2024-04-09 08:38:04
Φωτογραφία για Αστίλβη. Το ιδανικό φυτό για σκιερά σημεία
Όχι ιδιαίτερα συνηθισμένος στην χώρα μας αλλά πολύ εντυπωσιακός πολυετής ανθοφόρος θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια σε άσπρο, κόκκινο, ροζ, μωβ ή μπλε χρώμα.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Με καταγωγή από την Ασία και την Β.Αμερική όπου αναπτύσσεται ως αυτοφυές είδος, το είδος Αστίλβη περιλαμβάνει πάνω από 18 είδη και ποικιλίες πολυετών φυτών.

Η γενική μορφολογία της με τα περίπου 30cm ψηλά άνθη και το καταπράσινο φύλλωμα στην βάση του φυτού, που σε αρκετές ποικιλίες μοιάζει με εκείνο της φτέρης, κάνουν την Αστίλβη, φυτεμένη σε συστάδσες, ιδανική για πραγματικά εντυπωσιακές διαμορφώσεις κήπου - παρτεριών.  

Το ύψος της διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, αλλά και την γενική ευρωστία του φυτού και μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο και τα φουντωτά  λοφοειδή λουλούδια της αναπτύσσονται στο επάνω μέρος των βλαστών. 

Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα γι΄αυτό και δεν ενδείκνυται για φύτευση σε γλάστρες για παραπάνω από ένα έτος, τα λουλούδια της χρησιμοποιούνται συχνά σε στολισμούς - μπουκέτα φρέσκων λουλουδιών, ενώ αν κοπούν πριν ακόμη ανοίξουν πλήρως διατηρούνται επί πολλές μέρες και σε βάζα. 


ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ο μεγαλύτεροι ...εχθροί της Αστίλβης είναι ο απευθείας ήλιος και η υγρασία γι΄αυτό και είναι από τα ιδανικά φυτά για κήπους με αρκετά σκιερά σημεία, σημεία κάτω από δέντρα κλπ. και γενικά εκεί που άλλου είδους φυτά δεν ευδοκιμούν. Το χώμα της πρέπει να διαθέτει τέλεια αποστράγγιση και να ποτίζεται πολύ αραιά.

Η λίπανση κάθε 30 μέρες για την περίοδο του καλοκαιριού, όπως και το κόψιμο των ξερών λουλουδιών, είναι απαραίτητα για την έντονη ανθοφορία της. 

Όταν τα λουλούδια ξεραθούν το φυτό θα πρέπει να κλαδευτεί εντελώς και καλό είναι οι ρίζες να προστατευθούν με ένα στρώμα ξερών φύλλων, άχυρο κλπ. από το υπερβολικό νερό της βροχής και την υγρασία του χειμώνα ώστε να αποφευχτεί το σάπισμά τους, έως την ερχόμενη άνοιξη που θα αναπτύξει νέο φύλλωμα. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

 

Η Αστίλβη είναι φυτό καλοκαιρινής ανθοφορίας (Ιούνιο - Αύγουστο).

Στα ξερά λουλούδια υπάρχουν οι σπόροι που μπορείτε να συλλέξετε για να τους φυτέψετε στο τέλος του χειμώνα σε ένα μείγμα αφράτου φυτοχώματος και άμμου. Όταν τα νέα φυτά αποκτήσουν ύψος περίπου 10 cm τα μεταφέρετε στην οριστική τους θέση στον κήπο σας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ