Κυριακή, 18 Μαϊου 2025|3:49:17
2025-05-11 14:47:34
Φωτογραφία για TO VPN ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΙΗΣΕΤΕ

 



Table of ContentsΤι είναι το VPN;Τα VPNs σας κάνουν ανώνυμους στο διαδίκτυο;Τα VPNs προστατεύουν από κακόβουλο λογισμικό;Τα VPNs σας προστατεύουν στο διαδίκτυο;Τα VPNs κρύβουν τη δραστηριότητά σας στο torrenting και στο διαδίκτυο;Μπορούν τα VPNs να παρακάμψουν τη λογοκρισία;Μπορούν τα VPNs να παραποιήσουν την τοποθεσία σας;Μπορούν τα VPNs να ξεμπλοκάρουν περιεχόμενο streaming;Μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα VPN;Χρειάζεστε τελικά ένα VPN;



Τα VPNs δεν είναι πλέον εξειδικευμένα εργαλεία για την ασφάλεια των επιχειρήσεων, όπως ήταν πριν από μια δεκαετία. Αυτά τα μικρά προγράμματα έχουν εξελιχθεί σε γίγαντες με τεράστια εμβέλεια και πολλά από αυτά έχουν προσαρμόσει τις υπηρεσίες τους στους καταναλωτές. Όλοι όσοι έχουν έστω και λίγη κοινωνική επιρροή προσπαθούν να σας πουλήσουν ένα. Έχετε πιθανώς δει πολλές από αυτές τις διαφημίσεις αν παρακολουθείτε συχνά το YouTube, ακούτε podcast ή περιηγείστε στα κοινωνικά μέσα. Αλλά χρειάζεστε πραγματικά ένα VPN; Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, εξετάζοντας όλες τις λεπτομέρειες, ώστε να μπορείτε να κάνετε την πιο ενημερωμένη επιλογή.



Τι είναι το VPN;

VPN σημαίνει «εικονικό ιδιωτικό δίκτυο». Σκεφτείτε τον οικιακό σας δρομολογητή και τη σύνδεση Wi-Fi ως το προσωπικό σας ιδιωτικό δίκτυο. Κάθε φορά που περιηγείστε στο διαδίκτυο στο ιδιωτικό σας δίκτυο, τα δεδομένα σας είναι ορατά και μπορούν να ανιχνευθούν από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτή τη σύνδεση. Οι οντότητες που ενδέχεται να δουν αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν τον ISP σας, διαφημιστές, trackers και κακόβουλους κατασκόπους.

Η σύνδεση σε ένα VPN μετατρέπει αυτά τα αναγνώσιμα δεδομένα σε μια ακατανόητη σειρά χαρακτήρων μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κρυπτογράφηση. Αυτά τα κρυπτογραφημένα δεδομένα φτάνουν στον διακομιστή του VPN μέσω ενός ασφαλούς «τούνελ». Αυτά τα δεδομένα θα είναι μη αναγνώσιμα από οποιονδήποτε αν τα αποκτήσει κατά τη μεταφορά τους. Μόλις τα δεδομένα σας φτάσουν στον διακομιστή, αποκρυπτογραφούνται και αποστέλλονται στον αρχικό προορισμό τους. Μετά από αυτό, οποιοσδήποτε προσπαθήσει να εντοπίσει αυτές τις πληροφορίες θα βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς τα δεδομένα αυτά επιστρέφουν μόνο στον διακομιστή VPN. Αυτή η διαδικασία διακόπτει τη σύνδεσή σας με την εν λόγω διαδικτυακή κίνηση και ένα καλό VPN δεν αποθηκεύει κανένα αποκρυπτογραφημένο δεδομένο των χρηστών του. Τα δεδομένα που επιστρέφουν στη συσκευή σας ακολουθούν την ίδια διαδρομή: από το διαδίκτυο, στον διακομιστή VPN, μέσω της κρυπτογραφημένης σύνδεσης και πίσω στη συσκευή σας.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για VPNs, πιθανότατα αναφέρονται σε υπηρεσίες που απευθύνονται σε καταναλωτές. Ωστόσο, τα VPNs έχουν ευρύτερες εφαρμογές και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Πριν από τη μεγάλη άνθιση των VPNs, οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν VPNs για να επιτρέπουν στους εργαζομένους να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους, πολύ πριν πολλοί από εμάς αρχίσουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι.

Εάν αποκτάτε ένα VPN για προσωπική χρήση, τότε δεν χρειάζεστε απαραίτητα άλλη εταιρεία για να το ρυθμίσετε. Υπάρχουν μερικές επιλογές για να ρυθμίσετε το δικό σας, όπως το Outline, ή μπορείτε να δημιουργήσετε ένα με κάποια τεχνογνωσία. Αυτό μπορεί να είναι περίπλοκο εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχετε συνηθίσει να εργάζεστε με υπολογιστές. Θα πρέπει επίσης να νοικιάσετε ή να συντηρείτε τον διακομιστή VPN μόνοι σας, κάτι που είναι σίγουρα πιο δύσκολο (και επιρρεπές σε κινδύνους ασφαλείας) από το να πληρώνετε μια υπηρεσία VPN για να το κάνει για εσάς. Αν και υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε ένα self-hosted VPN πιο προσβάσιμο, συνήθως είναι καλύτερο να το αφήσετε σε τεχνικούς που δεν τους πειράζει ο χρόνος συντήρησης και η τακτική συντήρηση που απαιτείται για να διατηρηθεί η κάλυψή του σταθερή.

Τα VPNs σας κάνουν ανώνυμους στο διαδίκτυο;

Είναι σχεδόν αδύνατο να είστε 100% ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Κάποιος, κάπου, έχει ένα ίχνος των δεδομένων σας, όσο είστε συνδεδεμένοι σε έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP). Ωστόσο, ένα VPN καθιστά πολύ πιο δύσκολο για οποιονδήποτε να παρακολουθήσει τις ακριβείς κινήσεις, την τοποθεσία και τη δραστηριότητά σας.

Πάρτε για παράδειγμα τον ISP σας. Γνωρίζει όλα όσα κάνετε στο διαδίκτυο, από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε έως τα αρχεία που κατεβάζετε. Δεν υπάρχει τίποτα ιδιωτικό σε αυτό. Επιλέγετε τον πάροχό σας (αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε πολλές επιλογές στην περιοχή σας) για πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά η πληρωμή δεν σταματά εκεί. Οι ISPs είναι γνωστοί για τη συγκέντρωση και πώληση δεδομένων χρηστών. Αυτό δεν είναι κάποια κρυφή πρακτική. Αν και αυτές οι υπηρεσίες δεν το διαφημίζουν, συχνά κρύβεται στην πολιτική απορρήτου όταν εγγραφείτε.

Η FTC εξέδωσε μια έκθεση το 2021 στην οποία περιγράφει ακριβώς πόσα γνωρίζει ο ISP σας για τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο. Είναι πιθανό να είναι ακόμη περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς. Ο ISP σας μπορεί να πουλήσει αυτά τα ανώνυμα δεδομένα πελατών. Αν και τα δεδομένα αυτά δεν φέρουν το όνομά σας, εξακολουθείτε να επωφελείστε από έναν πάροχο που, τις περισσότερες φορές, είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

Εδώ έρχεται το VPN. Μπορεί να διακόψει τη ροή δεδομένων και να σας επιστρέψει μέρος της ιδιωτικότητάς σας. Και πάλι, δεν μπορεί να σταματήσει τα πάντα, αλλά μπορεί να μειώσει τη ροή δεδομένων σε μια στάλα. Ο ISP δεν θα μπορεί να δει κανένα από τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο. Μπορεί ακόμα να δει πόσα δεδομένα χρησιμοποιείτε, πότε τα χρησιμοποιείτε και όποια προσωπικά στοιχεία έπρεπε να δώσετε για να εγγραφείτε.

Εκτός από το πάντα απειλητικό βλέμμα του ISP σας, τα VPNs καθιστούν επίσης πιο δύσκολο για τους διαφημιστές να σας παρακολουθούν στο διαδίκτυο. Πολλοί διαφημιστές χρησιμοποιούν δεδομένα που συνδέονται με τη διεύθυνση IP σας για να στοχεύουν διαφημίσεις και να παρακολουθούν τις συνήθειές σας. Ένα VPN αφαιρεί αυτή την πηγή δεδομένων, καθώς κάνει την κίνηση σας να φαίνεται ότι προέρχεται από αλλού. Δυστυχώς, οι διαφημιστές διαθέτουν άλλα εργαλεία για να σας παρακολουθούν, τα οποία ένα VPN δεν μπορεί να αποτρέψει. Τα cookies και τα trackers υπάρχουν στους περισσότερους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Όταν κάνετε κλικ στο «αποδοχή» σε ένα αναδυόμενο παράθυρο cookie, επιτρέπετε σε αυτούς τους ιστότοπους και στους διαφημιστές τους να παρακολουθούν τις συνήθειές σας στον ιστότοπό τους και πέρα από αυτόν. Ένα VPN από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό (αν και πολλά προσφέρουν εργαλεία για να βοηθήσουν).

Οι ιστότοποι και οι διαφημιστές μπορούν επίσης να σας αναγνωρίσουν μέσω μοναδικών χαρακτηριστικών, όπως η έκδοση του προγράμματος περιήγησής σας, το μέγεθος της οθόνης σας κ.λπ. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να φαίνονται αβλαβείς από μόνες τους, αλλά χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν μια εικόνα για εσάς ως χρήστη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται browser fingerprinting. Η κατάργηση της διαδικτυακής κίνησης που συνδέεται με τη διεύθυνση IP σας καθιστά πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί αυτό το δακτυλικό αποτύπωμα.

Τα προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων και trackers όπως αυτά που υπάρχουν σε ορισμένα προγράμματα περιήγησης ή ως αυτόνομα εργαλεία όπως το Privacy Badger της Electronic Frontier Foundation (EFF), βοηθούν περαιτέρω. Όσα περισσότερα δεδομένα μπορείτε να καταργήσετε, τόσο λιγότερο σαφή εικόνα θα έχουν οι διαφημιστές για εσάς και τα δεδομένα σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου και οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σε πιο προηγμένες και επεμβατικές τεχνικές από ποτέ. Με αρκετό χρόνο, ένας αποφασισμένος και καλά χρηματοδοτημένος αντίπαλος μπορεί συνήθως να πετύχει αυτό που θέλει.

Ωστόσο, ένα καλό VPN δεν θα έχει τίποτα να παραδώσει σε περίπτωση έρευνας. Αν και μπορεί να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εντοπιστούν οι πληροφορίες σας, ένα VPN πρέπει να αποτελεί ένα αδιάσπαστο κομμάτι της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικής σας ζωής. Για παράδειγμα, το Mullvad VPN υποβλήθηκε σε έρευνα το 2023, αλλά οι αρχές επιβολής του νόμου έφυγαν με άδεια χέρια, επειδή η υπηρεσία δεν διατηρεί κανένα δεδομένο των χρηστών.

Τα VPNs προστατεύουν από κακόβουλο λογισμικό;

Όχι άμεσα. Ορισμένα διαθέτουν ενσωματωμένη πολύ βασική ανίχνευση κακόβουλων αρχείων ή αποκλεισμό διαφημίσεων, αλλά οι πιο αποτελεσματικές επιλογές συνεργάζονται με ένα ειδικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Είναι όλο και πιο συνηθισμένο τα VPNs να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου ασφαλείας που περιλαμβάνει προστασία από ιούς, διαχείριση κωδικών πρόσβασης και, μερικές φορές, προστασία από κλοπή ταυτότητας. Για παράδειγμα, το Surfshark One συνδυάζει προστασία από ιούς με VPN, ενώ το κορυφαίο πακέτο NordVPN περιλαμβάνει ένα στοιχείο προστασίας από απειλές.

Δεν δοκιμάζουμε την προστασία από κακόβουλο λογισμικό που απλώς εμποδίζει την πρόσβαση σε γνωστούς επικίνδυνους τομείς. Αυτό είναι εύκολο να γίνει και το HTTPS ως πρότυπο σας εμποδίζει να μπείτε σε αυτούς τους επικίνδυνους δρόμους. Ένα VPN τραβά την προσοχή μας όταν υπόσχεται πλήρη προστασία από ιούς. Μόλις γίνει αυτή η δήλωση, δοκιμάζουμε αυτή τη δυνατότητα με τον ίδιο τρόπο που δοκιμάζουμε οποιαδήποτε εφαρμογή προστασίας από ιούς. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή διαθέσιμων αποτελεσμάτων δοκιμών από τέσσερα εργαστήρια antivirus σε όλο τον κόσμο και την πρόκληση του antivirus να ανιχνεύσει και να εξαλείψει όλα τα είδη κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του ransomware. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Για παράδειγμα, το UltraAV σημείωσε υψηλή βαθμολογία στη δοκιμή προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, ενώ η βαθμολογία του NordVPN ήταν μέτρια.

NordVPN with Threat Protection Pro (Credit: NordVPN/PCMag)Τα VPNs σας προστατεύουν στο διαδίκτυο;

Ένα VPN σας κάνει πιο ασφαλείς όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά δεν μπορεί να σας προστατεύσει από κάθε απειλή. Κακόβουλα άτομα μπορούν ακόμα να σας στοχεύσουν με ηλεκτρονικά μηνύματα απάτης, επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής και κακόβουλο λογισμικό. Ακόμα και μια ισχυρή σουίτα ασφαλείας δεν μπορεί να σταματήσει τα πάντα. Εσείς είστε η τελευταία γραμμή άμυνας και ο πιθανώς πιο αδύναμος κρίκος σε περίπτωση επίθεσης. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να ενημερωθείτε για τις κοινές απειλές ασφαλείας, τις τακτικές απάτης και τις μεθόδους hacking που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι χρήστες για να προσπαθήσουν να κλέψουν τα δεδομένα σας.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ