2012-09-04 13:48:15
Φωτογραφία για Μανιφέστο ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ...!!!
ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤους επτά άξονες, όσες και οι ακτίνες του νέου ήλιου του Κινήματος, για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παρουσίασε χθες ο Ευ. Βενιζέλος στην επέτειο της «3ης Σεπτέμβρη». Προανήγγειλε τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Νοέμβριο, ενώ άνοιξε παράθυρο για είσοδό του στην κυβέρνηση. Νέα πορεία στη δύσβατη διαδρομή που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ, λόγω της κρίσιμης πολιτικο-οικονομικής συγκυρίας, επιχείρησε να χαράξει χθες ο αρχηγός του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το «μανιφέστο» για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα.

Υστερα από 38 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέβηκε στο βήμα της επετειακής εκδήλωσης στο κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη, περιέγραψε το «στίγμα» του κόμματος με τον ήλιο που επανέρχεται στην «προβολή» των επτά ακτίνων, ξεκαθάρισε ότι είναι με την «εμπροσθοφυλακή και όχι με την οπισθοφυλακή», προανήγγειλε τη διεξαγωγή Συνεδρίου του κόμματος στις αρχές Νοεμβρίου και κυρίως «φωτοτύπησε» την άποψή του για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση λέγοντας με νόημα ότι «αυτό το σκληρό επώδυνο πακέτο μέτρων» θα είναι τελευταίο εφόσον συνοδευτεί από αναπτυξιακό Χάρτη.


Είναι γεγονός ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατάφερε χθες να «πείσει» την ιδρυτική-ιστορική ηγεσία να παραβρεθεί στην επετειακή εκδήλωση, όχι όμως και κορυφαία στελέχη που έστειλαν διά της απουσίας τους τα δικά τους μηνύματα. Ηταν εκεί οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη που άκουσαν από τον κ. Βενιζέλο την «περιήγηση» μέσα στον χρόνο, από το 1974 μέχρι σήμερα, που κατά τον ίδιο διαμορφώνεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Οι λέξεις Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία αντιστοιχούν στις επτά ακτίνες του νέου ήλιου

Αυτοκριτική

Η ομιλία του βασίστηκε σε επτά άξονες (όσες και οι νέες ακτίνες του ήλιου που παραμένει πράσινος).

Δεν απέφυγε την αυτοκριτική για το κόμμα που από τον ριζοσπαστισμό πέρασε στον πραγματισμό που «επιβάλλει» η διακυβέρνηση και τον κίνδυνο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Η έντονη αυτοκριτική σταμάτησε όταν η ομιλία έφτασε στο «διά ταύτα» και στην τρικομματική κυβέρνηση. «Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω και εγώ τον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων που πρέπει να είναι εσωτερικά ισορροπημένο και δίκαιο.

H παρουσία Σημίτη - Παπανδρέου θεωρήθηκε αναγκαία για να σηματοδοτήσει τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ

Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω επιπλέον τον ελληνικό λαό ότι αυτό το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνοδεύεται από δύο αντίρροπα πακέτα αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων που μπορούν να ανασχέσουν την ύφεση και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάτπυξης έστω από το 2014», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε πάντως αιχμές κατά του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας την άποψή του για την αναπτυξιακή πορεία και το αναπτυξιακό πλαίσιο που πρέπει να θέσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων.

«Και απορώ ποιος στην Ελλάδα και γιατί, μπορεί να μην το καταλαβαίνει ή να διαφωνεί», σημείωσε. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι αν δεν διασφαλιστούν όλα όσα προτείνει, τότε δεν θα είναι τελευταίο το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Πρότεινε την εφαρμογή ενός νέου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στην ανάγκη τα σύγχρονα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να βρουν ξανά την αρχή του νήματος, ενώ δεν απέφυγε να προβλέψει ότι η ανασυγκρότηση της φυσιογνωμίας της παράταξης και του σχηματισμού ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος θα έρθει μόνο αν συμφωνηθεί ότι «κοινός παρονομαστής είναι η υποχρέωση όλων να απαντήσουν στην κρίση ταυτότητας της κοινωνίας και του έθνους».

Θερμή υπήρξε η υποδοχή των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

«Να ξαναγράψουμε» -προσέθεσε- «τους όρους λειτουργίας της πατρίδας μας και να υφάνουμε ξανά τον συνεκτικό της ιστό».

Ηλιος για... πάντα

Επιστροφή στις επτά πράσινες ακτίνες

Με έναν καταπράσινο ήλιο, έστω κι αν κατά την παρουσίαση εμφανίστηκε στο φόντο του πάνελ με πορτοκαλί απόχρωση, επιμένει η Ιπποκράτους για τη νέα -και εικαστική- αρχή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτό που προβλημάτισε τον κ. Βενιζέλο ειπώθηκε τελικά και από τον ίδιο. Στην τελευταία συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε χειροκρότημα, όταν ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει όνομα και σύμβολο στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό έγινε, εκτός από μια «απλή» παρέμβαση.

Ο ήλιος απέκτησε, όπως αρχικά, επτά αντί εννιά ακτίνες. Μάλιστα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δώσει περιεχόμενο, να «ονοματίσει» την κάθε ακτίνα. Αν διάλεγα επτά λέξεις, -υπογράμμισε- θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία. Και συμπλήρωσε: «Αν διάλεγα μία και μόνο λέξη, θα έλεγα: Ευθύνη. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον».

Η περιγραφή της διάστασης που δίνει η Ιπποκράτους στις επτά ακτίνες ήρθε αργότερα από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος στην ομιλία του ανέλυσε το πλάνο των πολιτικών, από το μεταναστευτικό, το εγγυημένο εισόδημα, μέχρι το εκλογικό σύστημα και το αναπτυξιακό μοντέλο.

Δύο πρώην Γραμματείς, ο Κ. Λαλιώτης και ο Κ. Σκανδαλίδης, παρόντες στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομιλία του ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή επτασφράγιστο μυστικό για τους στενούς συνεργάτες του, ωστόσο, οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ είχαν εικόνα για το «περίγραμμα».

Στην υποδοχή είχαν αναλάβει ρόλο τρία στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο ΠΑΣΟΚ και νυν στενοί και έμπιστοι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου. Η Φώφη Γεννηματά και οι Πάρις Κουκουλόπουλος και Γιάννης Μανιάτης είχαν από νωρίς με εντολή του κ. Βενιζέλου, πάρει θέση στον προθάλαμο του Μουσείου Μπενάκη για την υποδοχή των καλεσμένων Ανοιγμα στη ΔΗΜΑΡ

Οταν ο κ. Βενιζέλος έκανε --όχι τυχαία- αναφορά στην ανάγκη συγκρότησης μετώπου κατά «της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, της ισοπέδωσης και του λαϊκισμού, της μιζέριας και της ηττοπάθειας, της υπεκφυγής και της αδράνειας», οδήγησε την ομιλία του στον ανοιχτό διάλογο με τη Δημοκρατική Αριστερά. «Αυτή είναι η αξιακή βάση της ανασύστασης της παράταξης και του ανοικτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει γέφυρα με το κόμμα του Φ. Κουβέλη.

Οι παρόντες και οι απόντες

Παρουσίες με σημασία, απουσίες με νόημα

«Το μήνυμα δίνουν οι παρουσίες» ήταν η φράση με την οποία η Ιπποκράτους θέλησε πριν από την έναρξη της εκδήλωσης να μειώσει την πολιτική σημασία των ηχηρών απουσιών.

Ηταν εκεί αρκετοί, αλλά και κορυφαία στελέχη επέλεξαν την «απουσία». Η ιστορική ηγεσία δήλωσε βέβαια παρούσα, ενώ πρώην υπουργοί (μέχρι και επί Παπαδήμου) προτίμησαν να υπογραμμίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις «αποστάσεις» τους από την ηγεσία.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, χειροκροτήθηκαν εισερχόμενοι στην εκδήλωση.

Στην πρώτη σειρά της κεντρικής αίθουσας είχαν θέση όχι μόνο ιδρυτικά στελέχη, αλλά έμειναν κενές δύο θέσεις όπου «ξεχώριζαν δύο μπουκέτα από κόκκινα τριαντάφυλλα για δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή. Η μία καρέκλα ήταν για τον Γ. Κατσιφάρα και η άλλη για τον Λ. Βερυβάκη.

Οι γνώστες των εσωκομματικών ήξεραν ότι οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ραγκούσης και η Αννα Διαμαντοπούλου δεν θα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Οι τρεις πρώτοι το απέδωσαν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου εξήγησε τους λόγους της απουσίας της: «Η επιλογή μου να μην παραβρεθώ ήταν πολιτική. Δεν με εκφράζουν ούτε οι θέσεις, ούτε η στάση, ούτε οι μονόλογοι της ηγεσίας». Στο Διαδίκτυο, δε, σημείωνε: «Οι αξίες και τα οράματα της 3ης του Σεπτέμβρη πρέπει να παραμείνουν ζωντανά».

Απουσιολόγιο

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πάλι, που μέσω του Διαδικτύου άφηνε υπονοούμενα για τη συνέχεια, συμμετείχε στην εκδήλωση. «Είμαι για όλα έτοιμος», κατέληξε.

Ποιοι παραβρέθηκαν; Εκτός από τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, ήταν εκεί πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κ. Λαλιώτης, Ν. Αθανασάκης, Σ. Ξυνίδης, ενώ δεν εμφανίστηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το ίδιο έκαναν οι Χ. Παπουτσής, Γ. Φλωρίδης, Αλ. Παπαδόπουλος και Ε. Νασιώκας. Αντιθέτως προσήλθαν στην εκδήλωση στο Μπενάκειο οι Γ. Παπαντωνίου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Κουλούρης, Γ. Χαραλάμπους, Σ. Αποστολόπουλος, Π. Φασούλας, Χρ. Ροκόφυλλος, Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Σουλαδάκης, Γ. Καψής, Θ. Τσούρας, Φ. Πετσάλνικος, Σ. Κοσμίδης, Γ. Μπιρδιμήρης καθώς και ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ / ΕΘΝΟΣ
 
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το σχέδιο Μπραχίμι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το σχέδιο Μπραχίμι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ