2012-08-09 07:59:45
Φωτογραφία για Κρυφές συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων της Standard Chartered με Ιράν
"You f*****g Americans. Who are you to tell us, the rest of the world, that we're not going to deal with Iranians?"Οι ανώτατες τραπεζικές αρχές της Νέας Υόρκης απείλησαν την Standard Chartered με αφαίρεση της τραπεζικής της άδειας στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την βρετανική τράπεζα «απατεώνες», που έκρυψαν συναλλαγές 250 δισ. δολαρίων με το Ιράν, παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία.

Το DFS (το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης) ανακοίνωσε ότι η Standard Chartered διενεργούσε συναλλαγές με την ιρανική κυβέρνηση και απέκρυψε περίπου 60.000 κρυφές συναλλαγές που της απέφεραν εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων σε προμήθειες σε δέκα σχεδόν χρόνια, εκθέτοντας ακόμη το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών και διεφθαρμένα κράτη.

Η απώλεια της τραπεζικής άδειας θα ήταν ένα συντριπτικό πλήγμα για μια ξένη τράπεζα, ουσιαστικά αποκόπτοντάς την από την άμεση πρόσβαση στην αμερικανική τραπεζική αγορά. Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Υόρκης, η Standard Chartered διεξάγει διεργασίες 190 δισ. δολαρίων κάθε ημέρα για πελάτες παγκοσμίως.


Οι αμερικανικές αρχές περιγράφουν έναν διάλογο μεταξύ στελεχών της Standard Chartered σχετικά με το εάν θα πρέπει να συνεχίσουν τις συναλλαγές με τους Ιρανούς. Τον Οκτώβριο του 2006, το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για τις δραστηριότητες στη Λ. Αμερική, ο οποίος δεν κατονομάζεται, προειδοποίησε σε ένα «μήνυμα πανικού» ότι οι συναλλαγές με τους Ιρανούς μπορεί να προκαλέσουν «καταστροφικό πλήγμα στην φήμη» της τράπεζας».

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου από το Λονδίνο, που τόνισε «You f****g Americans, ποιοι είστε εσείς που θα πείτε σε εμάς, στον υπόλοιπο κόσμο, ότι δεν θα κάνουμε συναλλαγές με τους Ιρανούς;».

Σε ανακοίνωσή της η Standard Chartered αναφέρει ότι η τράπεζα «δεν πιστεύει ότι η εντολή που εκδόθηκε από το DFS παρουσιάζει μια πλήρη και ακριβή εικόνα των γεγονότων». Η ίδια μάλιστα, τοποθετεί το ύψος των συναλλαγών με τους Ιρανούς σε λιγότερα από 14 εκατ. δολάρια.

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ