2012-09-18 06:18:04
Φωτογραφία για Στο «κόκκινο» οι σινο-ιαπωνικές σχέσεις
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Δύση το χειρότερο αντι-ιαπωνικό ξέσπασμα οργής στην Κίνα, με αφορμή την διαμάχη για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου... στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Αύριο , Τρίτη, η Κίνα γιορτάζει την επέτειο του 1931 , όταν η Ιαπωνία εισέβαλλε και κατέκτησε τα μέρη της ηπειρωτικής Κίνας. Για αυτή την ημέρα, έχουν προγραμματιστεί μαζικές αντι-ιαπωνικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Κίνας.

Μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων στο Πεκίνο και σε άλλες Κινεζικές πόλεις,με συνθήματα όπως "καταστρέψτε την Ιαπωνία" (φωτ), με λεηλασίες και πυρπολήσεις ιαπωνικών καταστημάτων και εταιριών, διεθνείς ιαπωνικές εταιρείες- όπως η Toyota και η Honda – ανακοίνωσαν για αύριο το κλείσιμο των εργοστασίων τους στην Κίνα και κάλεσαν τους Ιάπωνες εργαζόμενους σε αυτά να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν .

Εν όψη της αυριανής επετείου, οι κινεζικές αρχές φοβούνται τα χειρότερα και προσπάθησαν σήμερα να κατευνάσουν τα πνεύματα
. Τα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν σήμερα τους διαδηλωτές να συμπεριφέρονται "λογικά", σύμφωνα με το νόμο και να αποφύγουν επιθέσεις εναντίον Ιαπώνων πολιτών, των καταστημάτων τους και των περιουσιών τους ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και κάλεσε όσους ήταν παρόντες στα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο , να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους στις αρχές για την τιμωρία των υπευθύνων.

Την ίδια ώρα όμως , τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου έχουν περικυκλωθεί τόσο από Κινεζικά όσο και Ιαπωνικά πλοία, ενώ, λάδι στη φωτιά ρίχνουν τα πολεμικά παραγγέλματα που δημοσιεύει καθημερινά η επίσημη εφημερίδα του στρατού, διαμηνύοντας στους «εχθρούς» ότι η Κίνα δεν θα παραχωρήσει ούτε ένα εκατοστό της εδαφικής της ακεραιότητας «με οποιοδήποτε κόστος».

Στολίσκος από χίλια κινεζικά αλιευτικά σκάφη κινούνται προς τα νησιά Σενκάκου –τα οποία εξαγόρασε η Ιαπωνία από ιδιώτη και η Κίνα τα θεωρεί κατεχόμενα εδάφη - ώστε να επιβεβαιώσουν τα δικαιώματα του Πεκίνου στα χωρικά ύδατα τους.

Από την άλλη πλοία περιφρούρησης της ιαπωνικής ακτοφυλακής έχουν περικυκλώσει τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες καθώς το Τόκιο υποπτεύεται ότι ο κινεζικός στολίσκος μπορεί να προσπαθήσει να αποβιβάσει καταδρομείς στα ακατοίκητα νησιά.

Μπροστά το πολεμικό αυτό κλίμα, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στο Πεκίνο ότι θα θεωρήσουν μια επίθεση στα νησιά Σενκάκου, ως απειλή για τη δική τους ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Κοϊτίρο Γκέμπα, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λεόν Πανέτα, ο οποίος δήλωσε ότι σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στα νησιά Σενκάκου, οι ΗΠΑ θα την θεωρήσουν ως απειλή για τη δική τους εθνική ασφάλεια, όπως προβλέπει το Σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας και ασφαλείας που υπεγράφη το 1960, μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση προσέφυγε άλλη μια φορά κατά της Κίνας στον ΠΟΕ, επειδή η κινεζική πρακτική της χορήγησης επιδοτήσεων στην εξαγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων παραβιάζει τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και ζημιώνει τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Οι επιδοτήσεις αυτές είναι "παράνομες και δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στο Οχάιο.

Το αρχιπέλαγος το οποίο διεκδικούν οι δύο χώρες και η Ταϊβάν, και αποτελεί την αιτία της έντασης, διαθέτει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και η απόφαση την περασμένη εβδομάδα της ιαπωνικής κυβέρνησης να αγοράσει τα νησιά αυτά από ιδιώτη και κατόπιν να τα εθνικοποιήσει , πυροδότησε το κύμα οργής και βίας των Κινέζων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ