2012-07-22 08:59:39
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΡΟΪΚΑ
Την Τρίτη επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα για την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος και τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας.

Το πρώτο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών έχει κλειστεί για την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,  ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η κυβέρνηση καλείται να πείσει την τρόικα, η οποία θα καταρτίσει τη νέα έκθεσή της για την ελληνική οικονομία προς τα τέλη του μήνα, ότι μπορεί να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά.

Από την έκθεσή της θα κριθεί σε πρώτη φάση το αίτημα της Ελλάδας για «δάνειο γέφυρα» εντός του Αυγούστου, για να καλυφθεί ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, η έκθεση θα ληφθεί υπόψη για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου.


Η αποστολή της τρόικας πρόκειται να παραμείνει στην Αθήνα όσο χρειαστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, πριν από μερικές ημέρες. Σε ό,τι αφορά το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν επανέλαβε τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το Eurogroup της 9ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία στη διάρκεια του Αυγούστου θα βρεθούν «τεχνικές λύσεις» προκειμένου η Ελλάδα να είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις της.

Πέραν όμως της έλευσης της Τρόικας στην Αθήνα, το φιλί της ζωής αναμένεται να δώσει τους επόμενους μήνες η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στη βαθιά χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Η πρώτη και ουσιαστική ένεση ρευστότητας αφορά στην αγορά, με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών, αλλά και τη διευκόλυνση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δοθούν 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά θα δοθούν κονδύλια ύψους περίπου 1,4 δις. ευρώ μέχρι το 2015, εάν όλα πάνε καλά.

Στη συνάντηση μεταξύ των Γ. Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ το Σάββατο επιλύθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν τους τελευταίους μήνες την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα: 

1.Συμφωνήθηκαν οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών. 

2.Ενεργοποιείται η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  που είχε υπογραφεί το Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δις. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα: 

-600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο.

-1 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο του 2013 και

-1,44 δισ. ως το τέλος του 2015.

Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2.  

3.Συμφωνήθηκε η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης. 

Τέλος, στη συνάντηση επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ