2012-09-19 08:45:04
Φωτογραφία για Τοποθέτησαν μόνιμο Γραμματέα με αρμοδιότητα τη φορολογία
Μόνιμο γενικό γραμματέα, αρμόδιο για την φορολογία, θα ορίσει μέχρι τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος γενικός γραμματέας θα είναι πενταετούς θητείας και θα αναλάβει την ευθύνη όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως ΣΔΟΕ και εφορίες.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε και τον επικεφαλής της ομάδας δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ για την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τη σχετική θέση, με ρύθμιση σε ένα από τα τρία φορολογικά νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Εν τω μεταξύ, φορολογικά έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το δημόσιο από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για ποσό ανάλογο με το πακέτο μέτρων 11,8 δισ. ευρώ που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για τη διετία 2013 - 2014 και δείχνει ότι αν εισπράττονταν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα αποφεύγονταν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.


Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη με τίτλο "Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο": Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα" που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.α.) και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Μάλιστα υπάρχουν κλάδοι όπως γιατροί, μηχανικοί κ.α. στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει έως και το 155%. Οι ερευνητές υπολόγισαν με βάση τα δεδομένα αυτά ότι το 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστεί ένας συντελεστής 40% τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.

Εύσημα Ράιχενμπαχ στο υπουργείο Οικονομικών

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η Ομάδα Δράσης αναγνώρισε ότι γίνεται πλέον η καλύτερη και πιο αξιόπιστη μηνιαία παρακολούθηση εκτέλεσης προϋπολογισμού σε όλη την Ευρώπη.

Κατά τη σύσκεψη μεταξύ των κ. Ράιχενμπαχ, και Στουρνάρα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στο επίκεντρο βρέθηκαν η παρακολούθηση της εκτέλεσης προϋπολογισμού, θέματα φορολογικής πολιτικής και ο Οδικός Χάρτης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο κ. Ράιχενμπαχ το πρωί της Τετάρτη θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
news247.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ