2012-08-28 19:11:50
Φωτογραφία για ΔΕΙΤΕ: Θησαυροί... πεταμένοι στα σκουπίδια
Ενάμιση μήνα μετά τη μυστηριώδη ιστορία που φέρεται να είχε ως απώτερο σκοπό να καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της zougla.gr σχετικά με το μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων που είχε στηθεί στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, την καταγγελλόμενη διάρρηξη (;) στο γραφείο του, τη στοχοποίηση και σύλληψη διευθυντικού στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου ως κατασκόπου και την κομβική συμμετοχή γυναίκας- δημοσιογράφου στο «στήσιμο» της υπόθεσης, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο κατάσκοπος που κρύβεται πίσω από τις αλλεπάλληλες διαρροές δεν είναι άλλος από τον κάδο σκουπιδιών τους.

Έγγραφο ντοκουμέντο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr, αποκαλύπτει, αφενός την ανεπάρκεια των μηχανισμών ασφαλείας όσον αφορά την καταστροφή των εγγράφων και αφετέρου αποτελεί την ωμή παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι η κυριότερη «πηγή» των διαρροών είναι τα… σκουπίδια της υπηρεσίας και οι κάδοι ανακύκλωσης.


Το σημείωμα το οποίο διανεμήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες φέρει ημερομηνία εκείνη της 22ης Αυγούστου 2012 και υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή του Γ.Λ.Κ., κ. Βασίλειο Κατριβέση.

Πρόκειται για το ανώτατο στέλεχος που, την περίοδο την οποία ο κ. Σταϊκούρας είχε καταγγείλει διάρρηξη του γραφείου του, είχε στείλει υπηρεσιακό σημείωμα το οποίο παρουσίαζε ως απίθανο το ενδεχόμενο της διάρρηξης καθώς περιέγραφε τα μέτρα ασφαλείας ως δρακόντεια. Διάρρηξη για την οποία θυμίζουμε δεν ενημερώθηκε ποτέ η ΕΛ.ΑΣ.

«Προσέχετε τι πετάτε»

Μέσω του εγγράφου, το οποίο έχει ως θέμα «Μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία του Γ.Λ.Κ.», ο κ. Σταϊκούρας καλεί όλους τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα έγγραφα που πετούν στα σκουπίδια και να φροντίζουν ώστε αυτά να καταστρέφονται πριν περάσουν την έξοδο της υπηρεσίας, καθώς η διαρροή τους πλήττει το κύρος του υπουργείου.

«Η διαχρονική και διαρκώς εντεινόμενη το τελευταίο χρονικό διάστημα διαρροή υπηρεσιακών εγγράφων στο διαδίκτυο, η οποία πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία και το κύρος της Υπηρεσίας, επιβάλλει την εγρήγορση όλων μας» αναφέρει.

Στη συνέχεια, εμμέσως ομολογεί ότι η διαρροή των πληροφοριών γίνεται μέσω των κάδων απορριμμάτων και όχι μέσω διαρρήξεων ή κλοπών. «Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι αποδέκτες του παρόντος εγγράφου να μεριμνούν σχολαστικά για την ασφαλή φύλαξη των υπηρεσιακών τους εγγράφων και την ολοσχερή καταστροφή προσχεδίων εγγράφων ή πλεοναζόντων αντιγράφων, πριν από τη ρήψη τους στα δοχεία ανακύκλωσης ή απορριμμάτων», επισημαίνει και προσθέτει: «Όλοι μας θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για ασφαλή φύλαξη των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Υπηρεσιών μας. Η Διοίκηση θα εξετάσει με προσοχή κάθε πρότασή σας προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία παρακαλείσθε να υποβάλλετε το συντομότερο δυνατό».

Το συγκεκριμένο έγγραφο της «παραδοχής» έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μετά από όσα ακολούθησαν την μήνυση κατ’ αγνώστων που είχε καταθέσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας κλήθηκαν και κατέθεσαν δυο μάρτυρες. Η μία ήταν γυναίκα-δημοσιογράφος η οποία μεσούσης της δημοσιογραφικής έρευνας της zougla.gr και των εκπομπών «Κίτρινος Τύπος» ζητούσε επιμόνως και περιέργως να πληροφορηθεί την πηγή προέλευσης των στοιχείων-ντοκουμέντων. Η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας οδήγησε στη σύλληψη του τμηματάρχη του Γ.Λ.Κ. ο οποίος κατηγορήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας. Μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Δείτε το έγγραφο:
zougla.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ