2012-08-25 20:27:41
Φωτογραφία για Η κατάσταση ευγνωμοσύνης - ένας πρακτικός τρόπος να αποτινάξουμε την απαισιοδοξία
Είναι ευτυχισμένοι όσοι νιώθουν ευγνωμοσύνη

Την ευεργετική επίδραση του «ευχαριστώ» στην υγεία διαπιστώνουν επιστημονικές ομάδες από διαφορετικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης παράγεται ευτυχία, δηλώνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι είναι καλό να είναι κανείς ευγενής και για λόγους υγείας.

«Πραγματικά, τα συμπεράσματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν αυτό που μας έλεγαν οι δασκάλες μας στο νηπιαγωγείο ή οι γιαγιάδες μας. Μόνο που τώρα έχουμε και την επιστημονική απόδειξη», εξηγεί ο Τζέφρι Φροχ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης.

Με τη βοήθεια της ερευνητικής του ομάδας, ο αμερικανός καθηγητής έθεσε στο επιστημονικό του μικροσκόπιο την ψυχολογική διάθεση χιλίων και πλέον μαθητών, διαπιστώνοντας ότι όποιοι από τους εθελοντές δοκίμαζαν πιο έντονα το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης είχαν καλύτερους βαθμούς και περισσότερους φίλους σε σχέση με εκείνους που δεν διακατέχονταν από το ίδιο συναίσθημα. Αποδείχθηκε επίσης ότι οι μαθητές που εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους με το «ευχαριστώ» και ήταν περισσότερο ευγενείς ήταν και περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή, δηλαδή πιο ευτυχείς. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε έρευνα επιστημόνων σε δείγμα παιδιών ηλικίας 12 και 13 ετών.


Οι έρευνες αυτές επιβεβαιώνουν στην ουσία αυτά που υποστηρίζουν εδώ και καιρό οι θεωρητικοί της Θετικής Ψυχολογίας. Για παράδειγμα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Μάικλ ΜακΚάλαχ, υποστήριζε σε μελέτη του που είχε δημοσιευτεί το 2003 στην επιθεώρηση «Journal of Ρersonality and Social Ρsychology» ότι, κρατώντας ζωντανά στη μνήμη μας καταστάσεις και πρόσωπα απέναντι στα οποία είμαστε υπόχρεοι, μας βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα.

Και θέμα εξάσκησης τα ευγενικά συναισθήματα

Αν η ευγνωμοσύνη κάνει πράγματι καλό, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανοί ψυχολόγοι, τίθεται ένα ερώτημα: είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί; Η πιο διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των ειδικών είναι ότι κατά 50% εξαρτάται από τα γονίδιά μας. Το υπόλοιπο 50% είναι θέμα περιβάλλοντος, ανατροφής, προσωπικής καλλιέργειας αλλά και… άσκησης.

Ο Τζέφρι Φροχ προτείνει σε μικρούς και μεγάλους να καταγράφουν σε ένα ημερολόγιο τις στιγμές ευγνωμοσύνης της ημέρας. «Δεν είναι καθόλου εύκολο να μάθουμε να εκτιμούμε αυτό που μας προσφέρεται από τους άλλους και από τη ζωή», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα. «Πρόκειται για μια καθημερινή άσκηση και μάλιστα δύσκολη εάν δεν υπάρχει αμοιβαιότητα», προσθέτει.

Ο Φροχ επισημαίνει ότι στην έρευνα που πραγματοποίησε με την επιστημονική του ομάδα στο δείγμα των χιλίων και πλέον εφήβων διαπιστώθηκε μια στενότατη σχέση ανάμεσα στην ικανότητα του να είναι κανείς ευγνώμων και την ενσωμάτωση στην κοινότητα.

«Διδάσκοντας σε ένα παιδί να λέει “ευχαριστώ”, προσφέρεις κάτι περισσότερο από ένα απλό μάθημα ευγένειας. Του δίνεις ένα σημαντικό ψυχο

Πως να αισθάνεστε πλούσιοι ακόμα και εάν χρωστάτε παντού

Οι άνθρωποι την σημερινή εποχή της κρίσης γκρινιάζουν και φοβόνται ότι όλα γύρω τους έχουν καταρρεύσει, έχουν ανασφάλειες και ανησυχίες, πολλοί λίγοι όμως συνειδητοποιούν ότι για να αλλάξεις την ζωή σου πρέπει να το θες και πρέπει να κάνεις τα βήματα προς αυτό. 

Η ζωή μας δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες όσο και αν αυτό σας φαίνεται αφύσικο αλλά από τις συνθήκες που εμεις δημιουργούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. 

Και μία από τις πιο σημαντικές αυτές αλλαγές είναι το πως σκεφτόμαστε και πως νιώθουμε. 

Πως μπορούμε όμως να έχουμε διάθεση και αισιοδοξία και να νιώθουμε ότι έχουμε ήδη χρήματα ακόμα και όταν ο λογαριασμός της τράπεζας είναι μείον ή τα χαράτσια καταφθάνουν κάθε μέρα; To κλειδί σε αυτήν την κατάσταση είναι να αισθανόμαστε την αφθονία σαν να  την έχουμε ακόμα και όταν δεν την έχουμε. 

Πως όμως γίνεται αυτό. Πως μπορούμε να αισθανόμαστε πλούσιοι και να έχουμε συνείδηση πλούτου. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν βρίσκεσαι σε διάθεση ευγνωμοσύνης.

Ζώντας στην κατάσταση ευγνωμοσύνης για αυτά που έχεις στην ζωή σου και ανακαλώντας τα σε τακτικά διαστήματα καθημερινά μπορείς να αισθάνεσαι χαρούμενος και να είσαι σε αυτήν την κατάσταση χαράς. Και αυτό μπορείς να το κάνεις ξυπνώντας κάθε πρωί ή πριν κοιμηθείς. Μπορείς να αφιερώνεις 5 λεπτά στον εαυτό σου με σκοπό να βρεθείς σε αυτήν την κατάσταση. Ετσι όταν ξυπνάς μπορείς να κάνεις τις επόμενες ερωτήσεις στον εαυτό σου:

Για ποιό πράγμα στην ζωή μου είμαι ευγνώμων; Γιατί είμαι τόσο ευγνώμων για αυτό.

Αφέσου σε αυτήν την σκέψη κάθε φορά και αισθάνσου την αγαλλίαση και χαρά με αυτό για το οποίο είσαι ευγνώμων. Είσαι πραγματικά ιδιαίτερος και ευλογημένος για να έχεις αυτά να σου συμβαίνουν για τα οποία μπορείς να είσαι ευγνώμων.Με αυτό τον τρόπο σου δημιουργείται η κατάσταση της αφθονίας, γιατί ότι εκτιμούμε στην ζωή μας γυρνάει πίσω και σε οτι συγκεντρωνόμαστε αυτό διευρύνεται. Ενθυμούμενοι πραγματικά καταστάσεις του παρελθόντος μπορείτε να ανακαλύψετε ότι αυτό λειτούργησε όταν εσείς λειτουργήσατε χωρίς φόβο με αυτήν την λογική.

Ο Maharishi Mahesh Yogi ήθελε να ανοίξει στην Αμερική κάποτε ένα θεραπευτικό κέντρο κα ένας από τους ακολούθους του τον ρώτησε που θα βρεί τα λεφτά για το ανοίξει.Ο Maharishi του απάντησε ότι τα λεφτά θα έρθουν από εκεί που είναι εκείνη την στιγμή. Τα μεγάλα επιχειρηματικά μυαλά γνωρίζουν ότι για κάθε μεγάλη ιδέα που μπορεί να έχεις βρίσκεις τα αποθέματα να την υλοποιήσεις από εκεί που υπάρχουν.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση περιορισμού και συγκεντρώνονται πάντα σε ότι δεν έχουν οπότε δεν ανοίγουν τα μάτια τους στους πόρους που υπάρχουν γύρω τους.

Εάν ζείς στην κατάσταση της ευγνωμοσύνης για ότι έχεις εώς τώρα μπορείς να επιτρέψεις στην αφθονία και πλούτο που έχεις ήδη να διευρυνθεί καθώς καθορίζεις νέους στόχους και συνεχιζεις να δουλεύεις για την υλοποίηση τους. Από αυτήν την θέση μπορείς να ελκύεις τους στόχους σου σαν μαγνήτης φτάνει να το πιστέψεις ότι αυτό λειτουργεί. Εάν όμως αισθάνεσαι αφθονία και πλούτο μόνο με την επίτευξη των στόχων σου τότε δεν πρόκειται να πετύχεις το ακριβές συναίσθημα.

Ο μόνος τρόπος να αισθανθείς και να είσαι πλούσιος σε αφθονια τώρα είναι να ξυπνήσεις σε ότι ήδη έχεις. Να ξυπνήσεις στην ευγνωμοσύνη και χαρά στο τώρα.

λογικό εφόδιο για την ενήλικη ζωή του», καταλήγει.

Κλείνουμε το άρθρο με την εξής περικοπή:

"Δια τούτο λέγω υμίν, μη μεριμνάτε τη ψυχή υμών τι φάγητε και τι πίητε, μηδέ τω σώματι υμών τι ενδύσησθε ουχί η ψυχή πλείον εστί της τροφής και το σώμα του ενδύματος; εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι ου σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας, και ο πατήρ υμών ο ουράνιος τρέφει αυτά• ουχ υμείς μάλλον διαφέρετε αυτών; τις δε εξ υμών μεριμνών δύναται προσθείναι επί την ηλικίαν αυτού πήχυν ένα; και περί ενδύματος τι μεριμνάτε; καταμάθετε τα κρίνα του αγρού πως αυξάνει• ου κοπιά ουδέ νήθει λέγω δε υμίν ότι ουδέ Σολομών εν πάση τή δόξη αυτού περιεβάλετο ως εν τούτων. Ει δε τον χόρτον του αγρού, σήμερον όντα και αύριον εις κλίβανον βαλλόμενον, ο Θεός ούτως αμφιέννυσιν, ου πολλώ μάλλον υμάς, ολιγόπιστοι;  μη ουν μεριμνήσητε λέγοντες, τι φάγωμεν ή τι πίωμεν ή τι περιβαλώμεθα; πάντα γαρ ταύτα τα έθνη επιζητεί• οίδε γαρ ο πατήρ υμών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων. ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν."

(Ματθ. στ’ 22-33)

ΠΗΓΗ: en-gr (του Αλέξη Ζαπέρη), sciencearchives
analyze-news
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ