2012-08-09 08:37:48
Φωτογραφία για Ρήγμα στη Γερμανία για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη
By  Quentin Peel(Βερολίνο)

Οι υπόνοιες ότι υπάρχει μεγάλο ρήγμα στην γερμανική πολιτική για το πώς θα γίνει η διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, ανάμεσα στην κυβέρνηση στο Βερολίνο και την Bundesbank στην Φρανκφούρτης, είναι υπερβολικές, σχολίασαν αξιωματούχοι της γερμανικής πρωτεύουσας. 

 Όμως οι γραμμές πυρός στήνονται ανάμεσα στα κορυφαία πολιτικά κόμματα της χώρας, σχετικά με την ανάγκη να παίξει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έναν πιο γενναιόδωρο ρόλογια να βοηθήσει τους χρεωμένους εταίρους της, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να πάρει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, 13 μήνες πριν τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. 

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD έχει ρίξει προτάσεις για ευρωπαϊκή δημοσιονομική ενοποίηση που θα απαιτήσει αλλαγές στο γερμανικό σύνταγμα και έγκριση σε δημοψήφισμα, σε αντάλλαγμα για την εισαγωγή ομολόγων ευρωζώνης με αμοιβαία εγγύηση ή κάποια άλλη μορφή χρεογράφων με γερμανική υποστήριξη. 


Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί FDP και η Χριστιανική Σοσιαλιστική Ένωση CSU, δύο εταίροι στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Angela Merkel, έχουν αντεπιτεθεί εξαπολύοντας αυστηρές προειδοποιήσεις εναντίον των σχεδίων της ΕΚΤ να επιστρέψει με αγορές κρατικών ομολόγων, προκειμένου να μειωθούν τα spreads των επιτοκίων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Αποκηρύσσουν τον Sigmar Gabriel, ηγέτη του SPD, με χαρακτηρισμούς όπως «κίνδυνος για την κοινωνια», ταγμένο να εισάγει τον «σοσιαλισμό του χρέους», υποχρεώνοντας τους Γερμανούς συνταξιούχους και λοιπούς φορολογούμενους να χρηματοδοτήσουν τα δάνεια σπάταλων εταίρων τους. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι από την κυβερνητική πλευρά, μεταξύ των οποίων και ο Philipp Rösler, ηγέτης του FDP, αντι-καγκελάριος και υπουργος Οικονομίας, έχουν επίσης τολμήσει να αναφέρουν την πιθανότητα να υποχρεωθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αν δεν μπορει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις για λιτότητα που έχει κάνει. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας του CSU, Markus Soder, έχει ζητήσει από την Ελλάδα να φύγει. 

Όμως οι πιο εμφανείς απουσίες από την όλη συζήτηση είναι και οι πιο σημαντικές: Η κα Merkel έχει πάρει την άδειά της στο νότιο Τιρόλο. Ο υπουργός Οικονομικών της Wolfgang Schäuble κάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του, σε παραλία της Βορείου Θαλάσσης. 

Η κα Merkel δεν θα σχολιάσει ούτε τις πρόσφατες προτάσεις του Mario Draghi, ούτε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κάποιου είδους εγγύηση στα χρέη. Σκέφτεται μακροπρόθεσμες λύσεις για την σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με το περιβάλλον της. 

Υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεται στρεβλή ερμηνεία δηλώσεων που έχουν γίνει κατά την απουσία της, αν και μπορεί να γίνονται στο όνομά της. Ενώ ο Jens Weidmann, διοικητής της Bundesbank, ψήφισε κατά τις πρωτοβουλίας Draghi την περασμένη εβδομάδα, η κα Merkelπιστεύεται ότι είχε δώσει στην ΕΚΤ την διακριτική έγκρισή της. 

«Δεν υπάρχει ρήγμα στην Γερμανία, υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι», είπε ο Michael Meister, εκπρόσωπος του CDU στην Bundestag, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg. 

Πάντως το να λέει η κα Merkelλιγότερα και όχι περισσότερα, δείχνει να αποδίδει στο εσωτερικό. Το κόμμα της CDUεξακολουθεί να ηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 36%, ενώ το SPDακολουθεί με 30% ή και λιγότερο. Όταν συνδυάζουν τους καλύτερους εταίρους συνασπισμού, οι Γερμανοί προτιμούν το SPD με τους Πράσινους (13%) και μετά το CDU με το FDP (5%), με κανένα να μην εξασφαλίζει πλειοψηφία. 

Και αυτό είναι το νόημα της απόφασης του κ. Gabriel να αποδεχτεί την δημοσιονομική ένωση, τα ομόλογα ευρωζώνης και την συνταγματική αλλαγή. Είναι πολύ κοντά με την πολιτική που προωθεί ο κ. Schäuble αν και η κα Merkel είναι πολύ λιγότερο θετική για τα ομόλογα, όπως και το FDP. Ο κ. Gabrielπροσπαθεί να μεγαλώσει τις διχογνωμίες στην κυβέρνηση και να ταράξει την λαϊκή υποστήριξη. Κατηγορεί την κα Merkel ότι επέτρεψε τα eurobonds από την πίσω πόρτα, μέσω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ προσποιείται ότι απορρίπτει ακόμη και την ιδέα της αμοιβαίας εγγύησης χρέους. 

Όλα τα μεγάλα κόμμα είναι φιλοευρωπαϊκά. Δεσμεύονται να υπερασπιστούν το ευρώ και να προωθήσουν στενότερη ενοποίηση. Όμως τα μαθηματικά της λαϊκής στήριξης, δείχνουν ότι ο πιο πιθανός συνδυασμός για πλειοψηφία στις εκλογές του επόμενου έτους είναι μια «μεγάλη συνεργασία» του CDU και του SPD. Ίσως τελικά να είναι καταδικασμένοι να προωθήσουν τις ίδιες τακτικές.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ