2012-07-10 05:25:04
Φωτογραφία για Βουλγαρία: Η φτώχεια και τα...διαμάντια
Μαζί με όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα και την αυτοπεποίθηση, ότι ανήκουν πια στη «λέσχη των πλουσίων», οι Βούλγαροι ανακάλυψαν... ότι η ένταξη της πατρίδας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2007 έχει και μια άκρως δυσάρεστη για την εθνική υπερηφάνεια συνέπεια.

Δηλαδή, ότι κάθε αναφορά για τη χώρας στις σελίδες του διεθνούς Τύπου» συνοδεύεται κατά κανόνα με το στερεότυπο χαρακτηρισμό «η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης».

Παρ’ όλα αυτά μια έκθεση προκάλεσε πρόσφατα πραγματική αίσθηση στη βουλγαρική πρωτεύουσα, προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κοινού η προσέλευση του οποίου ήταν εντυπωσιακή.

Ήταν η έκθεση διαμαντιών.

Πρόκειται για κάποιο από τα γνωστά «βαλκανικά θαύματα»; Η για σπουδαία ανακάλυψη των Βούλγαρων, ότι πέρα από καλοπέραση, η φτώχεια φαίνεται (και αντέχεται…) καλύτερα, όταν στολιστεί με …διαμάντια;

Όπως και να έχει, οι δουλειές της Diamonds International Corporation στη Βουλγαρία πάνε από καλά μέχρι περίφημα.


Αυτό μας είπε ο Μάρτιν Κούτνερ - εκτελεστικός διευθυντής στη Βουλγαρία της τσέχικης εταιρίας, η οποία όχι μόνο κατάφερε να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε έναν τομέα, στον οποίο κυριαρχούν παγκοσμίως ολιγάριθμοι γίγαντες σαν τη γνωστή νοτιοαφρικανική εταιρία της De Beers, αλλά και να αναπτυχθεί επιτυχώς από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέχρι τη μακρινή Κίνα.. Συνολικά σε 15 χώρες μόλις στα επτά χρόνια μετά την ίδρυση της.

«Τον τζίρο που κάναμε σε ένα χρόνο στην αρχή, τώρα τον κάνουμε σε μια μέρα» πρόσθεσε ο Τσέχος επιχειρηματίας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ποιο το μυστικό;

«Είμαστε οι πρώτοι, που στραφήκαμε στον μαζικό καταναλωτή, στον απλό πολίτη. Για να τον ενημερώσουμε και να του εξηγήσουμε, ότι τα διαμάντια είναι πράγματι παντοτινά, αλλά και ότι δεν προορίζονται μόνο για τους πλούσιους. Ώστε να μάθει, για παράδειγμα, ο κάθε πατέρας που παντρεύει την κόρη του, ότι μπορεί να της προσφέρει γαμήλιο δώρο κάτι πολύτιμο, η τιμή του οποίου ανεβαίνει συνεχώς και ποτέ δεν πρόκειται να μειωθεί».

Κατά τον κ. Κούτνερ, οι εκτιμήσεις των καλύτερων ειδημόνων συμπίπτουν, ότι η εξόρυξη των διαμαντιών στον πλανήτη αναμένεται να τελειώσει οριστικά γύρω στο 2020. Οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε …εκατόν είκοσι εκατομμύρια χρόνια (όσο είναι η ηλικία των νεότερων διαμαντιών, που εξορύχτηκαν στις μέρες μας, και τα αρχαιότερα «γεννήθηκαν» εδώ και τρία …δισεκατομμύρια χρόνια) μέχρι να εμφανιστούν τα καινούργια.

Όταν γίνεται λόγος για διαμάντια, ό κόσμος συνήθως λέει "α, μα αυτά είναι μόνο για τους πλούσιους". Επειδή πιστεύει, ότι χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ευρώ για να τα αποκτήσει κανείς. Δεν είναι έτσι. Μέχρι και ένα διαμάντι ενός καρατιού μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή και κερδοφόρα επένδυση.

Αυτό είπε ο Λούμπος Ρίχα - Πρόεδρος του ΔΣ που ίδρυσε εταιρία ύστερα από πολύχρονη πετυχημένη σταδιοδρομία στον κλάδο της, ας πούμε έτσι, διαμαντοβιομηχανίας σε συνέντευξη με αφορμή τα εγκαίνια της πρώτης (και μοναδικής, απ΄ όσο γνωρίζουμε) μόνιμης έκθεσης διαμαντιών στη Σόφια. "Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, τα διαμάντια ήδη θεωρούνται εξίσου, αν όχι περισσότερο ασφαλής επένδυση, σε σύγκριση με το χρυσάφι. Ακόμα καλύτερο για τους επενδυτές είναι, ότι η τιμή τους ανεβαίνει συνεχώς.

Είναι γνωστό, ότι το διαμάντι θεωρείται το σκληρότερο υλικό στη φύση.. Από οικονομική άποψη, πάντως, πρόκειται για την πλέον συγκεντρωμένη, για την πλέον "συμπυκνωμένη" μορφή πλούτου στον πλανήτη μας. Ένα διαμάντι με βάρος 18,3 καρατιών κοστίζει πέντε εκατομμύρια δολάρια. Για το ίδιο ποσό μπορείτε να αγοράσετε σαράντα κιλά χρυσάφι".

Αυτό είπε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του διεθνούς ομίλου Πρέμισαλ Σίνεκ στη διάρκεια της εντυπωσιακής γιορτής που συγκέντρωσε πρόσφατα στη Στρατιωτική Λέσχη της Σόφιας την αφρόκρεμα της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ελίτ της Βουλγαρίας, όπου Βούλγαροι και ξένοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη λάμψη των πολύτιμων λίθων σε εξαίσια κοσμήματα φορεμένα από ωραίες κοπέλες της Βουλγαρίας.

"Ωραία τα κοσμήματα, αλλά εμείς, πάντως, ρίχνουμε το βάρος στα διαμάντια-επενδύσεις. Είναι περιζήτητα, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση" εξηγεί ο διευθυντής Κούτνερ.

Το διαμάντι, ωστόσο, γίνεται σίγουρη επένδυση μόνο, όταν τηρούνται οι κανόνες, που έχουν οριστεί προ πολλού και εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια και σχολαστικότητα από τους ειδικούς.

«Υπάρχουν δέκα κριτήρια, που προσδιορίζουν την ποιότητα ενός διαμαντιού και για την D.I.C.. η τήρηση τους “με θρησκευτική ευλάβεια” είναι πάγια πολιτική. Για να το πετύχουμε συνεργαζόμαστε μόνο με τα εγκυρότερα εργαστήρια στον κόσμο, που ερευνούν και αναλύουν σχολαστικά τον κάθε λίθο προτού εκδώσουν το σχετικό πιστοποιητικό αν είναι good, very good ή excellent. Αυτές είναι οι κύριες κατηγορίες.»

Η έμφαση στην ποιότητα και στη νομιμότητα είναι, κατά τον κ. Κούτνερ, και κύριος παράγοντας για την ανοδική πορεία του διεθνούς ομίλου στη Βουλγαρία. Κι όχι μόνο.

«Έχουμε ήδη και αρκετούς Έλληνες πελάτες, αλλά η μεγαλύτερη μας συναλλαγή έγινε με Βούλγαρο» απάντησε ο κ. Κούτνερ στις ερωτήσεις μας.

Η τιμή της συναλλαγής;

Πέντε εκατομμύρια δολάρια, μας είπε ο Τσέχος επιχειρηματίας.

Ο διευθυντής D.I.C. στη Βουλγαρία Μάρτιν Κούτνερ αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΝΤΕ ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ !!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΤΕ ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ !!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ