2012-07-02 15:50:40
Φωτογραφία για FT: Ευρωπαϊκή έρευνα στους οίκους αξιολόγησης
Έρευνα για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s, στην αξιολόγηση του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα ξεκίνησε η ESMA, η Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της υπηρεσίας, Στίβεν Μέιζουρ, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times.

Από τα τέλη του 2011, οι τρεις οίκοι αξιολογήσεων έχουν προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δεκάδων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συστημικά σημαντικών τραπεζών. Το τελευταίο «χτύπημα» έλαβε χώρα τον Ιούνιο, όταν ο οίκος Moody’s υποβάθμισε 15 τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι υποβαθμίσεις των τραπεζών επηρεάζουν έμμεσα και το αξιόχρεο των κρατών, δεδομένου ότι κρατικά ομόλογα αποτελούν μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.


Η έρευνα της ESMA έρχεται στον απόηχο των εν λόγω υποβαθμίσεων, με τον κ. Μέιζουρ να εκφράζει σοβαρές «ανησυχίες για το εάν [οι οίκοι] διαθέτουν επαρκή αναλυτικά μέσα» για τις αξιολογήσεις τους.

«[Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος] είναι μία περιοχή όπου έχουν γίνει πολλές αλλαγές στις αξιολογήσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες και χρόνια», συνέχισε ο κ. Μέιζουρ, προσθέτοντας πως αυτό το γεγονός «εγείρει ζητήματα για το εάν υπάρχουν επαρκή μέσα και εμπειρογνωμοσύνη για να αντιμετωπισθεί η επιπρόσθετη δουλειά.

«Είναι σημαντικό κάθε μεμονωμένη αξιολόγηση να λαμβάνει το ίδιο επίπεδο προσοχής [...] και ανάλυσης», συμπλήρωσε ο κ. Μέιζουρ.

Καθήκον της νεότευκτης ESMA είναι να επιβλέπει 17 οίκους αξιολόγησης. Παρά ταύτα, ο κ. Μέιζουρ αποσαφήνισε πως η έρευνα δεν συνιστά προσπάθεια άσκησης επιρροής στα συμπεράσματα των οίκων. «Αυτό δεν είναι αξιολόγηση των αξιολογήσεων, δεν επιβάλουμε περιορισμούς στη μεθοδολογία. Μονάχα ζητάμε οι επιλογές τους να έχουν οικονομικό νόημα και να είναι λογικές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ESMA.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ