2012-09-09 16:54:05
Φωτογραφία για Κόλλησε στις... συντεχνίες η αξιοποίηση του Κεράνη
Το Δημόσιο συνεχίζει να σπαταλά εκατομμύρια για ενοίκια, επειδή οι συνδικαλιστές αρνούνται να μετακινηθούν υπουργεία στο ακίνητο του Ρέντη Διαστάσεις μεγάλου και διαχρονικού σκανδάλου, που συνεχίζεται και σήμερα όπου γίνονται αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχει πάρει η υπόθεση του κτιρίων των πρώην καπναποθηκών του Κεράνη στη Λ. Θηβών 196-198, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο εδώ και 14 χρόνια.

Την ίδια στιγμή που αναζητούνται μέτρα για να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να σπαταλά τεράστια ποσά σε ενοίκια. παρά το γεγονός ότι ένα κτίριο που κόστισε στον ελληνικό λαό πολλά εκατομμύρια ευρώ συνεχίζει να μένει στα αζήτητα.

Το «Εθνος της Κυριακής», που πρώτο είχε αποκαλύψει το θέμα, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πώς το υπερσύγχρονο αυτό κτίριο έχει παραμείνει άδειο, αν και από το 2002 είναι έτοιμο να δεχθεί δημόσιες υπηρεσίες
. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα, δεν αποκλείουν σύντομα την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος, όπως τονίζουν, θα πρέπει να ερευνήσει τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση που πιθανότατα κρύβει απιστία σε βάρος του Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος από ανώτερα διευθυντικά στελέχη, προκλητική άρνηση εκτέλεσης εντολών υπουργών από υπαλλήλους που αντιδρούν στη μετακόμιση στο κτίριο του Ρέντη.

Θυμίζουμε ότι οι πρώην καπναποθήκες του Κεράνη αγοράστηκαν από το ελληνικό Δημόσιο αντί 35 εκατ. ευρώ το 1998 προκειμένου να στεγαστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δαπανήθηκαν επιπλέον 35 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του, αλλά οι εργαζόμενοι σε δεκάδες κτίρια του υπουργείου δεν πήγαν ποτέ. Σειρά για μετακόμιση πήρε το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κι αυτό δεν πήγε στου Ρέντη, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κοινή συνισταμένη των προσπαθειών για μετακόμιση στο κτίριο του Κεράνη και εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ σε ενοίκια ήταν ότι οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν επειδή υπήρξε λυσσαλέα αντίδραση υπαλλήλων, οι οποίοι δεν ήθελαν να φύγουν από τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας.

Οπως μάλιστα λέει στο «Εθνος της Κυριακής» άνθρωπος που γνωρίζει καλά την υπόθεση του Κεράνη, «ειδικά οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν ήθελαν να μετακινηθούν στου Ρέντη για να μη χάσουν την αίγλη των καταστη0μάτων του... Κολωνακίου και της Ερμού, αλλά και για να μη... χάσουν τα ''ρεπό'' που έπαιρναν κάθε φορά που γίνονταν επεισόδια στο κέντρο».

Το ιδιόκτητο κτίριο της ΔΟΥ Χολαργού

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες:

Πριν από λίγες ημέρες με έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τις διευθύνσεις του υπουργείου ότι τελικά δεν θα γίνει η μετακόμιση των υπηρεσιών στο κτίριο του Ρέντη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ακίνητο είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Οικονομικών για να μεταφερθεί εκεί και να γλιτώσει το Δημόσιο 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο μόνο από τα μισθώματα για τις Κεντρικές Υπηρεσίες και άλλα 2,2 εκατ. από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που επίσης θα μετακόμιζε στου Ρέντη.

Μένει άδειο.

Το κτίριο που νοικιάζει η ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστές του υπουργείου κατάφεραν να πείσουν τον κ. Στουρνάρα ότι δεν πρέπει να γίνει η μετακόμιση κι έτσι το κτίριο για άλλη μια φορά μένει άδειο, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Αλλες πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι η απόφαση του κ. Στουρνάρα ελήφθη καθώς στην παρούσα χρονική στιγμή, όπου το υπουργείο Οικονομικών είναι ουσιαστικά το «στρατηγείο» της χώρας, ήταν αδύνατη η μετακόμιση όλων των συστημάτων, καθώς θα τιναζόταν στον αέρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ειδικά εφόσον βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι συζητήσεις με την τρόικα.

Στο έγγραφο ο υπουργός ζητά την άρση της παραχώρησης του κτιρίου στο υπουργείο Οικονομικών και δίνει οδηγία στο ΤΑΙΠΕΔ και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να προχωρήσει στις διαδικασίες παραχώρησης του κτιρίου στο υπουργείο Γεωργίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου το κτίριο παραχωρήθηκε προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Μάλιστα, υπήρχε ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς θα γινόταν η τοποθέτηση των υπαλλήλων και χωρίς να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για νέα διαρρύθμιση του χώρου. Ομάδες συνδικαλιστών που δεν ήθελαν τη μετακόμιση έφτασαν στο σημείο να προτρέπουν επισήμως τους υπαλλήλους να... μην ψηφίσουν τους πολιτικούς που σχεδίαζαν την αξιοποίηση του κτιρίου του Κεράνη, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό.

Επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετέβη πριν από μερικές ημέρες στο κτίριο του Κεράνη προκειμένου να το επιθεωρήσει, καθώς εκεί προτίθεται να μεταφερθούν τόσο οι κεντρικές υπηρεσίες όσο και οι εποπτευόμενοι φορείς.

Η συμφωνία είχε γίνει πριν από μερικές εβδομάδες μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού. Εγιναν, όμως, δύο απίστευτα περιστατικά: μετά την επιθεώρηση μετέβη ομάδα συνδικαλιστών οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται επειδή δεν θέλουν ούτε αυτοί να πάνε στο έτοιμο κτίριο. Ηδη, λοιπόν, ξεκινά μια νέα διελκυστίνδα μεταξύ του υπουργού Αθ. Τσαυτάρη και υπαλλήλων που, όπως και στις περιπτώσεις των υπουργείων Δημοσίων Εργων, Πολιτισμού, Οικονομικών, θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τη μετακόμιση.

Σημειωτέον ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πληρώνει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε ενοίκια, ποσό που θα μπορούσε να γλιτώσει το ελληνικό Δημόσιο. Το δεύτερο απίστευτο γεγονός είναι ότι με πολύ πρόσφατη εντολή και ενέργειες του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Παιγνίων, Ευγένιου Γιαννακόπουλου, είχε «κλειστεί» ο 6ος όροφος του κτιρίου προκειμένου να μετακομίσει η Αρχή. Μάλιστα, είχαν γίνει εργασίες στον όροφο και είχαν μπει ειδικές τηλεφωνικές γραμμές που κόστισαν μερικές χιλιάδες ευρώ.

Τώρα, η Αρχή ειδοποιείται ότι ούτε αυτή θα πάει στο κτίριο του Κεράνη, αλλά θα της δοθεί λίστα με διαθέσιμα ακίνητα για να διαλέξει!

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», τους πρώτους μήνες τους 2012, με σειρά εγγράφων ο αναπληρωτής υπουργός Π. Οικονόμου ζητούσε να γίνουν ορισμένες ενέργειες που αποτελούσαν πρόδρομες εργασίες ώστε να προετοιμαστεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών. Τα έγγραφα (με αριθμούς πρωτοκόλλου 1541/22.2.2012, 1693/28.2.2012, 2438/23.3.2012, 2439/23.3.2012, 2630/29.3.2012 και 2836/5.4.2012) είχαν παραλήπτες τη Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών & Στέγασης και ο υπουργός ζητούσε, μεταξύ άλλων, να γίνουν άμεσα ενέργειες για την ανάθεση της φύλαξη του κτιρίου, την ανάθεση καθαρισμού και εγκατάστασης δικτύων TAXIS, SYZEFXIS, ICIS, ELENXIS, την ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης Η/Μ εγκαταστάσεων, την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου εισερχόμενων ατόμων και μέτρων ασφαλείας, την ανάθεση της κατακόρυφης δομημένης καλωδίωσης, τη μεταφορά παροχών ΟΚΩ (λογαριασμοί) στο όνομα του υπουργείου, ολοκλήρωση συνδέσεων αποχέτευσης και ορισμό υπευθύνων για την εκπαίδευση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός της μετακόμισης ήταν τόσο προχωρημένος (καθώς τα εκατομμύρια σε ενοίκια «έτρεχαν» εν μέσω οικονομικής κρίσης), που είχαν βρεθεί στον ΟΔΔΥ και δύο λεωφορεία τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των υπαλλήλων.

Με εντολή Στουρνάρα

Περιουσιολόγιο για όλες τις Εφορίες

Την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να βάλει φρένο στις αλόγιστες δαπάνες για ενοικίαση κτιρίων από τις εφορίες, σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, που το Δημόσιο διαθέτει εκατοντάδες ιδιόκτητα κτίρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ετοιμάζεται ολοκληρωμένη μελέτη για το ποιες εφορίες μισθώνουν κτίρια και σε ποια κρατικά ακίνητα θα μπορούσαν να μεταφερθούν.

Μάλιστα, το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί αμέσως μετά την υλοποίηση των συγχωνεύσεων εφοριών σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κλείσει περισσότερες από 100 εφορίες και όσες μείνουν θα πρέπει να λειτουργούν σε κτίρια που δεν θα είναι ιδιωτικά.

Αφορμή για την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών αποτέλεσε η υπόθεση της ΔΟΥ Χολαργού, η οποία συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής. Αρχικά, το σχέδιο ήταν η ενοποιημένη εφορία να στεγαστεί στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, το οποίο, όμως, ανήκε σε ιδιώτη και το κόστος μίσθωσης ανέρχεται σε 25.000 ευρώ.

1.300 τ.μ.

Το περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι η απόφαση είχε ληφθεί αν και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η ΔΟΥ Χολαργού ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, οπότε η επιλογή του για την ενοποιημένη ΔΟΥ δεν θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό.

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι 1.300 τ.μ. και όταν εγκαινιάστηκε το 2000 είχε 90 υπαλλήλους, ενώ μέχρι πρότινος μόλις 23.

Μέχρι να μπει σε φάση υλοποίησης το σχέδιο για τη στέγαση όλων των εφοριών σε κρατικά κτίρια, η ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής - Χολαργού θα στεγάζεται στο ενοικιασμένο κτίριο του οποίου διαχειριστής είναι ο πρώην υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και νυν επιχειρηματίας του real estate Κ. Παπαναγιώτου.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ