2012-09-25 09:05:34
Φωτογραφία για Ο ΧΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ «Χ» Χωρίς εργασιακή ειρήνη δε μπορούν να λειτουργήσουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
Αντιπαρέρχεται απόψεις περί επικράτησης εργασιακού μεσαίωνα στις ζώνες, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν υπάρχει εργασιακή ειρήνη

Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Θεωρεί ότι η συζήτηση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να γίνει χωρίς ιδεοληψίες, καθώς αποτελεί ζήτημα όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και επιβίωσης όχι μόνο για τη Θράκη, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, ενώ αντιπαρέρχεται απόψεις περί επικράτησης εργασιακού μεσαίωνα στις ζώνες, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν υπάρχει εργασιακή ειρήνη. Ο Χάρης Οικονομόπουλος πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου συμμετέχει ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την προσεχή Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Λίγες ώρες πριν τη συζήτηση ο κ. Οικονομόπουλος φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 εκφράζοντας τις απόψεις του για τη λειτουργία των ΕΟΖ στη Θράκη. 


Ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν σε μία τέτοια κατάσταση ύφεσης;

-Πρέπει να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα. Σε μία περίοδο που η ανεργία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι περίπου 25% και σε ορισμένες περιοχές υπερβαίνει το 65% δε δικαιούμαστε να μην δεν εξετάσουμε οποιαδήποτε πρόταση υποστηρίζει μία θετική εισήγηση. Στην Αλεξανδρούπολη έγινε πέρσι ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο εγκατάστασης Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Θράκη. Συζητώντας τότε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και με την κ. Καραγιάννη ετέθη αυτό το ζήτημα και εμείς θέσαμε το Επιμελητήριο στη διάθεσή τους για να συζητηθεί το θέμα στην Αθήνα. Η συζήτηση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες κάνει καλό για να διερευνήσουμε αν θα μπορούσαν αυτές να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στη Θράκη. Αυτό το ζήτημα δεν έχουμε την πολυτέλεια να το συζητούμε για 10 ή 15 χρόνια. Εάν πράγματι η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι θετική και τα επιχειρήματα τα οποία θα παρουσιαστούν πείσουν ότι τα πλεονεκτήματα είναι τόσο θετικά, τότε καλό είναι να το ξέρουμε γρήγορα γιατί αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα τότε είναι χαμένος χρόνος. Εάν όμως προκύψει ότι αυτή η σκέψη δεν έχει πλεονεκτήματα, αλλά μόνο μειονεκτήματα, τότε ας μην αναλωνόμαστε άλλο με αυτή. 

Το σκεπτικό που υπάρχει είναι ότι οι ζώνες αυτές πρέπει να διασφαλίζουν χαμηλό εργασιακό κόστος.

-Διαφωνώ με τις προβλέψεις περί χαμηλού βιοτικού επιπέδου, εργασιακού μεσαίωνα μισθούς πείνας, γιατί η Ελλάδα με βάση και με τη συνθήκη της Λισσαβόνας δε μπορεί να είναι μία χώρα όπου παράγεται προϊόν με χαμηλό εργατικό κόστος. Η Ελλάδα πρέπει να έχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Εγώ δε βλέπω αυτές οι ζώνες ως κολαστήρια εργατών τα οποία θα παράγουν φθηνό μετάξι ή φθηνό ύφασμα για το πουλάμε στις αγορές του κόσμου. Τις βλέπω σαν πόλους προσέλκυσης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλής τεχνολογίας. Παράδειγμα στο ανατολικό Λονδίνο γίνεται ένα τεχνολογικό πάρκο πληροφορικής και τεχνολογίας, τέτοιες επενδύσεις βλέπω στις ζώνες, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Αν όμως δεν υπάρχει εργασιακή ειρήνη, δεν θέλουν άνθρωποι να δουλέψουν σε αυτές, δε θα λειτουργήσουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Πρέπει να δημιουργήσουμε εναλλακτικές να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να παράγουμε δικές μας ιδέες και πλούτο. Φέρνοντας πλούτο στην Ελλάδα θα τον απολαύσουμε και εμείς και τα παιδιά μας. Σκοπός όλων πρέπει να είναι η τόνωση της απασχόλησης αλλά κυρίως να υπάρξουν έξυπνες καινοτόμες προσεγγίσεις οι οποίες να φέρουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Ποιοι είναι αυτοί που θα εφαρμόσουν αυτές τις καινοτόμες ιδέες στη χώρα μας;

-3.000 καθηγητές είναι οι Έλληνες στην Αμερική, πάνω από 1.500 στην Αγγλία και επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές που ψάχνουν τον τρόπο για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί γίνεται μία συζήτηση στο Λονδίνο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών που ονομάζεται «Reload Greece» και πηγαίνουμε 3 – 4 άνθρωποι για να μιλήσουμε στους νέους οι οποίοι φέρουν το βάρος του διαφωτισμού στην Ελλάδα. Η νέα γενιά θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την ισορροπία στην ανάπτυξη. Αυτά τα παιδιά αναρωτιούνται πως θα γυρίσουν στην Ελλάδα. Αν φύγουν οι νέοι άνθρωποι είναι άδικος κόπος οι ειδικές οικονομικές ζώνες και οι φοροαπαλλαγές. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε καμία πιθανότητα ανάπτυξης ανεκμετάλλευτη.

Αν η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Αν. Μακεδονία και Θράκη ή σε άλλες περιοχές της χώρας είναι συμφέρουσα για τον τόπο και τη χώρα θα ήμασταν εγκληματίες αν δεν το κάναμε.  

«Ευκαιρίες ανάπτυξης στην κρίση – Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στη Θράκη, το σημαντικότερο γεωπολιτικά κομμάτι της Ευρώπης» η θεματολογία της εκδήλωσης, στην οποία θα μιλήσουν επίσης η Κατερίνα Καραγιάννη, πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Έβρου, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος Βουλής, με θέμα: «Προϋποθέσεις και στόχοι της παραγωγικής ανασυγκρότησης» και η Ρόδη Κράτσα, ευρωβουλευτής Ν.Δ. & αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012. Παράλληλα θα υπάρξει εισήγηση από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισήγηση από τον Fabrice Rue, δικηγόρο, παρουσίαση οικονομοτεχνικής μελέτης για τη βιωσιμότητα της Ε.Ο.Ζ. στη Θράκη από τον Βασίλη Μάργαρη, πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας «Capital Markets Experts A.E.».  και εισήγηση από τον Κωνσταντίνο Παλακίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου «Θράκη Παλλάς» και αντιπρόεδρο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης. 
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ