2012-07-25 13:20:49
Φωτογραφία για ΕΚΜΙΣΘΩΘΗΚΑΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Με έξοδα του DEB και μεταφερόμενους οπαδούς το μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ
Οι άνθρωποι του κόμματος πέτυχαν την υψηλή εκπροσώπηση από την Τουρκία, αλλά δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν απλούς πολίτες της Θράκης.Ένα ποίημα διάβασε για τον πατέρα της η Φουντά πλαισιωμένη από την μητέρα της Ισίκ και τον αδερφό της Λεβέντ

Με μεταφερόμενους οπαδούς της διασπαστικής πολιτικής που υπηρέτησε ο Αχμέτ Σαδίκ στη Θράκη, επιχείρησαν οι άνθρωποι του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε να προσδώσουν αίγλη στο μνημόσυνο το οποίο ανελλιπώς πραγματοποιείται 17 χρόνια από το θάνατό του. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης είχε καταρτιστεί μέρες πριν από τα μέλη του DEB, Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο ανέλαβε τη διοργάνωση και φρόντισε να εξασφαλίσει την παρουσία κόσμου στο μνημόσυνο. Αυτό όμως το πέτυχε εκμισθώνοντας λεωφορεία τα οποία μετέφεραν κόσμο στον τάφο του χθες το απόγευμα, ενώ ελάχιστοι ήταν που αυτοβούλως και με ιδιωτικά μέσα βρέθηκαν στο χώρο για να παραβρεθούν στο μνημόσυνο. Τουλάχιστον έξι λεωφορεία, που έφεραν στο μπροστινό τζάμι το σήμα του DEB, στάθμευσαν στο χώρο της λαϊκής αγοράς μεταφέροντας κόσμο, κυρίως νεαρά αγόρια αλλά και γυναίκες. 


ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Αντίθετα λιγοστός ήταν ο κόσμος που με δική του πρωτοβουλία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του DEB να τιμήσουν τη μνήμη του «ηγέτη μας», όπως αποκάλεσε τον Α. Σαδίκ ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς κατά την ομιλία του. Και φυσικά όσοι ανταποκρίθηκαν δεν ήταν απλοί πολίτες, αλλά πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί που δεν χάνουν ευκαιρία να εμφανιστούν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Μεταξύ τους οι δήμαρχοι Ιάσμου Καδή Ισμέτ και Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρώην βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Χασάν Κοράη, ο πρώην βουλευτής Γκαλήπ Γκαλήπ και άλλοι. 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Το DEB πάντως φρόντισε με παροιμιώδη κινητοποίηση να εξασφαλίσει υψηλή εκπροσώπηση από την γειτονική Τουρκία. Έτσι στην περιοχή μας κατέφθασαν για το μνημόσυνο ο πρόεδρος του κόμματος Μεγάλης Ενότητας (Büyük Birlik Partisi) Μουσταφά Ντεστιτζή, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κιοκσάλ Τοπτάν, ο βουλευτής Προύσας του κυβερνώντος κόμματος Χακάν Τσαβούσογλου, ο βουλευτές Ραιδεστού του κόμματος CHP Εμρέ Κοπρουλού, ο βουλευτής Τσανάκαλε Σερντάρ Σουντάν, ο βουλευτής Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο βουλευτής Κιρκαλερί Μεχμέτ Κεσίμογλου, ο κυβερνήτης της περιοχής Ικονίου Μουσταφά Αλτιντάς.  Περάν όμως της φυσικής παρουσίας οι άνθρωποι του DEB εξασφάλισαν και τους χαιρετισμούς πολιτικών της Τουρκίας, μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μηνύματα απέστειλαν επίσης ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο γενικός πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και άλλοι.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ Το μνημόσυνο ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα με τη θρησκευτική τελετή. Ένα ποίημα διάβασε στη συνέχεια για τον πατέρα της η Φουντά πλαισιωμένη από την μητέρα της Ισίκ και τον αδερφό της Λεβέντ, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση των χαιρετισμών και η ομιλία του προέδρου του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Ένα πανό με το πρόσωπο του Α. Σαδίκ, το σήμα του κόμματος και τη λέξη ο «αρχηγός μας» γραμμένη στα τουρκικά αναρτήθηκε στον τάφο, μία λέξη που πολλάκις επανέλαβε ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς. «Αυτός είναι ο αρχηγός της Θράκης και των δικαιωμάτων των ανθρώπων της μειονότητας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και θύμισε στο κοινό με φανερή νοσταλγία τις πράξεις του Α. Σαδίκ. 

Στις 7 το απόγευμα στο Εσκί Τζαμί πραγματοποιήθηκε προσευχή και στις 9 το βράδυ το κόμμα παρέθεσε δείπνο σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής στους επισκέπτες εκ Τουρκίας. Σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου σε τζαμί της Ξάνθης θα αναγνωστεί προσευχή για τα 17 χρόνια από το θάνατο του Α. Σαδίκ. 

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=83235
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ