2024-04-17 00:16:08
Φωτογραφία για Ο δυόσμος, το φολικό οξύ και η ακοή μας!
Μπορεί ο δυόσμος να θεραπεύσει την απώλεια ακοής μας; 

Όχι ακριβώς, αλλά είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέως/folate*

Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την υγεία των αυτιών μας, γι' αυτό και ο δυόσμος θεωρείται υπερτροφή για την ακοή μας.

Σύμφωνα με μελέτες όπως αυτή: eurekalert.org, η οποία παρακολούθησε 126 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας συνδέεται με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέως/folate.

Ο αποξηραμένος δυόσμος είναι ένας διασκεδαστικός και ταυτόχρονα θεραπευτικός τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη φολικού οξέως/folate.

Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια και

σε σαλάτες, όπως χρησιμοποιούμε τη ρίγανη ή να ετοιμάσουμε αρωματικά ροφήματα!

Ποιο όμως και τι είναι το φολικό οξύ?

Λοιπόν τo φολικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών B, είναι η

βιταμίνη Β9 ή


φολικό οξύ/folate, αλλά και

φυλλικό οξύ/folic acid.

Δυο λόγια για να την γνωρίσουμε περισσότερο.

H βιταμίνη Β9 ή folate είναι  υδατοδιαλυτή και ανακαλύφθηκε στο σπανάκι το 1941 και ονομάστηκε ” φυλλικό οξύ”από τη λέξη φύλλο ή φολικό οξύ από τη λατινική λέξη για το φύλλο -folium- έτσι

οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες , τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές , σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid , το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Όπως είναι αναμενόμενο η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του DNA καθώς και για πολλές άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες, ανάμεσα στις οποίες και η διατήρηση της ακοής μας!

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
botanologia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ