2024-03-28 22:42:19
Φωτογραφία για Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή-  Τι είπε για την σύμβαση 717
Πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών.

Αλέξανδρος Διαμάντης

ethnos.gr

«Η τραγωδία των Τεμπών είναι βαθύτερη από μια απλή αφορμή για την κατάθεση της πρόταση δυσπιστίας. Γι' αυτό και θα μιλήσω για την αλήθεια σύμφωνα με τη δική μου οπτική. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα στη μνήμη όσων χάσαμε. Μόνο αυτοί απ' όλους μας έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία.

Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν το τόπο χωρίς αν αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Και χωρίς να πιστέψω ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν πιο πολύ από τους άλλους. Και σήμερα προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πατρίδα μας. Διαχρονικά κενά τους κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Θέλησαν να κάνουν κομματικό λάβαρο την οδύνης. Να την μετατρέπουν σε εργαλείο για να χτυπήσουν κυβέρνηση και εμένα προσωπικά. Διολίσθησε στα μονοπάτια της θλιβερής αντιπαράθεσης.


Όπως είπα στην πρώτη επέτειο δεν την έχουν τα κόμματα παρά μόνο η Δικαιοσύνη. Δεν μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε. Ήταν ένα σφάλμα και πάνω σε αυτό το κενό πληροφοριών φύτρωσανσενάρια συνωμοσίας. Κάποιοι επιτηδείοι έριξαν τον σπόρο της αμφιβολίας προς την ίδια τη δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κυνικές και ανήθικες πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους πόνου. Έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ερωτήματα ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση. Βαδίζοντας σε έναν τυφλό δρόμο. Εισάγετε με θράσος στην προπαγάνδα άλλων εποχών. Μπάζωμα συγκάλυψη μονταζιέρα.

«Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε τέτοια πράγματα;»

Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των αρχών. Γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει το δεδομένο; Έφυγα και είδα ότι πιο φρικιαστικό είχα δει. Και το μέλημα μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους; Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε τέτοια πράγματα. Αυτή ήταν η έννοια μου;»

Ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης γιατί έγιναν 7 παραβιάσεις γιατί ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω κ ένα άνθρωπος αν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, θα είχε γίνει το ατύχημα. Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι που η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί; Η Αεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

Τι είπε για την 717

Αναφερόμενος στη σύμβαση 717 είπε: «Ναι είναι πιθανό σχεδόν βέβαιο ότι αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί το ατύχημα. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή».

Στη συνέχεια τόνισε ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και πως έδωσε 6 παρατάσεις ο Χρήστος Σπίρτζης. «Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας δώσατε μια σύμβαση με προβλήματα και ο υπουργός πήρε μια απόφαση. Ή θα την καταργούσε ή θα πήγαινε να την ολοκληρώσει. Και ήταν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δεν μπορείτε να κατηγορείται για την καθυστέρηση αλλά να γίνει δεκτή η εισήγηση του ευρωπαίου εισαγγελέα ότι έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Πως νοείται ένας ευρωπαίος εισαγγελέας να κάνει παρέμβαση σε μια ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει τα όρια της αρμοδιότητά της».

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες θέλει κατηγορητήριο και προανακριτική. Μας είπε ο Φάμελλος να κάνουμε μια προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη, που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Και μιλάτε για κράτος Δικαίου. Να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο», τόνισε.

«Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρως μιας σύμβασης και μια τραγωδία, τότε ρωτώ: όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε αν είχαμε 112 να είχαν σωθεί ζωές. Ζητήσαμε εμείς να αποδοθούν ευθύνες στον παπά που δεν υλοποίησε το 112 ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Μαζί με λίγους το 2007 είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, που θυμίζω εμπίπτει ο Σπίρτζης. Αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό όχι εσείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην συνείδηση όλων μας και του Καραμανλή θα πλανάται το βάρος ότι αν είχε τελειώσει η 717 το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς αν αυτό ήταν έτοιμο από το 2016», πρόσθεσε.

Τι είπε για το δημοσίευμα

«Ενώ για τα Τέμπη συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε καταθέσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως. Φαίνεται ότι έχει αναιρεθεί από τις πρώτες ημέρες. Από τις 2 Μαρτίου το ξέραμε, δεν λέει τίποτα καινούργιο και ενώ δεν υπάρχει περιεχόμενο υιοθετείται από εσάς και θέτετε θέμα δυσπιστίας. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά», πρόσθεσε.

«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων κι όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν ότι όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι», τόνισε

«Αν κάποιος επιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοικτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος όχι μέσω πληρεξουσίων. Αν θέλουν ας έρθουν να κριθούν να συγκριθούν και να μετρηθούν!» είπε.

Προσωπική επίθεση σε Κασσελάκη

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές ζητώντας «να σταματήσει ο φαντάρος των 20 μερών τις ανιστόρητες ανοησίες».

«Ας μάθει ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας από ηττημένους τους νικητές. Ο κ. Κασσελάκης είναι απλά φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να είναι φαιδρός ή υπονομευτής του πολιτεύματος. Μάλλον θέλει να δημιουργήσεις ανοσία στην ανοησία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Θα καταφέρετε το αμίμητο να είστε τρίτο κόμμα μετά τον κ. Κασελλάκη».

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ