2012-07-15 22:16:54
Φωτογραφία για Στο τραπέζι... μέτρα 11,7 δισ. ευρώ
Την Τετάρτη στη νέα σύσκεψη που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη αναμένεται να «κλειδώσουν» τα ισοδύναμα. Όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην ατζέντα της συνάντησης, περιλαμβάνεται το ζήτημα του ΦΠΑ και κυρίως η αντιμετώπιση όλων εκείνων των θεμάτων που έχουν σχέση με τη λήψη άμεσων μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να έχει καταλήξει στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη διετία 2013-14.

Για τις περικοπές στις δαπάνες, ύψους 11,7 δισ. ευρώ έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Πλαφόν 2.400 ευρώ για κύρια και επικουρική σύνταξη

-Μείωση μισθών σε ΔΕΚΟ μέσω της εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου ή επιβολής πλαφόν

-Περικοπή 15%-20% σε εφάπαξ

-Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, ανεργίας, πολυτεκνικά, ενοικίου, στεγαστικού δανείου κτλ.)


Από κόσκινο οι δαπάνες

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», προαναγγέλλει περικοπές σε 20 κωδικούς της γενικής κυβέρνησης για να μην μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια.

«Έχουν εντοπιστεί είκοσι συγκεκριμένοι κωδικοί ελαστικής δημόσιας δαπάνης, ως δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα όπου θα περικοπούν τα κονδύλια κατά 10-20%» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κυρίως, όπως λέει, αφορούν μισθώματα, μεταφορές, έξοδα μετακίνησης, επιχορηγήσεις και προμήθειες του Δημοσίου.

Ο κ. Σταϊκούρας, πάντως, τονίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα νέων πρόσθετων μέτρων για το 2012 αν και αναγνωρίζει ότι «οι αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις είναι μεγάλες».

Σε ότι αφορά τα ειδικά μισθολόγια ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σε αυτό το θέμα με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους». Υπογραμμίζει πάντως πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η χώρα πρέπει να δείξει δείγματα γραφής τέτοια που θα επιτρέψουν στη συνέχεια να υπάρξει ένα καινούργιο ξεκίνημα , από το οποίο τελικώς κερδισμένοι θα βγουν οι ίδιοι οι πολίτες και κυρίως οι ασθενέστεροι».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη σύγκρουση με όσους αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις» τονίζοντας πως «αν δεν είμαστε αποφασιστικοί θα τρέξει και εναντίον της κυβέρνησης».
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ