2012-07-11 14:58:23
Φωτογραφία για Πάτρα: Ανοιχτά ΚΑΠΗ και πρώην δημαρχεία από 8.30 π.μ. έως 8.30 μ.μ.
Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με τα Δημοτικά Ιατρεία με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής ενημερώνει τους δημότες για τα εξής Η υψηλή θερμοκρασία δυσχεραίνει τη ζωή όλων μας. Όταν μάλιστα συνδυαστεί με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η υγρασία και η άπνοια μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, ποικίλης βαρύτητας από την απλή ζάλη έως τη βαριά θερμοπληξία.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα όπως αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος των Δημοτικών Ιατρείων Γεώργιος Μαντζουράνης Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, που μπορεί να αισθανθείτε λόγο της υψηλής θερμοκρασίας εκτός από τη ζάλη είναι: κεφαλαλγία, καταβολή, τάση για λιποθυμία, πτώση αρτηριακής πίεσης, ίλιγγος, υπνηλία, ναυτία, έμετοι, κράμπες. Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, η απουσία εφίδρωσης, η εμφάνιση σπασμών, διάρροιας και τέλος η κωματώδης κατάσταση χαρακτηρίζει την εμφάνιση θερμοπληξίας.


Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων πρέπει να γίνει από ιατρικό προσωπικό. Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας ή απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ορισμένα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης είναι η πλήρης έκδυση από τα ρούχα, η χρήση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων, η εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

Προληπτικά μέτρα

Για την αποφυγή όλων των ανωτέρων δυσάρεστων καταστάσεων καλούνται οι πολίτες να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βασικά προληπτικά μέτρα:

-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Αναζήτηση και παραμονή δροσερών και σκιερών μερών και αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμό.

-Αποφυγή βαριάς σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και υγρασία.

-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.

-Προτιμήστε ελαφρά, λεπτά, ευρύχωρα, ανοικτό χρώμα ρούχα, από πορώδες υλικό( πχ βαμβακερό) για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο φορέστε καπέλο, κάλυμμα κεφαλής ή χρησιμοποιήστε ομπρέλα.

-Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

-Συνίσταται η λήψη άφθονων υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί) και η αποφυγή οινοπνευματωδών και σακχαρούχων ανθρακούχων ποτών. Προτιμήστε ελαφρά σίτιση, μικρά γεύματα, με έμφαση στα λαχανικά και φρούτα και στο περιορισμό των λιπαρών τροφών. Σε έντονη εφίδρωση συνιστάται η πρόσθετη λήψη άλατος από τις τροφές.

-Χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και χρήση υγρών καλυμμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό λειτουργούν αποτελεσματικά έναντι των υψηλών θερμοκρασιών.

-Περιορισμός των μετακινήσεων και χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών συσκευών.

Ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου:

-Όλα τα άτομα πάνω από 65 έτη θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

-Ασθενείς με χρόνια νοσήματα ( καρδιοαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νεφροπάθειες κλπ ) θα πρέπει να συμβουλευτούν κατά περίπτωση το θεράποντα ιατρό τους.

-Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, β αναστολείς, αντιχολινεργικά, ινσουλίνη, αντιδιαβητικά δισκία θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της δοσολογία των φαρμάκων τους.

-Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.

-Τα νεογνά να ντύνονται ελαφρά με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα. Επαρκή ενυδάτωση (γάλα, χαμομήλι, νερό).

-Τα παιδιά να μη παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο, να φορούν πάντα καπέλο και να τρώνε χορταρικά, φρούτα και λιγότερα λίπη.

-Το σπίτι ή το δωμάτιο των ηλικιωμένων ατόμων πρέπει να είναι κλειστό κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό τη νύχτα.

Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ

Υπενθυμίζεται, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα, τα τρία ΚΑΠΗ του Δήμου, είναι ανοικτά από τις 8.30 το πρωί, μέχρι τις 8.30 το βράδυ, για να υποδεχθούν στις κλιματιζόμενες αίθουσες τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τα τηλέφωνα που μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι, είναι 2610 311 060 (Βοσπόρου 7 – Ιωνίας, κεντρικό ΚΑΠΗ ), 2610 339638 (Αιδηψού 2 στροφή Ψάχου, ΚΑΠΗ Ζαρουχλεΐκων) και 2610 453 907 (τέρμα Ν. Καζαντζάκη 21 και Κλεάνθη, ΚΑΠΗ Αγυιάς).

Επίσης, ανοιχτές για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών, θα είναι και κλιματιζόμενες αίθουσες των πρώην Δημαρχείων Ρίου, Βραχνεΐκων, Παραλίας και Μεσσάτιδας.

Για οποιαδήποτε άμεση πληροφορία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 6974 477 691 και 6974 477 689.

patrastimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ