2024-04-14 18:24:22
Φωτογραφία για Τραγωδία στα Τέμπη: Τι ζητά ο ανακριτής από Λονδίνο και ΕΜΠ - Οι τελευταίες κλήσεις σε απολογία εντός της εβδομάδας
Τα «εμπόδια» που συναντά η δικαστική έρευνα και το πολυπλόκαμο της διαδικασίας απομακρύνουν συνεχώς το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της δίκης των Τεμπών τον Ιούνιο, όπως είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

eleftherostypos.gr

Ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης βρίσκεται ακόμη μακριά από το να κηρύξει το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απολογίες των κατηγορουμένων. Μάλιστα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να σταλούν οι τελευταίες κλήσεις σε απολογία προς 4-5 πρόσωπα από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και το υπουργείο Μεταφορών. Κατά συνέπεια, ο χρονικός ορίζοντας λήψης όλων των απολογιών μετακινείται προς τις αρχές Μαΐου.

Εν αναμονή

Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο «σκόπελος» της διαδικασίας, αφού ο ανακριτής αναμένει δύο σημαντικά πορίσματα-απαντήσεις που θα «φωτίσουν» την υπόθεση σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.


Η πρώτη απάντηση που περιμένει ο ανακριτής θα έρθει από το Λονδίνο και αφορά την ανάκτηση του διαγραμμένου υλικού καταγραφής φόρτωσης και κίνησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την επιβατική, εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Μπακαΐμης έστειλε αίτημα προς ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου, αφού εκτός από καταρτισμένο προσωπικό διαθέτει και την απαραίτητη εξουσιοδότηση από την κατασκευάστρια εταιρία των 12 από τους 15 σκληρούς δίσκους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ομως, η διαδικασία φέρεται να καθυστέρησε, αφού το προξενείο της χώρας μας, στο οποίο αρχικά εστάλη το έγγραφο για να μεταφραστεί και να σταλεί στο εργαστήριο, φέρεται να απάντησε πως απαιτείται εξειδικευμένος μεταφραστής! Το έγγραφο επέστρεψε στον ανακριτή, ενώ τελικά φαίνεται πως με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε άμεσα γνώστης της εξειδικευμένης ορολογίας που απαιτούσε το έγγραφο.

Το αίτημα-έγγραφο του κ. Μπακαΐμη εστάλη στις 15 Μαρτίου και με αυτό ζητά την ανάκτηση του περιεχομένου των 15 συνολικά κατασχεμένων σκληρών δίσκων από τη φόρτωση στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στις 28-2-2023 της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, που ενεπλάκη στο δυστύχημα και την κίνηση, πορεία και διέλευση αυτής από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πλατέως, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Νέων Πόρων και Ραψάνης, διέλευση που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ των ωρών 21.40 – 23.18.

Πραγματογνωμοσύνη

Μέχρι τις 20 Μαΐου (ίσως και λίγο αργότερα) αναμένει ο ανακριτής και την πραγματογνωμοσύνη του εμπειρογνώμονα που όρισε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αφού στο αίτημά του ζητά το πόρισμα εντός δύο μηνών από την όρκιση του ειδικού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράστασης αν κριθεί απαραίτητη.

Ο πραγματογνώμονας του ΕΜΠ καλείται να λάβει υπ’ όψιν του τα αποτελέσματα των αναλύσεων της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης δειγματοληψίας του Γενικού Χημείου του Κράτους από τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών και τον τόπο του δυστυχήματος, την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των διορισθέντων δικαστικών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι όμως είχαν εντοπίσει μόνο έλαιο σιλικόνης που δεν δικαιολογεί τη σφοδρότητα της έκρηξης σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων.

Επιπλέον, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν την αρχική και τη συμπληρωματική Eκθεση Αυτοψίας και Διερεύνησης Αιτιών Πυρκαγιάς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και το όλο οπτικοακουστικό υλικό της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Εξι βασικά ερωτήματα

Μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων, ο ειδικός εμπειρογνώμονας καλείται να απαντήσει σε έξι βασικά ερωτήματα. Τα πρώτα τέσσερα αφορούν στα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους και το εάν αυτά δικαιολογούνται από την ίδια τη σύσταση των υλικών των δειγμάτων που αναλύθηκαν, από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία – έγγραφα φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, από τα υλικά κατασκευής των συγκρουσθεισών επιβαταμαξών, φορταμαξών και ηλεκτραμαξών, αλλά και από τη σύσταση και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών τον συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών.

Απάντηση και στο φαινόμενο της «fireball», αλλά και τον μηχανισμό που οδήγησε στην εκδήλωσή του πρέπει να δώσει ο πραγματογνώμονας του ΕΜΠ, ενώ το τελευταίο ερώτημα που του απηύθυνε ο ανακριτής είναι το εάν είναι δυνατή η καύση του ελαίου ψύξης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών και υπό ποιες συνθήκες. Σημειώνεται πως η πραγματογνωμοσύνη ζητείται προκειμένου να ξεκαθαριστεί το φορτίο των δύο αμαξοστοιχιών, καθώς, κατά τον τεχνικό σύμβουλο που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων, η έκρηξη που ακολούθησε της σύγκρουσης δεν δικαιολογείται από τα υλικά που δηλώνεται ότι μετέφεραν οι αμαξοστοιχίες.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ