2024-04-20 17:37:18
Φωτογραφία για Καλάβρυτα: Δεν βλέπουν «φως» για επαναλειτουργία του τρένου
Μετέωρη η ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία το ιστορικό τρένο. Δεν αρκεί ο καθαρισμός γραμμής και γεφυρών από τόνους φερτών υλικών λόγω κακοκαιρίας, αλλά απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα. Προθεσμία μέχρι των Βαΐων δίνουν τοπικοί φορείς. Κατηγορούν την αχαιή υφυπουργό Μεταφορών ότι «κωφεύει».

Σωτήρης Παπανδρέου

pelop.gr

Δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η φημολογία που θέλει τη διοίκηση του ΟΣΕ να επαναφέρει σε λειτουργία τον οδοντωτό σιδηρόδρομο πριν από τη γιορτή του Πάσχα.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» πως είχε ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι ο Οδοντωτός θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, χωρίς όμως να γνωρίζει λεπτομέρειες για το πότε.

Πάντως, από την πλευρά του ΟΣΕ, δεν επιβεβαιώνουν τη λήψη κάποιας απόφασης επαναλειτουργίας. Εγκυρες πηγές ανέφεραν στην «Π» ότι ο οργανισμός έχει κάνει από την πλευρά του τα δέοντα, δηλ. έχει προχωρήσει στον καθαρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, των γεφυρών και των αυλάκων, από χιλιάδες τόνους φερτών υλικών που κατολίσθησαν λόγων των καιρικών φαινομένων του περασμένου χειμώνα, αλλά τα αίτια αυτών των προβλημάτων δεν έχουν αντιμετωπιστεί.


Συγκεκριμένα, ο ΟΣΕ έχει καθαρίσει τα επίμαχα σημεία, αλλά σε πλάτος μέχρι δέκα μέτρα εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής. Από εκεί και πάνω, είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων να παρέμβουν και συγκεκριμένα, του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη βάση της μελέτης προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ που έχει αποστείλει το Δασαρχείο Αιγίου.

Ο ΟΣΕ έχει καθαρίσει την γραμμή, όμως πρέπει να γίνουν πιο βαριές εργασίες στο βουνό

«Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει τίποτα γι’ αυτές οι αντιπλημμυρικές και αντικατολισθητικές εργασίες, δεν βλέπουμε να έχουν αρθεί οι λόγοι που οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του τρένου» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ΟΣΕ, που απέδωσαν την περιρρέουσα φημολογία σε άσκηση πολιτικών πιέσεων.

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος είναι εκτός λειτουργίας για διάστημα άνω των 40 ημερών και η απουσία του τρένου έχει στοιχίσει στην οικονομία του Διακοπτού και των Καλαβρύτων. Πλήθος επισκεπτών που είχαν προγραμματίσει την επίσκεψή τους στην περιοχή, είχαν θέσει ως προϋπόθεση να κάνουν το γραφικό ταξίδι με τον Οδοντωτό μέσα από τον Βουραϊκό και από τη στιγμή που εξέλειπε αυτή η δυνατότητα, ακύρωσαν τις κρατήσεις που είχαν κάνει. Στον μακρύ κατάλογο των ακυρώσεων υπάρχουν και πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η «Π» πληροφορείται ότι ασκούνται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες στην Αιγιαλεία και τα Καλάβρυτα που ζητούν την επαναλειτουργία του Οδοντωτού, με το επιχείρημα ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μια τέτοια προοπτική.

Ωστόσο, τα σκαμπανεβάσματα του καιρού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ειδικά τις τελευταίες ημέρες.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φαίνεται πάντως να βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική αλλά, αυτός που θα βάλει την υπογραφή του και θα αναλάβει και την ευθύνη είναι η διοίκηση του ΟΣΕ, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο για να ανάψει το «πράσινο φως», αφού λάβει υπόψη της, όλες τις παραμέτρους.

Και μια από αυτές είναι και η προανάκριση που διεξάγει η Εισαγγελία Αιγίου για τα τελευταία γεγονότα που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας του Οδοντωτού.

Τελεσίγραφο από το Διακοπτό

Προθεσμία μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή σε μια εβδομάδα, δίνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών, Συλλόγων και Φορέων του Διακοπτού στις τοπικές αρχές, στην κυβέρνηση και στον ΟΣΕ, για να μπει πάλι στις ράγες ο Οδοντωτός.

Η επιτροπή προχώρησε χθες σε μια ακόμα συνέλευση, καθώς η ακινησία του τουριστικού τρένου έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία και αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν παρέλθει αυτό το χρονικό όριο και δεν γίνει πράξη η άτυπη δέσμευση που βλέπουν να διακινείται ως πληροφορία στον τοπικό Τύπου, την οποία όμως κανείς αρμόδιος φορέας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα.

Από τη χθεσινή συνέλευση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Διακοπτού

Η «Π» ρώτησε τον επικεφαλής της κίνησης Κώστα Οικονόμου αν έχει κάποια ρητή διαβεβαίωση από τον ΟΣΕ ή από κάποιον παράγοντα του υπουργείου Υποδομών για την επαναλειτουργία του Οδοντωτού και απάντησε αρνητικά. «Αυτά διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο ως πληροφορίες» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς του Διακοπτού εκλαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες ως διακηρυγμένη δέσμευση του ΟΣΕ και την ερχόμενη εβδομάδα θα βάλουν το θέμα των κινητοποιήσεων για λήψη απόφασης στα Τοπικά Συμβούλια Διακοπτού, Ζαχλωριτίκων, Μαμουσιάς, Τράπεζας και Ελαιώνα, καθώς και στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιαλείας.

Κώστας Οικονόμου και Γιάννης Καραπαναγιώτης

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνέλευση, αν και είχαν προσκληθεί όλες οι Αρχές, τοπικές και κυβερνητικές, μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παναγιωτόπουλος έδωσε το «παρών» και συμπαραστάθηκε στους φορείς.

«Η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου που θεωρείται και Αχαιάρχης κωφεύει» είπε ο κ. Οικονόμου. «Φυσικά και την είχαμε προσκαλέσει, αλλά δεν έστειλε ούτε εκπρόσωπο. Είμαστε τόσες χιλιάδες άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση και δεν βγαίνει να πάρει ούτε θέση» είπε ο επικεφαλής της κίνησης για τη Χριστίνα Αλεξοπούλου.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ