2012-03-19 09:16:45
Φωτογραφία για Σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου!
«Η ΕΛΛΑΔΑ μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Με τη φράση αυτή περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, μετά και την προσέλευση οκτώ μεγάλων και εξειδικευμένων εταιριών στον διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Το κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση δεν προκύπτει μόνο από την εξέλιξη του διαγωνισμού για τα σεισμικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διεθνείς κολοσσοί όπως η Shell και η BP, αλλά και η Noble Energy, η οποία πραγματοποιεί τις έρευνες στην Κύπρο και το Ισραήλ, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και έχουν πραγματοποιήσει επαφές με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Δεδομένο εξάλλου θεωρείται το ενδιαφέρον και της νορβηγικής Statoil, η οποία ως γνωστόν συμμετέχει στον αγωγό φυσικού αερίου TAP που προβλέπεται να περάσει από το ελληνικό έδαφος, ενώ επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή τεσσάρων νορβηγικών εταιριών στον διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες.


Σε ό,τι αφορά τη Shell, πρέπει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα. Περί το 2005, όταν δεν υπήρχε καμία κινητικότητα από την τότε κυβέρνηση, υψηλόβαθμα στελέχη της Shell είχαν διατυπώσει το ενδιαφέρον τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικό εξάλλου του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή, σε κλειστή εκδήλωση για τις έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, συμμετείχε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Κυβερνητικών Υποθέσεων της BP, Howard Chase. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής ενεργειακής εταιρίας Delek, Gideon Tadmor, και ο αντιπρόεδρος του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC, Saleh Jallad. Στην εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τον προγραμματισμό και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των ερευνών, ενώ συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Μαθιουδάκης. Η υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κύπρου Πραξούλα Αντωνιάδου δεν παρέστη τελικώς, ενώ παρόντες ήταν σύμβουλοι και διπλωμάτες από την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.

Η εκδήλωση αυτή λειτούργησε ως ένα είδος προπαρασκευής του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου, στο περιθώριο του οποίου αναμένεται να υπογραφεί τριμερές μνημόνιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω υποβρύχιου καλωδίου και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ανακατατάξεις στο ενεργειακό αλλά και το γεωπολιτικό σκηνικό που δημιουργεί η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Κύπρο και ενδεχομένως στην Ελλάδα περιγράφονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως προοπτική δημιουργίας ενός τρίτου ενεργειακού πόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυνητικά, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτός ο τρίτος πόλος θα αποτελέσει μία ακόμα πηγή για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πέραν της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο στην τελευταία σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ζητήθηκε ενημέρωση από την Κύπρο για τις εξελίξεις, αλλά και από τον κ. Παπακωνσταντίνου για τους ελληνικούς σχεδιασμούς.http://www.ypodomes.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ CDS
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ CDS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ