2012-08-06 08:48:32
Φωτογραφία για Εξυπνο στοίχημα με το ελληνικό ΑΕΠ
By John Dizard

Η μέση οδός για τον θεσμικό επενδυτή στις ημέρες μας είναι να κάνει έναν συνδυασμόρευστότητας και πολύ ακριβών (δηλαδή χαμηλής απόδοσης) ομόλογών. 

 Αντιλαμβάνομαι την γενική προτίμηση για το ρευστό, όμως η σταθερή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με μικρή μεταβλητότητα, απλά δεν προσφέρει καλή ανταμοιβή. 

 Και, μολονότι οι περισσότεροι από εσάς πιστεύετε ότι θα επέλθει νέα παγκόσμια ύφεση ή και περαιτέρω διολίσθηση στις υψηλού κινδύνου αξίες, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζετε (όπως κι εγώ δεν γνωρίζω) πότε αυτό θα συμβεί. Αφότου συμβεί, πιθανότατα θα ακολουθήσει και κάποια οικονομική ανάπτυξη, έστω κι αν αυτή η χρονική στιγμή είναι ακόμη πιο αοριστη. 

 Οπότε μαζί με τα καναδέζικα δολάρια, τα ελβετικά φράγκα και τον χρυσό που μαζεύετε στο «θησαυροφυλάκιό σας» θα πρέπει να βρείτε και κάποιο τρόπο να αγοράσετε μακροπρόθεσμα, φθηνά «στοιχήματα» σε μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και ριψοκίνδυνες, μεγάλης απόδοσης δηλαδή, επενδύσεις. 


Ειδικότερα, σκέφτομαι τα εχέγγυα ΑΕΠ (GDP warrants) που εκδίδονται στο πλαίσιο τηςυποχρεωτικής ανταλλαγής του εξωτερικού χρέους μιας χώρας η οποία χρεοκοπεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια, για παράδειγμα, πολλά λεφτά έχουν βγει για τους επαγγελματίες κερδοσκόπους στα εχέγγυα ΑΕΠ που εξέδωσε η Αργεντινή στο πλαίσιο της σκληρής ανταλλαγής του 2005 για το μεγαλύτερο κομμάτι του εξωτερικού χρέους που υπήρχε σε ιδιωτικά χέρια. Ήταν κάτι παραπάνω από «κούρεμα» καθώς αφαιρέθηκαν …πλευρά καθώς και ζωτικά όργανα επίσης.

Όμως, μαζί με τα νέα ομόλογα με χαμηλότερη ονομαστική αξία, οι ομολογιούχοι επίσης έλαβαν αυτά τα εχέγγυα, τα οποία δέσμευαν την Αργεντινή να τους πληρώνει 5% από το πλεόνασμα της ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας πάνω από τον μέσο όρο 20 ετών, για όσα χρόνια χρειάζεται από το 2006 έως το 2035. Υπήρχε πλαφόν στην συνολική πληρωμή, στο 48% της πλασματικής αξίας της εγγύησης. Αμέσως μετά την ανταλλαγή, τα εχέγγυα διαπραγματεύονταν στα περίπου 2 σεντς. 

Τα αγόρασαν οι κερδοσκόποι πάνω στην Αργεντινή και οι πιο τολμηροί διαχειριστές hedge funds, συχνά για τους ιδιωτικούς λογαριασμούς των διαχειριστών. Μέχρι τον Ιούνιο 2007, είχαν ενισχυθεί από τα 2 σεντς στα 15. Σε εκείνο το σημείο, όπως έγραψα, ήταν η κατάλληλη ώρα για πώληση, αφού ο μάλλον βραχύς κύκλος της Αργεντινής επρόκειτο να ολοκληρωθεί. 

Εγώ αυτό έκανα, και στις αρχές του 2009 τα εχέγγυα είχαν διολισθήσει πάλι λίγο πάνω από τα 2 σεντς. Μετά άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν και στα μέσα του 2010 είχαν ανέβει στα 6 και 7 σεντς, όπου τα προτίμησα και πάλι. Εκτινάχθηκαν ξανά πάνω από τα 18 στις αρχές του τρέχοντος έτους, πριν προσγειωθούν περί τα 10. 

Κατά την διάρκεια αυτού του σκαμπανεβάσματος από την αρχή της έκδοσης, οι κάτοχοι έχουν πληρωθεί πάνω από 11 σεντς, με την πιθανότητα (ποτέ δεν ξέρεις με την Αργεντινή) να έλθουν ακόμη 6,3 σεντς τον Δεκέμβριο. Συνολικά ήταν μια πολύ καλή απόδοση για όσους έχουν διάθεση για ρίσκο και κάνουν σωστή μελέτη ή έχουν εσωτερική πληροφόρηση. 

Σήμερα, κυκλοφορεί στην αγορά ένα άλλο warrant ΑΕΠ: Η Ελλάδα εξέδωσε μια σειρά εχέγγυα στο πλαίσιο της προσφοράς ανταλλαγής με τους ιδιώτες ομολογιούχους την άνοιξη. Τα εχέγγυα του ελληνικού ΑΕΠ πιθανόν θα αποδειχθούν λιγότερο αποδοτικά για την κερδοσκοπική κοινότητα απ’όσο ήταν τελικά η Αργεντινή, αλλά υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για το ότι είναι τα φθηνότερα χαρτιά στην Ευρώπη. 

Τα εχέγγυα του ελληνικού ΑΕΠ θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το 2015, αν υποθέσουμε ότι η χώρα έχει μια ελάχιστη ανάπτυξη μέχρι τότε. Τα εχέγγυα πληρώνουν για την αξία της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας σε ευρώ, είτε παραμείνει στην ευρωζώνη, είτε όχι. Μια ψευδο-απόσβεσή τους ξεκινάει με συντελεστή μόλις 5% τον χρόνο το 2023. Σήμερα κινούνται στα 32 με 33 σεντς που σημαίνει ότι αυτό πληρώνεις για την πιθανότητα να λάβεις ένα ευρώ το 2015. Αυτό είναι αμφισβητήσιμο πράγματι, αλλά οι πιθανότητες να πάρει ο αγοραστής καλά λεφτά πριν το 2020, πιστεύω ότι είναι αρκετά καλές. 

Ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της λονδρέζικης Exotix, dealer σε «μεθοριακές» αγορές, εκτιμά ότι ο συντελεστής της έκπτωσης πάνω στις μελλοντικές πληρωμές, απλά είναι πολύ υψηλός. «Πιστεύουμε ότι είναι μεταξύ των πλέον υποτιμημένων (undervalued) ενεργητικών διεθνώς… Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι είναι μια ριψοκίνδυνη σύσταση…» 

Προσωπικώς τείνω να συμφωνήσει με τον κ. Sterne, αλλά ο καθένας θα πρέπει να κάνει την δική έρευνα και ανάλυση. Αν δεν πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη,πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον, απαξιωμένο, κερδοσκοπικό όχημα.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ