2012-09-27 18:27:25
Φωτογραφία για Κλείνουν 150 τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα σε 2 χρόνια
Έτσι, από τα 485 τμήματα που λειτουργούν σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ -24 ΑΕΙ με τμήματα σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ με τμήματα σε 40 πόλεις-, θα απομείνουν με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών 330 περίπου τμήματα.

Τα περισσότερα «θύματα» του σχεδίου «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, δίχως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα οποία αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τη δεκαετία του 2000 με κοινοτική χρηματοδότηση αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον απαραίτητο βηματισμό τους, να εξασφαλίσουν μια θέση στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών και σπουδαστών, ούτε να καθιερωθούν με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους στην κοινή συνείδηση.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ένα και μόνο στοιχείο: τη χρονική περίοδο 2000-2009 ιδρύθηκαν -πολλές φορές με συνοπτικές διαδικασίες και κυρίως με μη ακαδημαϊκά κριτήρια, τοπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες- 100 νέα τμήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν υποψήφια «θύματα» στον βωμό του εξορθολογισμού των πραγμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


ΑΕΙ

Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης ΑιγαίουΓεωλογίας Πάτρας και ΘεσσαλονίκηςΓεωγραφίας ΑιγαίουΧημείας ΚρήτηςΟργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ΑγρινίουΑξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής στο Γεωπονικό ΑθήναςΜηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο ΚρήτηςΜηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην ΞάνθηΕφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πελοποννήσου    Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο ΑιγαίουΟργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο ΠελοποννήσουΜηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και ΣυστημάτωνΟργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού    Τμήματα Νοσηλευτικής σε Αθήνα και Σπάρτη  Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΤΕΙ

Τουριστικών ΕπιχειρήσεωνΣτελεχών Συνεταιριστικών ΟργανώσεωνΔιαχείρισης ΠληροφοριώνΤοπικής ΑυτοδιοίκησηςΤεχνολογιών ΑντιρρύπανσηςΓεωτεχνολογίας και ΠεριβάλλοντοςΖωικής ΠαραγωγήςΦυτικής ΠαραγωγήςΙχθυοκαλλιεργειώνΓεωργικών Μηχανημάτων ΑρδεύσεωνΔασοπονίαςΛαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής  Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών  Ιατρικών Εργαστηρίων Λάρισας 

Τον νέο χάρτη της εκπαίδευσης με το «κούρεμα» 150 σχολών καλείται να σχεδιάσει ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Βαγγέλης Κουφουδάκης, ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, με βάση τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με καταγραφή του υπουργείου Παιδείας, μόνο τα Πανεπιστήμια σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη. Ολα τα υπόλοιπα έχουν τμήματα ακόμα και σε έξι πόλεις ενώ αλληλοεπικαλύπτεται άνω του 65% των γνωστικών αντικειμένων.

Στον φάκελο που έχει στα χέρια του ο κ. Κουφουδάκης περιλαμβάνονται περίπου 60 τμήματα των ΤΕΙ, από τα οποία δεν αποφοιτούν σπουδαστές, καθώς συνήθως εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας και Βιολογικών Καλλιεργειών). Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων της ΑΔΙΠ και του ΟΟΣΑ, είναι δεκάδες οι όμοιες σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά Τμήματα, 32 Σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 Σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά Τμήματα και 50 Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ : protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προεδρική παραμυθία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προεδρική παραμυθία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ