2012-03-16 11:52:05
Φωτογραφία για Stress Τest αμερικάνικων τραπεζών: επιτυχία για 15 από τις 19 τράπεζες
του Μουτσιάνα Κώστα, υποψ.διδάκτορα Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στις 19 τράπεζες που χαρακτηρίζονται σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του αμερικάνικου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 15 από τους 19 τραπεζικούς κολοσσούς «άντεξαν» το υποθετικό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και κατάφεραν να διατηρήσουν το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 5% που αποτελούσε και το κρίσιμο όριο της άσκησης.

Η διαμόρφωση των υποθετικών δυσμενών σεναρίων κινήθηκε σε αυστηρά επίπεδα. Ειδικότερα, τα σενάρια της Fed προέβλεπαν βαθιά ύφεση συνοδευόμενη από υψηλά ποσοστά ανεργίας (της τάξεως του 13%), ραγδαία μείωση των τιμών των ακινήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, στο περιεχόμενο των σεναρίων προστέθηκαν οι εξής παράμεροι: ραγδαία υποχώρηση στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες σε συνδυασμό με σημαντική επιβράδυνση στις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας και ,τέλος, η υποθετική κατάρρευση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας.


Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τα stress tests που διενεργήθηκαν περιελάμβαναν σενάρια με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και η επιτυχία των 15 τραπεζών αποτελεί μια καλή ένδειξη για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε αυτό το κλίμα, η Fed επιτρέπει στις τράπεζες την διανομή ή και την αύξηση μερισμάτων προς τους μετόχους (απόφαση που, ωστόσο, κρίνεται αμφιλεγόμενη). Οι τράπεζες που απέτυχαν να περάσουν την δοκιμασία ήταν η Citigroup, η MetLife, η Ally Financial και η SunTrust που ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων τους κινήθηκε κάτω του 5%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχές των stress tests αλλά και της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Fed, τα σενάρια είναι υποθετικά, δεν αποτελούν προβλέψεις και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως προβλέψεις στις αναλύσεις. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ