2012-09-19 23:32:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Εκ νέου συζητείται το Πόθεν Εσχες στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος θα συζητηθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων προκειμένου να καταστεί ασφαλής η εφαρμογή του Πόθεν Εσχες των πολιτειακών, κρατικών αξιωματούχων, των Δικαστών και γενικά των ασκούντων εξουσίας.

Μετά τη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για το Πόθεν Εσχες είναι αντισυνταγματικός, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών συζήτησαν τρόπους θεσμοθέτησης του Πόθεν Εσχες.

Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου, επισημαίνοντας ότι η διαφάνεια στο Πόθεν Εσχες των δημοσίων προσώπων αποτελεί αδήριτη ανάγκη διατύπωσε τη θέση που κατέθεσε στην Επιτροπή ότι ασφαλέστερος τρόπος για εφαρμογή του Πόθεν Εσχες είναι η τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος.

Αναφέροντας ότι η Βουλή επιχείρησε δύο φορές να θέσει σε εφαρμογή το Πόθεν Εσχες με νομοθεσία και η προσπάθεια ανατράπηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή προσέκρουε στο άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο προστατεύει την ιδιωτική ζωή, ο κ. Νικολάου είπε ότι από τη συζήτηση διεφάνη ότι η πιο ασφαλής οδός που απομένει είναι η τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος.


Συνεχίζοντας ο κ. Νικολάου είπε ότι κάποιοι Βουλευτές επιφυλάχθηκαν να συζητήσουν το θέμα στις Κοινοβουλευτικές του Ομάδες έχοντας κατά το νου ότι τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Νικολάου υποστηρίζει ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί στην κοινωνία η δυνατότητα να ελέγχει τα πολιτικά πρόσωπα, τους κρατικούς αξιωματούχους, ανεξάρτητους και άλλους οι οποίοι διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως και την απόκτηση περιουσίας κάθε προσώπου που ασκεί εξουσία (δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ημικρατικών οργανισμών).

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εφαρμοστούν νόμοι που προβλέπουν τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων προσώπων που ασκούν εξουσία και παραμένουν ανεφάρμοστοι.

Διατύπωσε τη θέση ότι κάθε άλλη προσπάθεια, πέραν της τροποποίησης του Συντάγματος, που θα αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από το Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα της ρύθμισης θα είναι αμφίβολη.

Ερωτηθείς για την επί του θέματος γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι η πιο ασφαλής πρακτική είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, που ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού αναφέροντας ότι «διαπιστώνουμε πως σε διάφορα επίπεδα της κυπριακής κοινωνίας διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σήψη και διαφθορά και είναι αναγκαία η αποτελεσματική ρύθμιση του Πόθεν Εσχες», είπε ότι μια από τις εισηγήσεις του Προέδρου της Επιτροπής είναι η τροποποίηση του Συντάγματος.

Προσθέτοντας ότι είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι τροποποιήσεις του Συντάγματος πρέπει να γίνονται με φειδώ όταν αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη από κοινωνική και θεσμική άποψη, είπε ότι το ΑΚΕΛ θα εξετάσει την εισήγηση υπό αυτό το πρίσμα.

Είπε επίσης, ότι και το ΑΚΕΛ κατέθεσε κατ΄αρχήν απόψεις που θα συζητηθούν στη μεθεπόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών.

«Χρειάζεται βελτίωση του νομικού πλαισίου αλλά πρωτίστως χρειάζεται βελτίωση της κοινωνικής συνείδησης περιλαμβανομένων και των Βουλευτών και όλων όσων συμμετέχουν σε κέντρα λήψεως αποφάσεων ή που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα», συνέχισε αναφέροντας ότι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουμε για το Πόθεν Εσχες πρέπει να αφορούν τους πάντες, όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους και τους δικαστές.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ