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη», δήλωσε την επόμενη μέρα στο FOX News η γυναίκα που τράβηξε το βίντεο, η Sherri Paul. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου στη Νέα Υόρκη αν πρέπει να ταξιδέψω με το τρένο, να πάρω το λεωφορείο. Δεν νομίζω ότι είναι ασφαλές για μένα».

Ο φόβος που περιέγραψε ήταν οικείος στον Gonzalez, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε ότι έχει περάσει ένας χρόνος και 11 μήνες από τότε που πυροβολήθηκε από τον κ. Τζέιμς στο τρένο, με τη σφαίρα να διαπερνά τη γάμπα του και να σφηνώνεται κάτω από το γόνατό του. Για ένα διάστημα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Αλλά τώρα, αυτός ο φόβος έχει μετατραπεί σε παραίτηση. «Είπαν ότι θα έχουν περισσότερους ανθρώπους να περιπολούν», δήλωσε, αναπολώντας το 2022. «Νομίζω ότι ήταν το ίδιο, αν όχι χειρότερα. Βλέπω ανθρώπους να κάνουν πράγματα, άστεγους να συμπεριφέρονται άσχημα. Ένα σωρό πράγματα που υποτίθεται ότι θα διορθώνονταν, αλλά δεν έχουν διορθωθεί καθόλου».

Μια ακόμα μέρα στο μετρό

Φτάνοντας στο τέλος του επεισοδίου με τον αιμόφυρτο άνδρα, το δημοσίευμα αναφέρει πως τελικά η αστυνομία έκλεισε τον σταθμό για να διερευνήσει τι είχε συμβεί.

Ο αιμόφυρτος άνδρας φαίνεται τελευταία φορά στο βίντεο να κρατάει ένα όπλο και να προχωράει προς τον άλλο άνδρα. Αλλά δευτερόλεπτα αργότερα, ήταν αυτός που πυροβολήθηκε, στο κεφάλι, αφού ο άλλος άνδρας προφανώς άρπαξε το όπλο του, σύμφωνα με την αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Ενώ αυτά τα γεγονότα αποκαλύπτονταν σιγά-σιγά, τα γεμάτα κόσμο τρένα σταματούσαν και στις δύο κατευθύνσεις, χωρίς οι επιβάτες να έχουν καμία πληροφόρηση για το τι προκαλούσε την καθυστέρηση.

Σε ένα διαφορετικό τρένο που βρισκόταν κοντά, η απογευματινή μετακίνηση σταμάτησε στο σταθμό High Street και παρέμεινε εκεί. Τα πέντε λεπτά έγιναν 10 και μετά 20, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις. Μια ακόμη μέρα στο μετρό.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ