2012-03-16 07:41:25
Φωτογραφία για Ισραήλ και Ιράν αναπτύσσουν από κοινού την επιστήμη
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ συνεργάζεται παραγωγικά με τον «ορκισμένο εχθρό» του, το Ιράν, καθώς και με ορισμένες άλλες όχι και πολύ φιλικές προς αυτό χώρες της Μέσης Ανατολής. Η συνεργασία αυτή διαρκεί από τότε που 15 χρόνια πριν ιδρύθηκε το πρόγραμμα SESAME, η Συγχροτρονική ακτινοβολία στα επιστημονικά πειράματα και τις Εφαρμοσμένες Έρευνες στη Μέση Ανατολή (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East - SESAME).

Το SESAME ιδρύθηκε για την προώθηση επιστημονικών και τεχνολογικών πρωτοβουλιών στην περιοχή. Συμμετέχουν σε αυτό το Ιράν, το Ισραήλ, η Τουρκία, η Παλαιστινιακή Αρχή, το Πακιστάν, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, συμφωνήθηκε ότι το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράν θα δωρίσουν ως το 2015 από 5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του επιταχυντή ηλεκτρονίων στην Ιορδανία.

Με την επιτάχυνση των ηλεκτρονίων παράγεται ακτινοβολία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους πλέον διαφορετικούς τομείς της επιστήμης. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν περίπου 60 παρόμοιοι επιταχυντές, αλλά κανένας από αυτούς δεν βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.

http://greek.ruvr.ru/2012_03_15/68589418/  InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ