2012-08-20 09:47:48
Φωτογραφία για «Αρωμα» τρομοκρατίας;
Προσπάθεια ανασύστασης τρομοκρατικής ομάδας βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την αιματηρή ληστεία στην Πάρο. Το Σάββατο συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική ο 29χρονος Αναστάσιος Θεοφίλου, ο οποίος είχε απασχολήσει τις Αρχές κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξάρθρωση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο 29χρονος πτυχιούχος της Θεολογίας ταυτοποιήθηκε από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος ως ένας από τους τρεις ληστές του υποκαταστήματος της Alpha Bank το πρωί της Παρασκευής 10ης Αυγούστου. Ο Θεοφίλου και δύο άτομα τα οποία αναζητούνται, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορώντας καπέλα, είχαν εισβάλει στο υποκατάστημα της τράπεζας και πήραν 45.000 ευρώ από τα ταμεία. Κατά την έξοδό τους επιχείρησε να τους καταδιώξει ο 53χρονος οδηγός ταξί Δημήτρης Μίχας, τον οποίο και δολοφόνησαν εν ψυχρώ.

Σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές ο Θεοφίλου είναι αυτός που με τέσσερις σφαίρες εκτέλεσε τον 53χρονο οδηγό όταν προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει
. Μια φράση που χρησιμοποίησαν οι τρεις ληστές χτύπησε καμπανάκι στην Αντιτρομοκρατική και ήταν αυτή που οδήγησε στη σύλληψη του 29χρονου. Οπως κατέθεσε ένας από τους πελάτες της τράπεζας που βρισκόταν στο υποκατάστημα την ώρα της ληστείας, όταν μπήκαν οι ληστές εκείνος κατέθετε ένα ποσό στον ταμία. Ενας από τους ληστές τον πλησίασε και ο επιχειρηματίας φοβήθηκε πως θα έπαιρναν και τα δικά του χρήματα. «Εμείς κλέβουμε τα χρήματα των τραπεζών και όχι των πολιτών», του είπε.

ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΗ. Τα λάθη στα οποία υπέπεσε ο Θεοφίλου και τον πρόδωσαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι:

1. Αστυνομικοί τον είχαν εντοπίσει τον Ιούλιο να αγοράζει από κατάστημα με είδη μεταμφίεσης στη Θεσσαλονίκη διάφορα αξεσουάρ.

2. Την ημέρα της ληστείας φορούσε ένα πράσινο καπέλο, που έμοιαζε αρκετά με καουμπόικο. Ηταν ο πρώτος από τους τρεις ληστές που μπήκαν στην τράπεζα. Οι δύο που ήταν μαζί του φορούσαν γάντια αλλά ο Θεοφίλου όχι, ενώ για κάλυψη είχε φορέσει μόνο ένα ψεύτικο μουστάκι και γένι.

3. Οταν υπάλληλοι του υποκαταστήματος φώναξαν, «βοήθεια ληστεία», και οι τρεις κακοποιοί άρχισαν να τρέχουν έπεσε το καπέλο του, το οποίο δεν προσπάθησε να πιάσει.

4. Το βιολογικό υλικό από το καπέλο ταυτοποιήθηκε με ορφανό δείγμα από τη γιάφκα του Αγρινίου και η φωτογραφία από την κάμερα αποκάλυπτε τον δράστη.

Ο Θεοφίλου επέστρεψε από την Πάρο με πλοίο της γραμμής. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν έξω από τον σταθμό του Μετρό στη στάση Κεραμικός. Περασμένο στον ωμό του είχε ένα σακίδιο που έφερε αυτοκόλλητο, «I Love Paros».

ΕΨΑΧΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ. Αρχικά οι έρευνες της Αστυνομίας είχαν επικεντρωθεί σε σπείρα αλβανών κακοποιών, επειδή οι ληστές διέφυγαν με ένα Opel Corsa που είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία στο Ελληνικό τον Νοέμβριο του 2010. Η ανάλυση των εικόνων που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της τράπεζας πρόσφερε στην Αστυνομία ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. «Ο Θεοφίλου πρώτη φορά μας απασχόλησε όταν εντοπίσαμε στο Αγρίνιο γιάφκα με σημαντικό οπλισμό που ανήκε στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε διαπιστώσαμε πως είχε βοηθητικό ρόλο, δεν αποδείχθηκε όμως ενεργός συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Τότε δεν είχε προκύψει με αποδείξεις η συμμετοχή του στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Είχαμε όμως αρκετά ορφανά δείγματα DNA στα όπλα της γιάφκας του Αγρινίου. Ενα από αυτά αποδείχθηκε πως ανήκει σε έναν από τους ληστές της Πάρου», λέει στα ΝΕΑ ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Αυτό ήταν το στοιχείο που συνέδεσε τους ληστές και δολοφόνους του ταξιτζή με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Για την Αντιτρομοκρατική ωστόσο ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πώς ένα κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από αλβανούς κακοποιούς τον Νοέμβριο του 2010 έφτασε να χρησιμοποιηθεί από πρόσωπα που φαίνεται να σχετίζονται με τρομοκρατική οργάνωση. Οπως λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες ημέρες θα γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν και άλλες κακουργηματικές πράξεις που αναφέρει ο Θεοφίλου στο προσωπικό του ιστολόγιο είναι πραγματικές (περιγράφει κλοπές, ληστείες, ακόμη και πιθανό σενάριο εμπλοκής με την ΕΚΑΜ.

Μετά τη σύλληψη των προσώπων που η Αστυνομία θεωρεί κεφαλές της τρομοκρατικής οργάνωσης, η Αντιτρομοκρατική είχε θέσει σε διακριτική παρακολούθηση τον Θεοφίλου, καθώς εκτιμήθηκε πως θα αναβαθμιζόταν η θέση του σε αυτή και θα αναλάμβανε ενεργό επιχειρησιακό ρόλο.

Σ.Βραδέλης
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
10 αινίγματα της εξέλιξης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
10 αινίγματα της εξέλιξης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ