2012-08-24 12:14:07
Φωτογραφία για Τετ α τετ Σαμαρά-Μέρκελ με όπλο τις περικοπές
Με διαπραγματευτικό όπλο το πακέτο των περικοπών για την επόμενη διετία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα εξετάσει τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων λιτότητας στη χώρα μας κατά δύο χρόνια. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί την Παρασκευή στις 11.45 το μεσημέρι στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα και μετά κοινές δηλώσεις των δύο αρχηγών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στις 10.30 το πρωί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις της που προηγήθηκαν της συνάντησης με τον Ολάντ στο Βερολίνο, η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να περιμένουν την έκθεση της τρόικας.


Από την πλευρά του, ο Ολάντ σημείωσε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διευκρίνισε ωστόσο ότι, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει και η Ελλάδα να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες.

Τι ζητάει ο Σαμαράς

Ο k. Σαμαράς σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι η Αθήνα ζητεί περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους των πολιτικών λιτότητας και όχι περισσότερα χρήματα από τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε σε σκληρό τόνο ότι «ο περισσότερος χρόνος δεν είναι λύση στα προβλήματα».

«Περισσότερος χρόνος μπορεί επίσης να σημαίνει περισσότερα χρήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η «βοήθεια» της Ευρώπης στην Ελλάδα ήδη έχει «φθάσει στα όρια αυτού που είναι οικονομικά βιώσιμο».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από την έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας που θα ολοκληρωθεί και θα τους δοθεί τον Σεπτέμβριο.

H καγκελάριος υποβάθμισε τις ελπίδες να υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι σε αυτές τις συνομιλίες θα επαναλάβει «ότι κάθε εταίρος πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

Ωστόσο ανεξάρτητα από τις σκληρές δημόσιες τοποθετήσεις το Βερολίνο και το Παρίσι δεν έχουν πολλές επιλογές πέραν του να δώσουν στην κυβέρνηση Σαμαρά «λίγο αέρα να αναπνεύσει», όπως το έθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ