2024-04-04 06:59:08
Φωτογραφία για Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο για Τέμπη: Υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας, είτε ζουν είτε είναι πεθαμένα
Συγκλόνισε για ακόμα μία φορά η Μαρία Καρυστιανού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (03.04.2024) μιλώντας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η Μαρία Καρυστιανού σηκώθηκε όρθια και ζήτησε τη συνδρομή των ευρωβουλευτών για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ

newsit.gr

«Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας να μιλήσω για ένα αδιανόητο σιδηροδρομικό έγκλημα. Μέσα σε αυτό χάθηκε η ζωή της κόρης μου και άλλων 56 ψυχών, ως επί το πλείστων φοιτητών. Είμαι μια μητέρα από την Ελλάδα και μαζί με άλλους γονείς, φέρουμε την ίδια απώλεια, τον ίδιο αβάσταχτο πόνο και το βαθύ αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης για την χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος που υπονομεύει τις ζωές μας» είπε αρχικά.

Η Μαρία Καρυστιανού συγκίνησε τους ευρωπαίους αλλά λύγισε και η ίδια ειδικά όταν προβλήθηκε ένα βίντεο στην αίθουσα για τα Τέμπη και ειδικά στο σημείο όπου αναγράφονταν τα ονόματα των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.


«Είμαστε δύο μητέρες και ένας πατέρας εδώ. Έχουμε πόνο στην ψυχή μας, αλλά και στην ψυχή όλων των οικογενειών. Και όσων Ελλήνων, 1,4 εκατομμυρίων, υπέγραψαν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», τόνισε. «Τελικά είμαστε σχεδόν όλη η ελληνική κοινωνία, μία ψυχή!», τόνισε καταχειροκροτούμενη.

Στη νέα παρέμβασή της η πρόεδρος του συλλόγου πληγέντων δυστυχήματος «Τέμπη 2023», που έχασε την 20χρονη κόρη της Μάρθη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, σημείωσε:

«Λυπάμαι που το 2024 ήρθαμε εδώ για να αποκαταστήσουμε αλήθειες που στη χώρα μας υποστήριζαν πριν από 2.500 χρόνια. Θέλουμε Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, επιζητούμε ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση».

Η κ. Καρυστιανού με την ομιλία της άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι είχε προγραμματίσει να εγκαινιάσει το κέντρο τηλεδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας μία ημέρα μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της:

«Εμάς, τους γονείς που βλέπετε, αλλά και εκείνους των οποίων τον πόνο και το δίκιο εκπροσωπούμε σήμερα εδώ, μας κατηγορούν επειδή ακουγόμαστε, επειδή επιζητούμε την αλήθεια και τη δικαίωση των παιδιών μας, επειδή υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας, είτε ζουν, είτε είναι πεθαμένα και επειδή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον κατηγόρησε για αδιαφορία.

«Πώς είναι δυνατόν ο ανθρώπινος παράγοντας να είναι η μοναδική δικλείδα ασφαλείας; Θα αποτρέπαμε τα παιδιά μας αν γνωρίζαμε αυτή τη φρικτή πραγματικότητα. Η καθημερινή λειτουργία των σιδηροδρόμων είναι γεμάτη βλάβες και ατυχήματα, οι οποίες είχαν φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό, στους αρμοδίους. Τα υπομνήματα μιλούσαν για πιθανούς θανάτους, θανάτους πολιτών. Πώς μπορείς να αδιαφορείς για κάτι τέτοιο;».

«Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε, σε συμμόρφωση με την ΕΕ, να θεσπίσει εθνικούς κανόνες. Ουδέποτε το έκανε παρανόμως. Ούτε καν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη», σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για το σιδηρόδρομο που χαρίστηκε, όπως είπε, στους Ιταλούς, με τον υπουργό να χαρίζει την υποχρέωσή της για αναβάθμιση του δικτύου.

«Εντός ωρών δόθηκε εντολή για αδικαιολόγητη μετακίνηση χωμάτων. Με μέλη των νεκρών παιδιών μας και στοιχεία παράνομων ουσιών, τα χώματα σκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές. Άγνωστες περιοχές φιλοξενούν μέλη των αγαπημένων μας, τώρα που στέκομαι μπροστά σας, έναν χρόνο μετά», συγκλόνισε.

«Σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Είμαστε λάτρεις της πραγματικής και ουσιαστικής δημοκρατίας με όρους ισονομίας. Μέσα από τη θέση του γονέα, του πολίτη και του ανθρώπου επιζητούμε την ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση».

Και κατέληξε ως εξής: «Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής ΤΡΑΝ, κα Deli, σας ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία να εξετάσετε ως κατεπείγον το ζήτημά μας στην επιτροπή σας ΤΡΑΝ πριν τη λήξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Για την ασέβεια, την παραπλάνηση της κοινωνίας για την αλήθεια του εγκλήματος των Τεμπών, την κατάλυση του Κράτους Δικαίου, τη φίμωση της Δημοκρατίας, όλα οφείλουν να διορθωθούν. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι ανάλογο. Και τότε δε θα υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν».

Πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ: Θα βοηθήσουμε να χυθεί άπλετο φως

«Ως μητέρα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, να σας ευχαριστήσουμε για το κουράγιο σας. Γιατί είστε όρθια για τη μνήμη των θυμάτων και για το σύνολο των οικογενειών. Είστε όρθια για να πείτε ότι έχετε συγκεκριμένη αποστολή: ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία» είπε η Karima Delli, Γαλλίδα πρόεδρος της Επιτροπής TRAN του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Ευρώπη είναι όραμα, είμαστε όλοι αδέρφια, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Θα βοηθήσουμε να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία που αφορά και ευρωπαϊκές πολιτικές, αλληλεγγύη. Σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ για αυτό ακόμα και αν δεν είμαι ξανά στην αρμόδια επιτροπή μετά τις ευρωεκλογές», σημείωσε.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και ο Keir Fitch, Επικεφαλής Μονάδας Μεταφορών – Κινητικότητας της Κομισιόν.

«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι τα διδάγματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Πάντα εξετάζουμε τι έγινε λάθος, θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη και να βεβαιωθούμε ότι τέτοιες τραγωδίες δε θα ξανασυμβούν», τόνισε.

Θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες, να καταλάβουμε τις βαθύτερες αιτίες, είπε ακόμα.

Ανέφερε ακόμα ότι τα περισσότερα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη δεν συνάδουν με τους κανόνες αλλά ταξιδεύουν με ασφάλεια. «Τα εναλλακτικά σχέδια θα έπρεπε να είχαν προλάβει μία τέτοια τραγωδία» είπε.

Θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, τόνισε ακόμα. «Να διδαχτούμε από την τραγωδία για να μην έχουμε παρόμοια στο μέλλον» ανέφερε.

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση. Θα ψάξουμε και θα βρούμε τις βαθύτερες αιτίες τραγωδίας, θα προβούμε σε διορθωτικές δράσεις, θα διασφαλίσουμε ότι οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα θα λειτουργούν με ασφάλεια στο μέλλον, ώστε να μη βιώσουμε ξανά αυτά που βιώσατε».

Η εκδήλωση «Σιδηροδρομική Τραγωδία των Τεμπών: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια» πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,Έλενας Κουντουρά.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας και Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και ο Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος μέλος ΔΣ του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επίσης, παρενέβησαν μέσω βιντεοσύνδεσης ο Κώστας Γενιδούνιας, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης – ΠΕΠΕ), η Ελεονώρα Γεωργίου, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων και η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα τραυματίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ