2012-08-24 12:38:04
Φωτογραφία για Ψυχικά υγιής ο Μπράιβικ - Κάθειρξη 21 ετών
Ψυχικά υγιής και επομένως ποινικά υπεύθυνος κρίθηκε από τη νορβηγική δικαιοσύνη ο δεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος δικάστηκε για το φόνο, πέρυσι, 77 ανθρώπων, μια από τις χειρότερες σφαγές που έχουν διαπραχθεί ποτέ στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης. Ο Μπράιβικ κρίθηκε ότι έχει "σώας τας φρένας" και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 ετών, μια ποινή που μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον εφόσον κρίνεται επικίνδυνος.

Αμέσως μετά το άκουσμα της δικαστικής απόφασης, ο Μπράιβικ προέβη σε ναζιστικό χαιρετισμό, εμφανώς ικανοποιημένος από την ετυμηγορία.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο κατηγορούμενος, ο οποίος δικάστηκε για "πράξεις τρομοκρατίας", να τελειώσει τη ζωή του έγκλειστος.

Η ψυχική υγεία του ήταν σπαζοκεφαλιά για τους επίσημους ψυχιάτρους, καθώς άλλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από "σχιζοφρενική παράνοια" και άλλοι ότι είναι αρκετά υγιής πνευματικά για να τιμωρηθεί ποινικά για τα εγκλήματά του.


Ο ίδιος ο Μπράιβικ είχε ομολογήσει τις πράξεις του και είχε τονίσει επανειλημμένως ότι δεν επιθυμούσε να κριθεί ποινικά ανεύθυνος και να καταδικαστεί σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Την Πέμπτη είχε γνωστοποιήσει ότι θα σε αυτή την περίπτωση θα υπέβαλε έφεση.

Επέμενε ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις του - για τις οποίες πιστεύει ότι ήταν "τρομερές, αλλά απαραίτητες" - από φόβο μήπως η ιδεολογία του δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία και έχει δηλώσει ότι δεν θα ασκήσει έφεση αν το δικαστήριο τον κηρύξει υπεύθυνο και τον καταδικάσει σε κάθειρξη.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπράιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν απολογητές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σε αυτό το ειρηνικό σκανδιναβικό έθνος και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΟΝΑΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΟΝΑΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ